vaistai.lt

Biocidiniai produktai NEskirti vaikams (1908/0) 

Biocidiniai produktai NEskirti vaikamsTiekiant biocidinius produktus rinkai jų pavadinimuose neturėtų būti nurodyta, kad jie yra skirti vaikams, nes tai prieštarauja Europos Parlamento ir Tarybos reglamento dėl biocidinių produktų tiekimo rinkai ir jų naudojimo nuostatoms, grindžiamoms atsargumo principu. Nėščiosios, kūdikiai, vaikai yra priskiriami ypač jautriai visuomenės grupei, kurios apsaugai turi būti skiriamas ypatingas dėmesys naudojant biocidinius produktus. Lietuvoje kompetentinga institucija, įgyvendinanti minėto reglamento, taikomo nuo 2013 m. rugsėjo 1 d., nuostatas, yra Vilniaus visuomenės sveikatos centras.  

Prekyboje naujų neatsiras

Vilniaus visuomenės sveikatos centro duomenimis, autorizuojant biocidinius produktus, pasitaiko tokių, kurių pavadinimuose ar šalia pavadinimo nurodoma, kad jie yra skirti vaikams. Įsidėmėtina, kad biocidinius produktus sudaro cheminės medžiagos, o vaikai, kaip žinoma, yra ypatingai jautrūs bet kokių cheminių medžiagų poveikiui.

Minėtas Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas nustato ypač griežtus reikalavimus, susijusius su  jautriausių visuomenės grupių – kūdikių, vaikų, nėščiųjų – apsauga. Biocidinių produktų pavadinimuose nederėtų minėti vaikų, nes tokios nuorodos vartotojams sudaro klaidingą įspūdį, kad produktas yra saugus vaikams. Taigi įgyvendinant šiuos reikalavimus biocidiniai produktai, kurių pavadinimuose nurodoma, kad jie yra skirti vaikams, nebus autorizuojami, t.y. jais nebus leidžiama prekiauti.

Pasak Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistų, biocidiniai produktai gali būti tinkami ir vaikams, tačiau apie tai neturi būti užsimenama gaminio pavadinime, be to, etiketėje turi būti pateikta tiksli informacija, kokių atsargumo priemonių būtina imtis naudojant produktą vaikams.

Gaminiai, kurių pavadinime yra vartojami žodžiai, nurodantys, kad gaminys skirtas vaikams, ir kurie į prekybos vietas pateko iki rugsėjo 1 d., bus rinkoje tol, kol pasibaigs jų autorizacijos liudijimų galiojimas.

Kas yra biocidiniai produktai ir kur jie naudojami?

Biocidiniai produktai buityje bei pramonėje naudojami labai plačiai – tai visi produktai, kurie skirti sunaikinti ar kitaip kontroliuoti (pvz., sulaikyti nuo dauginimosi, atbaidyti) kenksmingus organizmus (priemonės nuo vabzdžių, nuo graužikų, priemonės, kuriomis gamybos metu apdorojami baldai, kosmetika, popierius ir t.t.). Dėl savo savybių (naikinti gyvybę) jie turi būti naudojami ypač atsargiai.

Ypatingas dėmesys naudojant biocidinius produktus turi būti skiriamas vaikų apsaugai. Svarbu atminti, kad pavojų kelia ne tik nesaugus elgesys (ne vietoje, netinkamose pakuotėse laikomi biocidiniai produktai), bet ir patys biocidiniai produktai dėl savo veikliųjų medžiagų.

Visuomenės sveikatos specialistų teigimu, biocidiniai produktai turi būti naudojami tik kraštutiniais atvejais, kai nėra galimybių panaudoti kitų priemonių. Tarkim, saugant vaikus nuo uodų, erkių pirmiausia patartina juos tinkamai aprengti (ilgos rankovės, galvos apdangalas, kelnės sukištos į batus ir pan.), norėdami atsikratyti graužikų – pirmiausiai turėtume užtaisyti pastatų konstrukcijų kiaurymes, užkirsti kelią jiems patekti į patalpas.

Ypatingai didelę grėsmę kelia patrauklios išvaizdos (tiek pakuočių, tiek pačių produktų) biocidiniai produktai, kuriuos vaikai gali palaikyti maistu, pavyzdžiui, saldainiais. Siekdamas įgyvendinti naujuosius reglamento reikalavimus Vilniaus visuomenės sveikatos centras deda visas pastangas, kad tokie produktai parduotuvių lentynų nepasiektų.

Vilniaus visuomenės sveikatos centras

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos