vaistai.lt

NVSC apie vakar Vilniuje išsiliejusį gyvsidabrį: tyrimai rodo, jog garų koncentracija patalpose vis dar viršija normą (296/0) 

NVSC apie vakar Vilniuje išsiliejusį gyvsidabrį: tyrimai rodo, jog garų koncentracija patalpose vis dar viršija normąVakar specialiosioms tarnyboms surinkus Vilniaus senamiestyje, gyvenamojo namo bute, po grindimis aptiktą išsiliejusį gyvsidabrį, šiandien atlikti pakartotiniai patalpų oro tyrimai. Nustatyta, kad šios nuodingos medžiagos garų koncentracija tiek bute, kuriame ji aptikta atliekant remonto darbus, tiek dalyje kitų patalpų viršija normą, todėl gyventojams vis dar nerekomenduojama grįžti į patalpas, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Vakar, atsižvelgę į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnų atliktų oro užterštumo gyvsidabriu tyrimų rezultatus, griežtai nerekomendavome gyventojams būti patalpose. Tokia pati rekomendacija išlieka ir šiandien, atlikus pakartotinius patalpų oro tyrimus. NVSC ir toliau stebi situaciją, namo administratoriui ir gyventojams pateiktos rekomendacijos dėl vėdinimo. Patalpų oro tyrimai bus kartojami, kol bus įsitikinta, kad gyventojams grįžti į patalpas saugu“, – sako NVSC direktorius Vaidotas Gruodys.

Nustatyta, kad gyvsidabrio garų koncentracija bute, po kurio grindimis ir aptikta ši medžiaga, šiandien buvo – 0,01 mg/m³, artimiausiose gretimose patalpose – svyravo nuo 0,01-0,04 mg/m³, kai Higienos normoje nustatyta didžiausia leidžiama koncentracija yra 0,0003 mg/m³. Patalpų oro tyrimus, NVSC užsakymu, atliko Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

NVSC informuoja, jog visos tarnybos vakar, vos tik gavusios informaciją iš Bendrojo pagalbos centro, dėjo visas įmanomas pastangas, kad židinys būtų kaip įmanoma greičiau lokalizuotas ir likviduotas. Buvo atlikta mechaninė ir cheminė patalpų demerkurizacija, t. y. gyvsidabris pašalintas iš aplinkos. Atliekos, užterštos gyvsidabriu, buvo išvežtos, patalpos per naktį paliktos vėdintis. Taip pat teiktos rekomendacijos, kaip elgtis gyventojams, kad būtų apsaugota jų sveikata.

NVSC primena, kad gyvsidabris yra nuodingas sunkusis metalas, galintis smarkiai paveikti nervų sistemą ir sukelti smegenų veiklos sutrikimus.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad, išsiliejus gyvsidabriui, rekomenduojama kreiptis bendruoju pagalbos telefonu 112. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento specialistai saugiai surinks išsiliejusį gyvsidabrį ir atliks pirminę demerkurizaciją, t. y. gyvsidabrio pašalinimą iš aplinkos. Jeigu namuose turima priemonių gyvsidabrio surinkimui, tuomet tai galima padaryti savarankiškai.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad išsiliejusio gyvsidabrio niekada nereikėtų siurbti dulkių siurbliu, nes temperatūra dulkių siurblyje yra aukštesnė nei patalpose, todėl gyvsidabrio garavimas bus daug kartų intensyvesnis, o tai dar labiau užterš gyvenamąsias patalpas ir negrįžtamai užterš dulkių siurblį, taip pat nešluoti, nes taip gyvsidabris bus suskaidytas į dar mažesnius lašelius ir paskleistas dar plačiau.

Be to, jokiu būdu negalima gyvsidabrio pilti į nuotekų sistemą – jis gali patekti į paviršinius vandenis, taip pat griežtai nerekomenduojama skalbti užterštų drabužių skalbimo mašina – gyvsidabris negrįžtamai užterš skalbimo mašiną, negalima gyvsidabrio mesti ir į ugnį – aukštoje temperatūroje susidaro pavojingos gyvsidabrio garų koncentracijos.

Žmonėms, nuogąstaujantiems, kad galėjo apsinuodyti gyvsidabriu, rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos