vaistai.lt

Į ką atkreipti dėmesį renkantis biocidinius produktus – apklausos rezultatų įvertinimas (287/0) 

Į ką atkreipti dėmesį renkantis biocidinius produktus – apklausos rezultatų įvertinimasNacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) autorizuodamas biocidinius produktus, susiduria su atvejais, kai gamintojai nori įteisinti etiketes su žodžiais, kurie gali klaidinti vartotoją. Todėl NVSC atliko vartotojų apklausą internetu, norėdamas įsitikinti, kokie biocidinių produktų etiketėse esantys žodžiai ar jų santrumpos galėtų klaidinti dėl produkto rizikos ir efektyvumo, t. y. sudaryti klaidingą įspūdį, kad taip pažymėtas produktas yra efektyvesnis arba saugesnis aplinkai, gyvūnams.

Primename, kad visi produktai, skirti naikinti, atbaidyti ar kitaip kontroliuoti organizmus, kurie kenkia mūsų sveikatai, gyvūnams, turtui ar aplinkai, ir yra vadinami biocidiniais produktais.

Biocidinių produktų reglamentas draudžia tokių produktų etiketes ženklinti taip, kad jos klaidintų vartotojus dėl produkto keliamos rizikos žmonių, gyvūnų sveikatai ar aplinkai ar jo efektyvumo. Etiketėse draudžiami tokie žodžiai kaip „mažos rizikos biocidinis produktas“, „netoksiškas“, „nekenksmingas“, „natūralus“, „nesukeliantis žalos aplinkai“, „nekenkia gyvūnams“ ir panašūs teiginiai.

NVSC įvardijo keletą kitų galimų teiginių (žodžių, jų santrumpų), kurie tiesiogiai neminimi reglamente, tačiau gali klaidinti vartotojus. Apklausos dalyvių buvo klausiama, ar  tokie žodžiai (ar jų santrumpos) kaip  eko, bio, vaikiškas, med, organinis, gamtinis, medicininis, sudaro įspūdį, kad šie produktai yra saugesni aplinkai, gyvūnams, mažiau kenksmingi ar efektyvesni.

Apklausos rezultatai parodė, kad šie žodžiai iš tiesų sudaro įspūdį, kad produktai yra saugesni, mažiau žalingi arba efektyvesni.  Daugiau kaip pusė atsakiusiųjų į anketos klausimus nurodė, kad rinktųsi produktą su tokiais žodžiais ar trumpiniais produkto pavadinime ar kitur etiketėje. Atsakydami į klausimą, „kodėl rinktumėtės tokį produktą“, 20–50 proc. apklausos dalyvių atsakė manantys, kad toks produktas yra draugiškesnis aplinkai, gyvūnams ir mažiau pavojingas sveikatai arba efektyvesnis (apklausos rezultatus galite rasti čia).  


Kas būtent klaidina

NVSC specialistai primena, kad biocidiniai produktai naikina, atbaido ar kitaip kontroliuoja kenkėjus – gyvus organizmus. Dauguma biocidiniių produktų yra pavojingos cheminės medžiagos ir jų junginiai, kenkiantys gyviems organizmams.  Todėl ant tokių produktų pakuočių negali būti jokios savarankiškos reikšmės neturinčių (visų apklausoje paminėtų) žodžių, galinčių klaidinti vartotoją dėl produkto saugos ar efektyvumo.

Pavyzdžiui, žodžiai „vaikiškas“ , „vaikams“, „children“, „kids“ ir panašūs klaidintų vartotojus sukeldami įspūdį, kad produktas yra saugesnis, sveikesnis. Pabrėžiame, kad biocidinių produktų, skirtų specialiai vaikams, nėra. Be to, nė vieno biocidinio produkto vaikai savarankiškai naudoti negali. Svarbu įsidėmėti ir tai, kad šių produktų pakuotė negali būti patraukli vaikams, o patrauklios suaugusiems pakuotės nedraudžiamos. Tiesa, tam tikrus biocidinius produktus, pavyzdžiui, atbaidančius uodus ir erkes, galima naudoti ant vaikų odos (jei etiketėje toks naudojimas nurodytas), bet tai nereiškia, kad produktas yra saugesnis už kitus panašius produktus.

Žodžiai „medicininis“, „medical“, „med“ taip pat reikalauja išsamesnio paaiškinimo. Autorizuojant biocidinį produktą, nustatomos ir vartotojų kategorijos, kuriems jis skirtas. Kai kurie dezinfekantai yra skirti naudoti tik profesionaliesiems naudotojams medicinos įstaigose. Visgi tai nereiškia, kad jie yra saugesni ar efektyvesni už tuos dezinfekantus, kurie skirti naudoti buityje – paprasčiausiai skiriasi kenksmingi mikroorganizmai, aptinkami buityje ir sveikatos priežiūros įstaigose, taip pat skiriasi reikalingas dezinfekcijos lygis, naudojimo būdas bei asmens saugos priemonių naudojimo poreikis. Todėl didelė tikimybė, kad buityje panaudojus dezinfekantą, kuris skirtas naudoti tik profesionaliesiems naudotojams medicinos įstaigose, bus ne tik nepasiektas norimas efektas, bet gali būti pakenkta savo bei aplinkinių sveikatai bei turtui.

 

Į ką atkreipti dėmesį skaitant etiketę

Visi biocidiniai produktai prieš tiekiant rinkai Lietuvoje privalo būti autorizuoti. Autorizacijos metu įvertinamas produkto poveikis aplinkai, gyvūnams, sveikatai, efektyvumas, nepageidaujamas poveikis. Autorizacijos liudijimas išduodamas tik tiems biocidiniams produktams, kurie pripažįstami kaip saugūs ir efektyvūs, kai jie naudojami pagal paskirtį.

Todėl NVSC specialistai pataria renkantis biocidinį produktą, pirmiausiai įsitikinti, ar jo etiketėje nurodytas biocidinio produkto autorizacijos liudijimo numeris. Vartotojams patariama biocidinius produktus naudoti tiksliai taip, kaip nurodyta etiketėje, nes tik tokiu atveju  galima tikėtis, kad produktas bus ir saugus, ir efektyvus, ir nekreipti dėmesio į apklausoje pateiktus žodžius ar paveiksliukus etiketėse, jei jų pasitaikytų.

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos