vaistai.lt

Intymi vyro sveikata: ką svarbu žinoti apie erekcijos sutrikimus ir dažniausias ligas? (238/0) 

Intymi vyro sveikata: ką svarbu žinoti apie erekcijos sutrikimus ir dažniausias ligas?Nors ir jaučiasi blogai, vyrai dažnai delsia kreiptis pagalbos į gydytoją, nes vengia tyrimų ar tiesiog atviro pokalbio. Tačiau intymi sveikata atlieka svarbų vaidmenį vyro gyvenime – nemalonūs simptomai ar sutrikusi erekcija daro didelę įtaką gyvenimo kokybei, o delsiant gali lemti ir komplikacijas. Kokios ligos priklausomai nuo amžiaus yra dažniausios, kaip pasireiškia, kokie veiksniai gali lemti erekcijos sutrikimus jaunystėje?


Amžius – ne vienintelis trinkančios erekcijos standartas

Pasak ,,Nordclinic“ gydytojo urologo Edgaro Buržinskio, vienas didžiausių iššūkių jauniems vyrams yra erekcijos sutrikimai. Atsiranda sunkumas pasiekti, išlaikyti erekciją viso lytinio akto metu, kartais erekcija būna, bet vyras dėl tam tikrų priežasčių negali pasiekti orgazmo. Dažnu atveju sunku pripažinti, nedrąsu ar net gėda kreiptis į gydytoją, viliantis, kad ši problema išsispręs pati savaime. Tačiau gydytojo urologo E. Buržinskio teigimu, jauname amžiuje šį sutrikimą gali išprovokuoti stresas, intensyvus gyvenimo tempas, žalingi įpročiai.

,,Dažniausiai problema yra psichologinė. Bendraujant ir aiškinantis priežastis gali paaiškėti, kad pasireiškia nuotaikų svyravimai, depresija arba baimė dėl galimos nesėkmės lytinių santykių metu. Rečiau kalti žalingi įpročiai – intensyvus rūkymas, alkoholio, narkotinių medžiagų vartojimas. Intymi vyro sveikata ir lytinė funkcija bėgant laikui prastėja ir dėl natūralių priežasčių. Vyresniems pacientams erekcija gali sutrikti dėl apkalkėjusių kraujagyslių, prastos mitybos, nekontroliuojamo kraujo spaudimo, gretutinių ligų – diabeto ir kt.“, – sakė gydytojas urologas E. Buržinskis.

Pastebima tendencija, kad į gydytoją urologą laiku kreipiasi vis daugiau jaunų vyrų. Tačiau gydytojas E. Buržinskis atkreipia dėmesį, kad tai rodo ne augantį ligų skaičių, o didėjantį sąmoningumą, augančią drąsą ir dėmesį lytinei sveikatai – norą sveikatos sutrikimus spręsti, o ne jų vengti. Vyresni vyrai vis dar ilgai delsia, nes kompleksuoja, todėl čia labai svarbus ir antros pusės vaidmuo – paraginti, padrąsinti, skatinti ieškoti problemos sprendimo.


Prostatitas užklumpa jaunus vyrus

Jaunesnio amžiaus vyrus netikėtai gali užklupti uždegiminės kilmės ligos, visgi dažniausiai pasireiškia ūmus arba lėtinis prostatitas. Pagrindinis simptomas – vargina skausmingas, dažnas šlapinimasis, skausmas pilvo apatinėje dalyje, kuris gali plisti į sėklides, lytinius organus. Lėtinė liga gali tęstis ilgai – penkis, dešimt metų, būna pagerėjimų ir pablogėjimų, priežastys nėra iki galo aiškios, bet dažniausiai įvardijama, kad ligą galėjo išprovokuoti buvęs peršalimas, maudynės šaltame vandenyje, sėdėjimas ant šalto paviršiaus ir pan.


Dažna diagnozė po 60-ies – prostatos hiperplazija

Kaip teigia gydytojas urologas E. Buržinskis, vyresnius vyrus dažniausiai vargina išvešėjusios prostatos simptomai ir erekcijos sutrikimai, susiję su kraujagyslių pakenkimu. Prostatos padidėjimas arba hiperplazija statistiškai vargina apie 60 proc. 60 metų amžiaus vyrų. Pagrindiniai simptomai yra dažnas šlapinimasis, silpna šlapimo srovė. Pagrindinės priežastys – genetinės, o gyvenimo būdas nedaro didelės įtakos. Delsiant gydyti rizikuojama, kad šlapinimasis visiškai sustos, o tai būtų diskomfortą kelianti ir skausminga komplikacija, kurios geriau išvengti. ,,Visais atvejais jaučiant simptomus svarbu nedelsti ir ieškoti priežasties, taip išvengiant ilgo gydymo ir susigrąžinant gerą savijautą“, – akcentavo gydytojas E. Buržinskis.


Svarbu ir asmeninės pastangos – ką vyrai gali padaryti dėl savo sveikatos?

Genetika ir amžius daro didelę įtaką, tačiau, gydytojas E. Buržinskis pabrėžia – kaip rūpinamės savo sveikata patys yra labai svarbu. Tai gali padėti išvengti tiek erekcijos sutrikimų, tiek uždegiminių ligų.

Nuolatinis dėmesys turi būti teikiamas kasdieniam fiziniam aktyvumui, žalingų įpročių vengimui, poilsiui, rūpesčiui emocine ir fizine sveikata. O kartą per metus ar du reguliariai apsilankyti pas gydytoją urologą net ir neturint skundų verta ir jauname amžiuje. ,,Šiuo metu pagal taikomą programą vyrams nuo 50-ies metų yra atliekamas PSA (prostatos specifinio antigeno) tyrimas, siekiant laiku nustatyti ir gydyti prostatos vėžį. Tačiau šis tyrimas apima tik prostatos vėžio programą, bet ligų, kurios gali atsirasti ir iš pradžių nepasireikšti simptomais, yra daug daugiau. Todėl jauniems vyrams, kad ir nuo 30-ies metų, bent kartą naudinga atvykti pas urologą, pasitikrinti profilaktiškai ir būti ramiems, kad viskas gerai, o ne laukti, kol pasireikš ligos simptomai“, – pabrėžė gydytojas urologas E. Buržinskis.

O kaip dar pasirūpinti savimi? Gydytojai specialistai ir Pasaulio sveikatos organizacija sutaria, kad vyrams itin svarbus fizinis aktyvumas – 150 minučių per savaitę vidutinio intensyvumo arba bent 75 minučių per savaitę intensyvios fizinės veiklos. Reguliarus fizinis aktyvumas yra susijęs su mažesne mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio rizika, todėl jau seniai rekomenduojama kontroliuoti svorį, cholesterolio kiekį ir kraujospūdį. Net ir rečiau užsiimant fizine veikla, kurią galima suderinti su įtemptu gyvenimo būdu, yra itin naudinga sveikatai ir padeda vyrams geriau jaustis tiek fiziškai, tiek emociškai.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos