vaistai.lt

Ką daryti, kad išvengtume graužikų platinamų ligų? (186/0) 

Ką daryti, kad išvengtume graužikų platinamų ligų?Pavasarį žmonės sugrįžta į sodus ir sodybas, kur per žiemą dažnai apsilanko neprašyti svečiai – graužikai, platinantys pavojingas užkrečiamąsias ligas. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) specialistai primena, kokios tai ligos ir kaip nuo jų apsisaugoti.


Viena pavojingiausių ligų – leptospirozė

Graužikai yra užkrečiamųjų ligų sukėlėjų nešiotojai bei platintojai. Jie platina tokias  ligas kaip leptospirozę, jersiniozę, listeriozę, pseudotuberkuliozę, trichineliozę, erkinį encefalitą, Laimo ligą ir kt.

„Šiomis ligomis žmogus gali užsikrėsti  tiesiogiai liesdamas graužikus, kontaktuodamas  su jų seilėmis, šlapimu, išmatomis, įkandus ar įdrėskus graužikams (pavyzdžiui, jersiniozė, leptospirozė, pseudotuberkuliozė ir kt.). Netiesiogiai graužikų platinamos ligos žmogui gali būti perduotos per erkes, blusas, uodus ir kitus nariuotakojus, kurie maitinosi infekuotų graužikų krauju ar jų išskyromis (tai erkinis encefalitas, Laimo liga, riketsiozė ir kt.)“, – paaiškina NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Antanavičius.

Pasak NVSC atstovo, viena iš pavojingiausių graužikų platinamų infekcinių ligų yra leptospirozė. Dažniausiai ją platina įvairių rūšių pelės ir žiurkės. Kasmet Lietuvoje registruojami pavieniai leptospirozės atvejai. Žmonės dažniausiai ja užsikrečia besimaudydami, gerdami ar naudodami buities reikmėms atvirų vandens telkinių vandenį, tiesioginio sąlyčio su infekuotais graužikais, jų šlapimu ar kitais kūno skysčiais metu. Beje, specialistai atkreipia dėmesį, kad šią ligą gali platinti ir naminiai gyvūnai – karvės, kiaulės, avys, šunys, katės, arkliai. Sveikas žmogus nuo sergančio žmogaus leptospiroze neužsikrečia.

Leptospirozė prasideda staiga: iki 39–40 laipsnių pakyla temperatūra, skauda galvą, strėnas, ypač blauzdų raumenis. Kartais prasideda pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai. Kai kuriems ligoniams atsiranda geltos požymių, inkstų pažeidimo bei meningito reiškinių, gali išberti. 5–10 proc. susirgusiųjų išsivysto sunki ligos forma, inkstų ar kepenų nepakankamumas.

Graužikai ne tik platina ligas, bet ir naikina, užkrečia maistą bei daro žalą aplinkai. Norinti nuo jų apsaugoti savo sveikatą ir turtą, reikėtų taikyti šias priemones:

* po žiemos apsilankę negyvenamoje sodyboje ar sodo namelyje, visus paviršius kruopščiai nušluostykite su šiltu muiluotu vandeniu, patalpas išvėdinkite;

* laikykite sandariai uždarytus visus maisto gaminimo reikmenis;

* daržoves ir vaisius kruopščiai plaukite tekančiu vandeniu;

* nevartokite maistui graužikų apgraužtų ar užterštų maisto produktų (vaisių, daržovių, duonos ir kt.);

* negerkite vandens iš atvirų vandens telkinių, nes ramių užutėkių pakrantes mėgsta vandens žiurkės ir ondatros, kurios dažnai serga leptospiroze ir savo išmatomis bei šlapimu gali užteršti vandenį;

* užtaisykite pastatų pamatuose esančius plyšius ir angas;

* tinkamai prižiūrėkite patalpas ir aplinką: nekaupkite maisto atliekų, šiukšlių, reguliariai pjaukite žolę (neleiskite jai užaugti aukštesnei nei 10 cm);

* pašalinkite ant pastatų užsiraizgiusius vijoklinius augalus;

* laikykitės higienos taisyklių, dažnai plaukite rankas su muilu ar dezinfekuokite jas dezinfekantais.

Graužikus būtina nuolatos ir laiku naikinti, kad užtikrintume gyvenamosios aplinkos, maisto produktų apsaugą ir, svarbiausia, užkirstume kelią užkrečiamosioms ligoms atsirasti ir plisti.

Graužikai naikinami autorizuotais biocidiniais produktais. Patalpų viduje, kur negalima panaudoti biocidinių produktų, gali būti naudojami įvairūs mechaniniai, automatiniai spąstai bei kitos necheminės priemonės. Visų šių priemonių galima įsigyti veterinarijos vaistinėse.  

„Jei pastebėjote, kad namuose užsiveisė graužikai ir lengvai jų nepavyksta išnaikinti, tuomet į pagalbą kvieskite kenkėjų kontrolės įmonių specialistus, turinčius licenciją šiai veiklai. Atsižvelgdami į patalpų pobūdį ir graužikų gausumą, jie parinks tinkamas chemines medžiagas ir išnaikins graužikus“, – pataria NVSC specialistas.

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos