vaistai.lt

Daugiabučio namo rūsyje Vilniuje rasta gyvsidabrio (141/0) 

Daugiabučio namo rūsyje Vilniuje rasta gyvsidabrioPapildyta 2023-12-04, 16 val.

Atlikus gyvsidabrio taršos matavimus, nustatyta, kad pastato Naugarduko g., Vilniuje rūsyje ir viename bute gyvsidabrio koncentracija yra labai aukšta, viršijanti leistiną gyvenamosios aplinkos orui 33–140 kartų. Tik viename bute gyvsidabrio  koncentracija neviršijo leistinos, o kituose ją viršijo 6–30 kartų.  

Atkreiptinas dėmesys, kad leistinos koncentracijos viršijimas nėra siejamas su galimais ūmiais sveikatos sutrikimais, o nustatyta aukščiausia gyvsidabrio koncentracija yra 240  kartų mažesnė už ūmiai pavojingą gyvybei koncentraciją.


Gyventojams pateiktos rekomendacijos

Norint sumažinti gyvsidabrio koncentraciją pastate, būtina visas patalpas intensyviai vėdinti, net ir esant šaltam orui. Vėdinant gyvsidabrio garai pašalinami iš patalpų į aplinkos orą, o žemesnė patalpų temperatūra neleis gyvsidabriui garuoti. Taip pat būtina laiptines, patalpų grindis plauti gyvsidabrį surišančiomis medžiagomis (efektyvūs  chloro preparatai), kadangi gyvsidabris prilimpa prie batų padų ir galėjo taip būti išnešiotas po visas patalpas. Siūlome pašalinti ir durų kilimėlius (pradžioje į atvirą balkoną).  


Niekada išsiliejusio gyvsidabrio:

• nesiurbti dulkių siurbliu – temperatūra dulkių siurblyje yra aukštesnė nei patalpose, todėl gyvsidabrio garavimas bus daug kartų intensyvesnis, o tai dar labiau užterš gyvenamąsias patalpas ir negrįžtamai užterš dulkių siurblį;

• nešluoti – taip jį suskaidysite į dar mažesnius lašelius ir paskleisite dar plačiau;

• nepilti į nuotekų sistemą – jis gali patekti į paviršinius vandenis;

• neskalbti užterštų drabužių, durų kilimėlių  skalbimo mašina – gyvsidabris negrįžtamai užterš skalbimo mašiną;

• nemesti į ugnį – aukštoje temperatūroje susidaro pavojingos gyvsidabrio garų koncentracijos.


2023-12-04, 12:15 val.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad šiandien 10:15 val. Bendrasis pagalbos centras telefonu pranešė, kad Naugarduko g., Vilniuje, gyvenamojo namo rūsyje buvo išlietas didelis kiekis gyvsidabrio. Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai surinko visą išsiliejusį gyvsidabrį ir atliko pirminius gyvsidabrio matavimus rūsyje bei gyventojo, kuris išliejo gyvsidabrį, bute.  NVSC Vilniaus departamento ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistai jau išvyko į įvykio vietą. Atlikus išsamesnius gyvenamosios aplinkos oro taršos gyvsidabriu matavimus, paaiškės, ar būtinos papildomos pastato demerkurizacijos (gyvsidabrio ir jo garų pašalinimo) ir gyventojų apsaugos priemonės.


Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos