vaistai.lt

Vilniuje naujai atidarytas Priklausomybės ligų centro filialas: sveikstantiems žmonėms – orios sąlygos, mažinama stigma (133/0) 

Vilniuje naujai atidarytas Priklausomybės ligų centro filialas: sveikstantiems žmonėms – orios sąlygos, mažinama stigmaNet 86 sveikstantys pacientai vienu metu, beveik 9 000 konsultacijų per vienerius metus, 5 pagal aukščiausius standartus įrengti gydymo įstaigos aukštai, net 4 mokslu ir tarptautinėmis rekomendacijomis (PSO ir kt.) grįsti priklausomybės gydymo skyriai su 140 darbuotojų, beveik 3 000 kvadratinių metrų ploto ir 6 milijonai eurų valstybės investicijų, finansuojant LR Sveikatos apsaugos ir LR Energetikos ministerijai – tai naujai atidarytas Respublikinio priklausomybės ligų centro Vilniaus filialas.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys įsitikinęs, kad investicijos į Priklausomybės ligų centro atnaujinimą siunčia aiškų signalą pacientams ir visuomenei, kad jie sulauks ne tik savalaikės, tačiau ir orios pagalbos. „Dėmesys ir investicijos į priklausomybės ligų gydymą yra geriausias atsakas vis dar gajoms nuostatoms ir stigmoms, susijusiomis su priklausomybių gydymu. Atnaujintomis sąlygomis gydomi pacientai gaus aiškią žinią dėl palaikymo šiame nelengvame kelyje. Jei tai paskatins bent dalį žmonių kreiptis dėl pagalbos, visi būsime laimėtojais“, – teigia ministras.

Respublikinio priklausomybės ligų centro direktorius dr. Emilis Subata šioje gydymo įstaigoje dirba daugiau kaip 30 metų (nuo 1992 m.). „Laikas ir žinios be perstojo keitė visų mūsų požiūrį. Noriu tikėti, kad šiandien jau dauguma Lietuvos gyventojų tikrai supranta, jog priklausomybė yra tokia pati liga, kaip kitos lėtinės ligos, pavyzdžiui, padidėjusio kraujospūdžio liga ar cukrinis diabetas. Priklausomybes, kaip ir šias lėtines ligas, nors ir ištinka atkryčiai, reikia ir galima gydyti, kontroliuoti. Sudarydami sąlygas sveikti oriai, nuolat skleisdami žinią apie pagalbos prieinamumą ir aiškindami stigmos žalą, realiai ir profesionaliai mūsų pacientams ir jų šeimoms suteikiame naujo gyvenimo galimybę. Mūsų įsitikinimu, kai finansavimas skiriamas priklausomybėms gydyti, investuojama ne tik į pastatus, lovas ar modernią įrangą, o ir į žmogaus gyvybę. Tai – neįkainojama ir visai valstybei, ir kiekvienai šeimai“, – sako dr. Emilis Subata.

Vilniaus filiale, kuriam vadovauja Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertas Giedrius Likatavičius, dirba gydytojai psichiatrai, klinikiniai toksikologai, psichoterapeutai, psichologai, socialiniai darbuotojai, slaugytojai, ergoterapeutai, menų terapeutai, rezidentai, praktikantai ir administracija (iš viso – daugiau kaip 100 specialistų). Vien 2023-ais metais čia fiksuoti 8 683 ambulatorinio gydymo ir 898 stacionarinio gydymo epizodai. Stacionarines gydymo programas sėkmingai baigė daugiau nei 90 % pacientų. Lovų užimtumas – net 92 %.

Vilniaus priklausomybės ligų centras 2017 m. buvo reorganizuotas į Respublikinį priklausomybės ligų centrą. Pertvarka padaryta siekiant suvienodinti medicinines paslaugas, kad visi pacientai, nepriklausomai nuo regiono, kuriame gyvena, gautų tos pačios kokybės paslaugas. Taip pat siekta centralizuotai valdyti finansų, personalo, ūkio veiklas, todėl nuspręsta įkurti vieną nacionalinį centrą. Taip regionuose (Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje) veikę centrai kartu su Vilniaus miesto gydymo įstaiga tapo Respublikinio priklausomybės ligų centro filialais ir jau penkerius metus sėkmingai vykdo veiklą kartu teikdami platų spektrą mokslu grįstų paslaugų.

Respublikinio priklausomybės ligų centro ir SAM Komunikacijos skyriaus informacija

Informacija iš:

sam.lt 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos