vaistai.lt

Saulėti linkėjimai iš rožių šalies (5344/0) 

Saulėti linkėjimai iš rožių šaliesLietuvoje bulgariška kosmetika ir parfumerija pažįstama seniai. Apie tolimus kunigaikščių laikus nekalbėkime. Pakaks žvilgtelėti kur kas arčiau, daugelio dar nepamirštą visuotinio deficito erą, kai mažutis bulgariško rožių aliejaus buteliukas būdavo viena geidžiamiausių dovanų ar lauktuvių.
Šiandien nusipirkti bulgariškos kosmetikos ar kūno priežiūros priemonių Lietuvoje nėra sudėtinga, o mėgstantys kvapnias naujoves ko gero jau bus spėję pastebėti ar gal net išbandyti kompanijos „Agiva“ pristatomus produktus – bijūnų, alyvuogių ir, žinoma, rožių liniją.

Rožių žiedlapiai, kosmetikos priemonės su rožėmis naudojamos jau tūkstančius metų. Jokie sintetiniai kvapai ar kvepalai neįstengė ir, matyt, niekada neįstengs užtemdyti šio gėlių karaliene tituluojamo augalo šlovės. Į Bulgariją rožės atkeliavo iš Indijos per Persiją, Siriją, Turkiją ir čia buvo taip pamėgtos, kad tapo vienu iš Bulgarijos simbolių bei viena svarbiausių eksporto prekių. Pakaks paminėti vien tai, kad šiuo metu iš Bulgarijos Rožių slėnyje užaugintų rožių pagaminama apie 70 procentų pasaulio rožių aliejaus, kurio gramas trigubai brangesnis už auksą. Ir tuo nereikia stebėtis – juk tokiam kiekiui eterinio aliejaus prireikė net 1300 rožių žiedų!

Be abejo, daugeliui rožių aliejus patinka visų pirma dėl išties dieviško aromato. Aromaterapijos specialistai šį aliejų rekomenduoja nuotaikai praskaidrinti, esant nerviniam išsekimui, nuovargiui, nemigai, depresijai, menopauzės metu. Kai kurie dar priduria, jog rožė – pats moteriškiausias augalas, o jos aromatas itin tinka visais atvejais, kai norisi sustiprinti pasitikėjimą savo moteriškumu, gydyti sužeistus jausmus. Ne be reikalo rožė tai dažnai siejama su širdimi, meile. Beje, širdį ji irgi veikia teigiamai. Kosmetikos priemonių gamintojai rožę vertina ir dėl fantastiško drėkinamojo poveikio. Ji tinka praktiškai visų tipų odai, tačiau itin rekomenduojama pavargusios, suglebusios, išsausėjusios odos priežiūrai. Beje, rožė laikoma ir vienu galingiausių afrodiziakų. Iš seniausių laikų gyva tradicija jaunavedžių lovą nubarstyti rožių žiedlapiais iš tiesų buvo sugalvota ne tik todėl, kad tai gražu, o turint ir kitų gerų ketinimų bei palinkėjimų...

Savo poveikiu bei aromatu rožę primena ir bijūnas. Jei mergelės liaudies dainose dažnai lyginamos su rožėmis ar lelijomis, tai „bernužėlio kaip bijūno – raudoni veideliai“. O štai kinams bijūnas – talismanas, saugantis nuo ligų ir blogos akies. Jiems pritarė ir Avicena: „Užpiltas medaus vandeniu, bijūnas padeda nuo košmarų, naikina juodas dėmes ant odos“. Buvo manoma, kad iš ten, kur auga bijūnas, sprunka piktosios dvasios, apsaugai nuo visokių tamsiųjų ano pasaulio būtybių tiko ir ant siūlo pakabintas jo šaknies gabalėlis. Beje, lotyniškas šio augalo pavadinimas Paeonia siejamas su galbūt nedaug kam žinomu graikų dievu Paeonu – Olimpo dievų gydytoju, gebėjusiu išgydyti net paties karingojo Arėjo žaizdas. Bijūnas iš tiesų pasižymi antiseptiniu, baktericidiniu bei lengvai tonizuojančiu poveikiu, nors kiti teigia, kad jo aromatas ramina nervus, padeda atsikratyti dirglumo, suirzimo.  Kosmetikos priemonės su bijūnais maitina ir drėkina odą, mažina sudirgimus ir uždegimus, oda tampa stangresnė elastingesnė, pagerėja medžiagų apykaita. Šiuolaikinės kosmetikos gamybai naudojamas bijūnų eterinis aliejus bei ekstraktas. Ekstraktas, beje, itin teigiamą poveikį daro plaukams – ypač pakenktiems, išsausėjusiems, iškankintiems saulės, dažų ar kitų šiuolaikinės chemijos „stebuklų“, kuriais juos gausiai „maitiname“. Bijūnas grąžina jiems natūralų blizgesį ir paslankumą, stimuliuoja augimą.

Sausiems ir pavargusiems plaukams ar sausai odai nuo seno naudojamas ir alyvuogių aliejus. Suprantama, aromatu konkuruoti su rožėmis ar bijūnais jam sunku, nors sodrus vaisiškas jo kvapas galbūt irgi turi savo gerbėjų. Visgi šis aliejus vertinamas visai dėl kitko – visų pirma dėl savo puikių drėkinamųjų ir maitinamųjų savybių. Jame gausu vitaminų A ir E, taigi nieko nuostabaus, kad alyvuogių aliejus garsėja kaip vienas geriausių antioksidantų – tiek vartojamas maistui, tiek ir kaip kosmetikos priemonė. Kosmetikos priemonės su alyvuogių aliejumi lėtina odos senėjimą, tinka net labai sausai ir jautriai odai, lygina atsiradusias raukšleles. Įdomu tai, kad nors alyvuogių aliejus naudojamas odai maitinti ir drėkinti, jis pasižymi ir puikiomis valančiomis savybėmis, tinka net labai jautriai ir plonai odai.

Be abejo, dosnioji Bulgarijos žemė augina daug nuostabių augalų, naudingų mūsų grožiui ir sveikatai. Tačiau... gal geriau ne šimtą kartų išgirsti, bet vieną – pabandyti? Juo labiau, kad ko gero geriausia priemonė nuo pamažėle atslenkančios rudeninės depresijos – lašelis kvapnios saulės nuo svetingų Juodosios jūros krantų! Mūsų kūnui, grožiui. Ir, žinoma, jausmams.

_____________________________________________________________________

Agiva konkursas






Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos