vaistai.lt

Praradote dantis, tačiau esate alergiškas metalams? Išeitis – cirkonio implantai (132/0) 

Praradote dantis, tačiau esate alergiškas metalams? Išeitis – cirkonio implantaiDantų netekimas – nemaloni patirtis, neigiamai paveikianti ne tik šypsenos estetiką, bet ir gyvenimo kokybę. Nors šiuolaikinė odontologija siūlo patikimai atkurti dantis atliekant implantaciją, tačiau nuolat didėjant alergiškų žmonių skaičiui, susiduriama su klausimu, kaip rasti tinkamą sprendimą alergiją metalams turintiems pacientams.

Odontologijos klinikos „Bioimplantai“ burnos chirurgas Remigijus Urbonas pranaešime žiniasklaidai pasakoja, kad šiuo metu dažniausiai dantų implantų gamybai naudojama medžiaga yra titanas ir jo lydiniai. Manoma, kad titanas yra vienas iš labiausiai biologiškai suderinamų metalų, todėl būtent jį ir pasirinkta naudoti burnos chirurgijoje. Tačiau laikui bėgant pastebėta, kad daliai pacientų titanas ar jo sudėtyje esantys nikelis, chromas, kobaltas bei kiti metalai sukelia alergines reakcijas.


Nuo niežėjimo iki neurologinių problemų

Buvo atlikta nemažai mokslinių tyrimų, o tyrėjai aprašė įvairias alergijos titano dantų implantams klinikines išraiškas. Tarp dažniausiai pasireiškiančių vietinių bei išplitusių alerginių reakcijų minimas odos ar gleivinės paraudimas, niežėjimas, dilgėlinė, edema, egzema, kontaktinis ir atopinis dermatitas. Padidėjęs jautrumas titanui gali sukelti ir sunkias sistemines reakcijas – nekrozę, galvos, raumenų, sąnarių skausmus, lėtinio nuovargio sindromą, neurologines problemas, depresiją, daugialypį cheminį jautrumą ir kt. Po implantacijos alergijos simptomai dažniausiai pasireiškia ne iš karto, bet praėjus tam tikram laikui, kai metalai drėgnoje burnos ertmėje ima koroduoti, o jų dalelės (jonai) patenka į aplinkinius audinius ir limfmazgius. Įvairios alerginės reakcijos ypač dažnos pacientams, savo kūne turintiems daugiau implantų (kelio, klubo sąnarių ir kt.), ar po seniau patirtų traumų paliktų lūžusius kaulus sutvirtinančių metalinių plokštelių.

Taigi dėl galimo toksinio titano ir kitų titaninių implantų lydiniuose esančių metalų poveikio imta ieškoti dantų atkūrimo be metalo galimybių. Remiantis mokslinių tyrimų išvadomis, daug žadančia šiuolaikine alternatyva titanui pripažįstami cirkonio oksido implantai. Pasak burnos chirurgo, cirkonio keramikos implantai, užtikrinantys ne tik saugų ir patikimą sprendimą, bet ir puikius estetinius rezultatus, sukėlė tikrą revoliuciją dantų implantologijos srityje, ypač atkuriant dantis pacientams, turintiems alergiją metalams.


Cirkonio implantų privalumai

R. Urbonas aiškina, kad nors cirkonis priskiriamas metalams, tačiau cirkonio dioksidas laikomas keramika, neturinčia jokių metalams būdingų savybių. Pasak pašnekovo, pripažįstama, kad cirkonio keramika yra labiausiai bioinertiška ir biosuderinama iš visų šiuo metu implantų gamybai naudojamų medžiagų. Ji harmoningai dera su žmogaus audiniais ir nesukelia alergijų, nes organizmas ją priima kaip natūralią. Mokslinių tyrimų duomenimis, net į alergijas linkusių žmonių dantų atkūrimui naudojant cirkonio implantus, iki šiol nebuvo užfiksuota jokių nepageidaujamų reakcijų.

Pasak burnos chirurgo, cirkonio keramikos implantai turi ir daug kitų privalumų. Jie taip pat pasižymi puikiomis osteointegracinėmis (suaugimo su kaulu) savybėmis. Tyrimais įrodyta, kad dantenų kraujotaka aplink cirkonio keramikos implantą beveik tokia pati, kaip apie natūralius dantis. Dėl puikaus biosuderinamumo, įsriegus cirkonio keramikos implantą, greičiau sugyja jį supantys minkštieji audiniai, geriau prilimpa dantenos, todėl sumažėja infekcijos rizika, sutrumpėja pooperacinis laikotarpis ir pasiekiamas geresnis estetinis rezultatas.

„Kalbant apie galimas dantų implantacijos komplikacijas, šiai dienai dažniausia jų yra periimplantitas. Šis apie implantą esančių minkštųjų audinių bei kaulo uždegimas, išsivystantis dažniausai dėl blogos burnos higienos, yra pagrindinė implanto netekimo priežastis. Ant unikalaus cirkonio implantų paviršiaus apnašas ir bakterijos kaupiasi žymiai mažiau, todėl užtikrinti tinkamą higieną, o tuo pačiu ir sumažinti periimplantito bei implanto netekimo grėsmę yra žymiai paprasčiau“, – teigia R. Urbonas.


Pateisina aukštus estetinius lūkesčius

Pasak dantų implantacijos specialisto, cirkonio keramika – nepakeičiama medžiaga siekiant atkurti kuo natūralesnius dantis ir pateisinti itin aukštus estetinius reikalavimus turinčių pacientų lūkesčius. Nors šiuolaikinės odontologijos gydymo technikos leidžia atkurti maksimaliai natūralų dantų estetinį vaizdą tiek su cirkonio, tiek su titano dantų implantais, dažnai pasitaikanti estetinė titano implantų problema – aplink vainikėlius atsirandantys pilki „šešėliai“. Ji ypač aktuali turintiems plonas dantenas ar polinkį į dantenų recesijas žmonėms. Tuo tarpu cirkoniniai implantai yra baltos spalvos, todėl atrodo kaip natūralus dantys. Natūralumo efektas sukuriamas ne tik dėl šios medžiagos estetinių savybių – cirkonio keramika nėra laidi šilumai, elektros srovei bei nesukelia imuninio atsako, o tai sukuria nuosavo danties pojūtį.

Remigijaus Urbono teigimu, nors cirkonio oksido implantai prarastų dantų atkūrimui pradėti naudoti pakankamai neseniai, dėl savo unikalių savybių ir pranašumų prieš kitas implantų gamybai naudojamas medžiagas, jie jau spėjo pelnyti specialistų ir pacientų pripažinimą bei pasitikėjimą. O pastaruoju metu, visame pasaulyje populiarėjant biologinės odontologijos krypčiai, besiremiančiai holistiniu požiūriu į žmogaus sveikatą, šie implantai tampa vis dažnesniu pasirinkimu.

„Mūsų burna yra apatiniame galvos trečdalyje, kurio kraujotakos bei limfinės sistemos – vienos iš geriausiai funkcionuojančių visame organizme. Tai reiškia, kad bet koks dirgiklis burnoje gali turėti ženklių padarinių viso organizmo sveikatai. Žmogaus kūne nėra nei vieno burnai prilygstančio organo ar srities – burna yra pradinė organų sistema virškinamajame trakte ir viskas, kas į ją patenka, stemple keliauja toliau arba absorbuojama į kraujotaką. Burnoje esantys dirgikliai, tokie kaip metalai bei jų lydiniai, toksiškos medžiagos, gali turėti didelę įtaką bendrai mūsų sveikatos būklei bei savijautai, todėl biologinėje odontologijoje dantų atkūrimui naudojami labiausiai biosuderinami cirkonio bei kitų keramikinių medžiagų vainikėliai ir dantų implantai“, – aiškina R. Urbonas.

Planuojantiems atkurti dantis implantais ir norintiems būti tikriems dėl procedūros sėkmės ir ilgaamžiškumo, bet vis dar abejojantiems kokius implantus pasirinkti, patyręs implantacijos specialistas pataria pirmiausia atlikti tyrimą dėl alergijos dažniausiai dantų implantuose aptinkamiems metalams (titanui, nikeliui, chromui). „Patvirtinus jautrumą metalams, cirkonio oksido keraminiai dantų implantai bus kur kas saugesnis pasirinkimas“, – sako jis.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos