vaistai.lt

Gero nakties miego svarba kūdikių sveikatai (151/0) 

Gero nakties miego svarba kūdikių sveikataiBeveik neįmanoma suskaičiuoti visų aspektų, kodėl miegas yra labai svarbus jūsų vaiko sveikatai ir gerovei. Tiesą sakant, nėra nė vieno gyvenimo aspekto, kurio miegas nepagerintų, arba kurio miego trūkumas nepablogintų. Reguliarus ir pakankamas kūdikių miegas suteikia jų besivystančiam protui laiko apdoroti naujus įgūdžius ir patirtį. Miegas įtvirtina jų atmintį, gerina motorikos vystymąsi, žodyną, dėmesį ir nuotaiką. Aptarkime, kodėl jūsų mažyliui labai svarbu pakankamai miegoti.


Miegas padeda palaikyti sveiką imuninę sistemą

Besivystančiai vaiko imuninei sistemai reikia pakankamai miego, kad ji ne tik tinkamai, bet ir optimaliai veiktų. Miego metu jų maži kūneliai gamina baltymus, vadinamus citokinais. Pagrindinis šių baltymų uždavinys - įveikti infekcijas ir ligas.


Miegas padeda kūdikiams augti

Nuo gimimo iki maždaug 6 mėnesių kūdikiai paprastai paauga maždaug po 2 centimetrus per mėnesį, tai yra labai didelis augimas per trumpą laiką. Vienas iš svarbiausių veiksnių, padedančių, kad viskas vyktų pagal planą, yra miegas. Tai yra todėl, kad, kai jūsų vaikas lankosi sapnų šalyje, ypač kai jis miega giliuoju miegu, jo organizmas išskiria žmogaus augimo hormonus (HGH). Šie hormonai yra susiję su vaiko ūgiu, raumenų mase ir kaulų tankiu. Taigi, jei nepakankamai miegama, gali sumažėti augimo hormono sekrecija, o tai gali turėti įtakos augimui. 


Miegas stiprina kūdikio atmintį

Trumpai tariant, pakankamas poilsis iš pradžių silpną atmintį paverčia stabilesne ir apsaugo ją nuo pasiklydimo užmirštų smulkmenų jūroje. 


Tinkamas miegas padeda suvaldyti emocijas

Tėvų tikriausiai nestebina, kad vaikai, kurie nepakankamai miega, būna irzlūs, dirglūs ir linkę į pykčio priepuolius. Taip yra todėl, kad pakankamas miegas palaiko bendrą vaikų smegenų, įskaitant emocijas kontroliuojančias dalis, veiklą. Geriausias būdas tai iliustruoti - pažvelgti, kas nutinka, kai vaikai nepakankamai miega. Pavyzdžiui, lyginant su pradinio mokyklinio amžiaus vaikais, kurie miega rekomenduojamą 9-12 valandų per parą, tų, kurie reguliariai miegodavo mažiau, smegenų sritys, atsakingos ne tik už atmintį ir intelektą, bet ir už gerovę, labai skiriasi.


Miegas padeda vystytis motorikai

Kūdikiai miega aktyviai. Mokslininkai mano, kad kūdikio judesiai miego metu yra susiję su jutiminiu ir motoriniu vystymusi. Iš esmės miego metu atsirandantys trūkčiojimai suaktyvina besivystančių smegenų grandines, kurios moko kūdikį apie galūnes ir tai, ką jis gali su jomis daryti. Tiksliau, mokslininkai nustatė, kad miegantys 3-7 mėnesių kūdikiai išilgai sensomotorinės juostos sukuria daug miego verpstukų, kurie yra specifinis smegenų bangų modelis. Čia smegenys apdoroja sensorinę ir motorinę informaciją.







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos