vaistai.lt

Tyrimas: neoficialios dovanos medikams populiaresnės vyresnių gyventojų tarpe (344/0) 

Tyrimas: neoficialios dovanos medikams populiaresnės vyresnių gyventojų tarpeNeoficialiai pinigais ar dovanomis gydytojams daugiau nei tris kartus dažniau atsidėkojo vyresnio amžiaus Lietuvos piliečiai nei jaunesni. Tai atskleidžia viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atliktos gyventojų apklausos duomenys. 

Visuomenės nuomonės tyrimo duomenimis, per pastaruosius dvejus metus neoficialiai pinigais ar dovanomis medikams dažniau atsidėkojo vyresni nei 50 metų amžiaus gyventojai. Tai pripažino 17 proc. respondentų, apsilankiusių valstybinėse gydymo įstaigose. 

Kitoks pasiskirstymas jaučiamas tarp kitų amžiaus grupių. Vidutinio – 30-49 metų – amžiaus tarpe neoficialiai dovanomis pripažino atsidėkojęs kas dešimtas (11 proc.) respondentas, o jaunimo grupėje (18-29 m.) – tik 5 proc. 

Iš viso per pastaruosius dvejus metus neoficialiai dovanas valstybinių gydymo įstaigų medikams yra davę 14 proc. čia asmens sveikatos priežiūros paslaugas gavusių pacientų. 

Tyrimo duomenys atskleidžia, kad neoficialiai už paslaugas dažniau atsidėkojo moterys (15 proc.) nei vyrai (13 proc.). Taip pat gyventojai su mažiausiomis, iki 1000 Eur, (18 proc.) arba didesnėmis nei 1800 Eur (18 proc.) šeimos pajamomis per mėnesį. 

Tuo tarpu respondentų tarpe su vidutinėmis (nuo 1000 iki 1800 Eur) šeimos pajamomis per mėnesį, neoficialiai valstybinėse įstaigose dirbantiems medikams už suteiktas sveikatos paslaugas atsidėkojo 12 proc., 8 proc. savo pajamų nenurodė. 

Pastebima, kad dviejų metų laikotarpyje neoficialiai dovanas gydytojams yra davę tiek kaimo (15 proc.), tiek miesto (14 proc.), tiek didmiesčio (14 proc.) valstybinių sveikatos priežiūros įstaigų pacientai. 

Beveik šeši iš dešimties respondentų (57 proc.) mano, jog privačios gydymo įstaigos prisideda prie korupcijos mažinimo sveikatos sektoriuje, nes čia nėra poreikio neoficialiai pinigais ar dovanomis atsidėkoti medikams. Su tuo nesutinka 29 proc. gyventojų, tuo tarpu 14 proc. – atsakymo nepateikė. 

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“ apklausą vykdė tiesioginiu interviu metodu 2023 metų lapkričio 16-27 dienomis. Jos metu buvo apklausti 1018 pilnamečių Lietuvos gyventojų. 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos