vaistai.lt

Ne visuose Klaipėdos apskrities baseinuose teikiamos saugios paslaugos (445/0) 

Ne visuose Klaipėdos apskrities baseinuose teikiamos saugios paslaugosKovo 22 d. minima Pasaulinė vandens diena, kurios tikslas – skatinti sąmoningą požiūrį į vandenį ir jo didžiulę svarbą kiekvienam iš mūsų. Vanduo turi didžiulę ir visapusišką reikšmę mūsų namų ūkiams, maistui, kultūrai, sveikatai, švietimui, ekonomikai ir natūralios aplinkos vientisumui. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Klaipėdos departamentas, minėdamas šią dieną, atkreipia dėmesį į baseinų vandens kokybę ir priežiūrą.

Klaipėdos apskrityje yra beveik pusšimtis (49) baseinų paslaugas teikiančių objektų. 2022 m. NVSC Klaipėdos departamento specialistai patikrino 21 (43 proc.) tokias paslaugas teikiantį objektą, iš jų 14-oje (67 proc.) buvo rasta pažeidimų.

Dažniausiai nustatyti pažeidimai, susiję vandens kokybe ir priežiūra: nevykdoma naudojamos įrangos darbo kontrolė (33 proc.), neatliekami reikalingi tyrimai (25 proc.), tyrimų rezultatai neatitinka normų (21 proc.) ir kt.

Dažniausiai nustatyti pažeidimai, susiję vandens kokybe ir priežiūra


Lankytojų elgesys – lemiamas veiksnys

Kad baseino vanduo būtų švarus ir skaidrus, jame nebūtų nei kenksmingų mikroorganizmų, nei neleidžiamų cheminių medžiagų, jį būtina reguliariai prižiūrėti. Tam dažniausiai naudojamos dezinfekcinės (cheminės) medžiagos arba dezinfekcija atliekama kitais būdais.

Visgi specialistai atkreipia dėmesį, kad baseinų vandens kokybei ir saugai lemiamą įtaką daro patys lankytojai. Mat labai daug priklauso nuo jų pačių elgesio, nustatytų taisyklių laikymosi.

Viena iš pagrindinių taisyklių – prieš lipant į baseiną, būtina nusiprausti po dušu. Jeigu lankytojai nesilaiko šio reikalavimo arba atlieka tai atmestinai, yra tikimybė, kad į baseino vandenį pateks įvairių paviršinių teršalų, atsirandančių dėl kosmetikos naudojimo, taip pat mikroorganizmų (koliforminių bakterijų, žarninių  lazdelių, auksinio stafilokoko) ar net parazitų (pvz., helmintų), jeigu lankytojai yra užsikrėtę.

Taip susidaro savotiškas užburtas ratas – kuo mažiau lankytojai skiria dėmesio asmens higienai ir taisyklių laikymuisi, tuo daugiau turi būti dezinfekuojamas baseino vanduo, o tai kelia kitų nepatogumų, pavyzdžiui, pernelyg chloruotas vanduo, aitrus kvapas ir kt. Specialistai atkreipia dėmesį, kad kvapą skleidžia ne pats chloras, o chloraminas – junginys, kuris susidaro chlorui susijungus su amoniaku. Geriausias būdas išvengti šių nepatogumų bei mėgautis baseinu nekeliant grėsmės sveikatai – laikytis nustatytų taisyklių.


Vanduo turi būti tiriamas periodiškai

Pagrindinius baseinų įrengimo ir priežiūros visuomenės sveikatos saugos reikalavimus nustato Lietuvos higienos norma HN 109:2016 „Baseinų visuomenės sveikatos saugos reikalavimai“.

Pagal nustatytus reikalavimus turi būti periodiškai atliekami baseino vandens kokybės tyrimai. Baseinuose taip pat turi būti įrengti automatinai laisvojo chloro, pH dydžio nustatymo įrenginiai ir automatinė dozavimo įranga, be kurios palaikyti reikiamus baseino vandens cheminius ir mikrobiologinius rodiklius sudėtinga. Mat panaudojus per daug cheminės medžiagos, kyla realus pavojus apsinuodyti chloru. Per didelis laisvo liekamojo chloro kiekis kelia apsinuodijimo pavojų, ypač vaikams.

Atkreipiame dėmesį, kad mažųjų baseinų (vandens kubilai, įvairios vonios) be recirkuliacinės sistemos vanduo po kiekvieno panaudojimo turi būti išleidžiamas, baseinas išvalomas, dezinfekuojamas ir pripildomas vandens  iš naujo.


Rinkitės legaliai veikiantį baseiną

NVSC Klaipėdos departamento specialistai primena, kad baseino paslaugų veikla gali būti vykdoma tik turint leidimą-higienos pasą, liudijantį, kad veiklos sąlygos atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus. Pasitikrinti, ar pasirinktas baseinas turi minėtą dokumentą, galima Licencijų informacinėje sistemoje adresu https://www.licencijavimas.lt .

Baseino paslaugų mėgėjams patariame atidžiai rinktis baseinų paslaugų vietas, o pastebėjus trūkumų, keliančių grėsmę sveikatai, pirmiausia kreiptis į paslaugos teikėją ir reikalauti saugios paslaugos. Nesulaukus bendradarbiavimo ir geranoriškumo apie nesaugią paslaugą galima pranešti NVSC pasirinktu būdu (informaciją apie kreipimosi būdus rasite čia: https://nvsc.lrv.lt/lt/struktura-ir-kontaktai/asmenu-aptarnavimas ).

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos