vaistai.lt

Ką turėtume žinoti eidami į baseiną (442/0) 

Ką turėtume žinoti eidami į baseinąAtvėsus orams vandens pramogos iš lauko persikelia į baseinus, todėl Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) primena, į ką reikėtų atkreipti dėmesį nusprendusiems pasinaudoti baseino paslaugomis.


Taisyklės – ne tik susipažinti, bet ir laikytis   

Skirtinguose baseinuose gali būti nustatytos skirtingos vidaus tvarkos ir saugaus elgesio taisyklės. Todėl atvykus į bet kurį baseiną,  pirmiausia būtina su jomis susipažinti, kad žinotume, kaip tinkamai naudotis jame esančiu inventoriumi ir įranga ir nekelti rizikos savo ir kitų lankytojų sveikatai. Baseino vidaus tvarkos taisyklės turi būti pateiktos lankytojams gerai matomoje vietoje.

„Neužtenka, kad baseinuose būtų parengtos ir vartotojams pateiktos saugaus elgesio bei tvarkos taisyklės. Svarbiausia, kad jų būtų laikomasi, o tai jau kiekvieno lankytojo pareiga. Todėl būkime atsakingi, susipažinkime su taisyklėmis ir jų laikykimės, nekelkime pavojaus savo ir aplinkinių saugumui bei sveikatai baseine, o pastebėję netinkamą elgesį, būtinai sudrausminkime arba praneškime apie tai paslaugų teikėjui“, – ragina NVSC Raseinių skyriaus vedėja Jovita Endrikė.   


Vandens temperatūra gali skirtis

Vieni iš svarbiausių baseinams keliamų reikalavimų yra reikalavimai vandeniui – vandens kokybė turi atitikti higienos normoje nustatytas reikšmes, o baseinų paslaugų teikėjai (nustatytu dažnumu) turi atlikti laboratorinius baseino vandens kokybės tyrimus. Jeigu vandens kokybė neatitinka reikalavimų – būtina nustatyti priežastis ir imtis priemonių.

„Kadangi baseinu naudojasi daug žmonių, baseino vanduo turi būti periodiškai dezinfekuojamas, kitaip rizikuotume plaukioti pilname bakterijų ir kitų mikroorganizmų vandenyje. Tad natūralu, jeigu baseine jaučiame chloro kvapą, tai reiškia, kad baseinas dezinfekuojamas chloro turinčiomis priemonėmis, kurio kiekis vandenyje po dezinfekcijos turi atitikti nustatytus reikalavimus. Yra ir kitų baseinų vandens dezinfekcijos būdų, tad jeigu nejaučiame chloro kvapo, dar nereiškia, kad vanduo nedezinfekuojamas“, – paaiškina NVSC atstovė.

Visi vandens valymo darbai ir kitos kenksmingumo šalinimo priemonės turi būti atliekamos, kai baseine nėra lankytojų.

Baseino vandens temperatūra skirtinguose baseinuose, pasak NVSC atstovės, gali skirtis. Yra nustatytos nemažos vandens temperatūros ribos, kurias turi atitikti baseinų vanduo, t. y. 25–32 °C, todėl baseiną galima rinktis pagal savo norą ir poreikį – šiltesnį arba šaltesnį. Karšto vandens baseinų vandens temperatūra gali būti nuo 36 °C  iki 40 °C, o baseinų, skirtų atsivėsinti – ne didesnė nei 20 °C, na, o patalpoje, kurioje įrengtas baseinas, oro temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 26 °C ir ne aukštesnė kaip 32 °C.

Informacija apie baseino vandens ir patalpos temperatūrą baseine turi būti skelbiama viešai.  


Paslaugos teikėjų pareiga – rūpintis švara ir saugumu

Kad baseinų lankytojai galėtų saugiai mėgautis vandens procedūromis, paslaugų teikėjai turi nuolat rūpintis patalpų ir įrangos saugumu. Baseine esančios angos, į kurias gali būti įtrauktas paslaugų vartotojas ar jo kūno dalys, turi būti uždengtos apsauginėmis grotelėmis ar kitais apsauginiais įtaisais. Grotelių tarpai turi būti ne didesni nei 0,8 cm.

Baseinuose turi būti ryškiai pažymėtos baseinų vietos, kur gylis didesnis nei 1 m. Prie baseino turi būti įspėjamieji ženklai, draudžiantys šokinėti į vandenį tose baseino vietose, kur baseino gylis mažesnis nei 1,8 m. Tad pastebėję, tokius ženklus turime atsakingai jų laikytis. Gelbėjimo įranga visada turi būti lankytojams gerai matomoje vietoje.  

NVSC specialistai atkreipia dėmesį, kad nuo nematomų pavojų – kenksmingų mikroorganizmų – apsaugo nuolatinis valymas ir dezinfekcija. Pagal nustatytus reikalavimus, duše, prausykloje, tualete esantys įrenginiai turi būti  dezinfekuojami kasdien, baseino dugnas – valomas ne rečiau kaip du kartus per savaitę, o sienos – ne rečiau kaip kartą per dvi savaites.

Jei pastebėjote, kad Jūsų lankomame baseine galimai nesilaikoma reikalavimų, kreipkitės į paslaugos teikėją, o jeigu nesulaukiate tinkamos reakcijos, galite pranešti apie tai NVSC (kreipimosi būdus raiste čia). Su Lietuvos higienos norma HN 109:2016 „Baseinų visuomenės sveikatos saugos reikalavimai“, galite susipažinti čia

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos