vaistai.lt

Visų dantų atkūrimas ant 2, 4 ar 6 implantų: kokių rezultatų tikėtis (148/0) 

Visų dantų atkūrimas ant 2, 4 ar 6 implantų: kokių rezultatų tikėtisTyrimų duomenimis, kas trečias vyresnio amžiaus žmogus mūsų šalyje yra netekęs daugumos arba visų dantų. Šilutės odontologijos implantologijos klinikos gydytojas burnos chirurgas Marijus Strazdas pranešime žiniasklaidai sako, kad dantų netekimas gali turėti reikšmingų pasekmių ne tik šypsenos estetikai, bet ir bendrai žmogaus sveikatai bei savijautai.

Dėl nekokybiško kramtymo sutrinka virškinimas, medžiagų įsisavinimas organizme, todėl prastėja žmogaus savijauta ir fizinis pajėgumas. Bedandė burna ar sugedę dantys atrodo atstumiančiai, todėl žmogus vengia šypsotis, bendrauti, atsisako mėgstamų veiklų ir vis labiau užsisklendžia savyje. Turintis estetišką šypseną žmogus yra patrauklesnis ir labiau mėgstamas aplinkinių, todėl džiaugiasi didesniu pasitikėjimu savimi ir žymiai geresne gyvenimo kokybe.


Daugumos ar visų prarastų dantų atkūrimo galimybės

Daugelį metų netekusiems visų ar daugumos dantų pacientams buvo siūlomas protezavimas išimamais dantų protezais. Tačiau šie protezai turi daug trūkumų – jie nėra pakankamai stabilūs, spausdami pažeidžia minkštuosius audinius, skatina kaulo tirpimą, su jais sunku kokybiškai sukramtyti maistą. Tačiau burnos chirurgas sako, kad sparčiai tobulėjant medicinos technologijoms, šiandien daugumą ar visus dantis praradusiems žmonėms siūlomi žymiai pažangesni ir patikimesni jų atkūrimo būdai.

Pasak dantų atkūrimo specialisto, šiuolaikinė alternatyva nestabiliems išimamiems dantų protezams yra tiek savo funkcija, tiek estetika nuo natūralių dantų beveik nesiskiriantys ant implantų atkuriami dantys. Gydytojo teigimu, naudojamos kelios skirtingos dantų atkūrimo ant implantų metodikos, kurių pasirinkimas priklauso nuo individualių paciento poreikių bei klinikinės situacijos.

Marijus Strazdas pabrėžia, kad kiekviena situacija yra unikali, todėl, nusprendus atkurti dantis, pirmiausia būtina pasikonsultuoti su gydytoju odontologu ar burnos chirurgu. Tik atlikus reikiamus tyrimus ir tiksliai įvertinus Jūsų klinikinę būklę, poreikius bei lūkesčius, specialistas galės pasiūlyti Jums visais atžvilgiai tinkamiausią dantų atkūrimo būdą.

Gydytojas taip pat primena, kad asmenims, kuriems sukako senatvės pensijos amžius, vaikams iki 18 metų, asmenims, pripažintiems nedarbingais arba iš dalies darbingais ir asmenims, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos dantų protezavimo paslaugos gali būti kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.


Lokatorinė sistema – stabilesniems išimamiems protezams

„Pigiausiu pasirinkimu išlieka pilni plokšteliniai protezai. Dažniausiai juos renkasi vyresnio amžiaus žmonės. Tačiau, kaip minėta, jie yra nepatogūs ir toli gražu neužtikrina pilnavertės kramtymo funkcijos. Viršutinio žandikaulio plokšteliniai protezai bent laikosi pakankamai stabiliai, nes jie turi platų, padengiantį kietąjį gomurį pagrindą, kurio užpakalinė dalis tarsi pakelia minkštąjį gomurį, taip sudarydama vakuumą. Tuo tarpu apatinis žandikaulis yra siauresnis, prie jo tvirtinasi daug raumenų, todėl plokštelė dažniausiai laikosi gana sunkiai. Norint užtikrinti didesnį išimamo protezo stabilumą bei komfortą pacientui, rekomenduojama priekiniame apatinio žandikaulio segmente, kur visada yra pakankamai kaulo, įsriegti du implantus ir ant jų lokatorine sistema užfiksuoti išimamą protezą“, – pataria burnos chirurgas.

Specialisto teigimu, vieni iš populiariausių metodų, greitai ir efektyviai sugrąžinantys pacientams gyvenimo džiaugsmą bei pasitikėjimą savimi, yra visų vieno žandikaulio dantų atkūrimas ant 4 arba 6 implantų. Pasitelkus šiuos metodus, dantis galima atkurti greitai, sklandžiai, saugiai ir itin patikimai.


Dantų atkūrimo ant 4 arba 6 implantų privalumai

Bene didžiausias visų dantų atkūrimo ant 4 implantų privalumas yra tas, kad naudojant šią technologiją, beveik niekada nereikia kaulo priauginimo. Atkuriant dantis šiuo metodu stengiamasi maksimaliai išnaudoti neištirpusį kaulą, kurio beveik visada yra tiek viršutinio, tiek apatinio žandikaulio priekiniame segmente. Todėl išvengiama papildomų chirurginių procedūrų ir diskomforto pacientui, mažėja komplikacijų riziką, užtikrinamas sklandesnis ir greitesnis gijimo laikotarpis.

Pasirinkusiems šį dantų atkūrimo būdą, nuolatinis protezas gali būti pritvirtinamas praėjus vos 10 dienų po implantacijos. Taigi, išnyksta laikino protezo poreikis, o tuo pačiu sumažėja ir gydymo kaštai. Nuolatinis protezas gaminamas iš specialių medžiagų, leidžiančių prireikus bet kada nesudėtingai atlikti reikiamas korekcijas. Šis protezas gali būti koreguojamas implantams prigijus – po 3–12 mėnesių, o taip pat po kelerių ar netgi dešimties metų.

„Dar vienas šio protezo privalumas yra tai, kad nusiskėlus dantį, skubią pagalbą atliekant rekonstrukciją plombinėmis medžiagomis jums galės suteikti bet koks gydytojas visame pasaulyje. O sugrįžus, pagal klinikos laboratorijos kompiuterinėje duomenų bazėje saugomą jūsų protezo kopiją per kelias dienas galėsime pagaminti naują dantį ir jį įklijuoti į protezą“, – akcentuoja M. Strazdas.

Norintiems dar greičiau džiaugtis atkurtais dantimis gali būti pagaminamas ir laikinas protezas, kuris uždedamas jau kitą dieną po implantacijos, o vėliau pakeičiamas nuolatiniu.

Burnos chirurgo teigimu, visų vieno žandikaulio dantų atkūrimo ant 4 implantų technologijos dėka pasiekiama puikių rezultatų. Nuo pat pirmos dienos visiškai pasikeičia paciento gyvenimo kokybė – jis gali drąsiai šypsotis, kalbėti, mėgautis mėgstamu maistu. Ant implantų pritvirtintas dantų protezas yra visiškai stabilus, todėl išnyksta nesaugumo jausmas ir nebereikia jaudintis, kad jis gali iškristi. Šiuo protezavimo būdu taip pat atkuriama visavertė kramtymo funkcija. Ant dantų implantų fiksuotas protezas efektyviai perduoda krūvį žandikauliui, todėl sukuriama natūrali apkrova, kaulas apsaugomas nuo nykimo, o taip pat išvengiama kitų nekokybiško kramtymo keliamų rizikų ir problemų.

„Nors visų dantų atkūrimas ant 4 implantų pripažįstamas pažangiausia šiuo metu bedančių žandikaulių gydymo metodika, pageidaujantiems maksimaliai komfortiško protezo ir tokio pat dantų skaičiaus, kaip turėjo jaunystėje, siūloma sriegti 6 implantus ir ant jų atkurti 14 vieno žandikaulio dantų (ant 4 implantų galima atkurti 12). Tačiau būtina sąlyga renkantis šį metodą – pakankamas kaulo kiekis, nes kitu atveju papildomai teks atlikti jo, o neretai ir minkštųjų audinių priauginimą, todėl procedūra pabrangs ir užtruks ilgiau. Visgi, taip galime užtikrinti dar stabilesnę protezo fiksaciją, o tuo pačiu ir nepriekaištingą kramtymo funkcijos atkūrimą“, – sako M. Strazdas.


Norint ilgai džiaugtis rezultatu, būtinas atsakingas požiūris

Burnos chirurgas pabrėžia, jog kad ir kokį dantų atkūrimo būdą pasirinktumėte, norint kad protezas tarnautų ilgai, būtina jį tinkamai prižiūrėti ir laikytis gydytojo rekomendacijų.

Po protezavimo, siekiant užtikrinti nepriekaištingą atkurtų dantų kokybę ir ilgaamžiškumą, pacientas turi atvykti kontroliniams vizitai pas procedūrą atlikusį gydytoją. Įprastai iš pradžių šie vizitai skiriami kas 3–6 mėnesius, vėliau – kas metus. Jų metu vertinama burnos higiena, protezinė konstrukcija, prireikus ji gali būti koreguojama. Siekiant įvertinti implantų ir bendrą burnos ertmės būklę, gali būti daroma panoraminė rentgeno nuotrauka.

„Taip pat svarbu kruopščiai valytis dantis du kartus per dieną, naudojant visas gydytojo rekomenduotas priemones (dantų šepetėlį, tarpdančių siūlą šepetėlius, irigatorių ir kt.) ir nepamiršti kas pusmetį atlikti profesionalią burnos higienos procedūrą“, – primena burnos chirurgas.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos