vaistai.lt

Kas sukelia pilvo pūtimą ir kaip jį gydyti? (371/0) 

Kas sukelia pilvo pūtimą ir kaip jį gydyti?Pilvo pūtimas būdingas tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. Jis gali trukdyti užsiimti kasdienine veikla ar dalyvauti visuomeninėse ar pramoginėse veiklose.

Pilvo pūtimas atsiranda, kai virškinimo traktas prisipildo oro ar dujų. Dauguma žmonių pilvo pūtimą apibūdina kaip pilvo pilnumo, įsitempimo ar išsipūtimo jausmą. Pilvas taip pat gali būti patinęs (išsipūtęs), kietas ir skausmingas. Pilvo pūtimą dažnai lydi skausmas, per didelis dujų kiekis (meteorizmas), dažnas rijimas arba atpylimas, pilvo gurguliavimas.

Daugiau informacijos apie pilvo pūtimą galite rasti ECOSH tinklaraščio straipsnyje: “Pilvo pūtimas: kodėl tai vyksta ir kaip su tuo kovoti?


Kodėl jaučiate pilvo pūtimą?

Dujos ir oras

Dujos yra dažniausia pilvo pūtimo priežastis, ypač po valgio. Dujos susidaro virškinimo trakte, kai nesuvirškintas maistas suskyla arba kai nuryjate orą. Kiekvienas žmogus valgydamas ar gerdamas nuryja oro. Tačiau kai kurie žmonės gali nuryti daugiau nei kiti, ypač jei jie valgo arba geria per greitai, kramto kramtomąją gumą, rūko, nešioja atsilaisvinusius dantų protezus.


Medicininės priežastys

Kitos pilvo pūtimo priežastys gali būti susijusios su sveikatos būkle. Gali pasireikšti sergant dirgliosios žarnos sindromu (DŽS), uždegiminėmis žarnyno ligomis, tokiomis kaip opinis kolitas ar Krono liga.

Kitos priežastys: rėmuo, maisto netoleravimas, svorio padidėjimas, hormonų svyravimai (ypač moterims), giardiazė (žarnyno parazitų infekcija), valgymo sutrikimai, pavyzdžiui, nervinė anoreksija arba nervinė bulimija.


Kaip sumažinti arba išvengti pilvo pūtimo

Gyvenimo būdo pokyčiai

Daugeliu atvejų pilvo pūtimo simptomus galima sumažinti arba net visai jų išvengti, pakeitus gyvenimo būdą, pavyzdžiui, numetus svorio, jei turite antsvorio.

Norėdami sumažinti per didelio oro kiekio rijimą, galite:

  • Vengti kramtomosios gumos. Dėl kramtomosios gumos galite praryti daugiau oro, o tai savo ruožtu gali sukelti pilvo pūtimą.
  • Riboti gazuotų gėrimų vartojimą.
  • Vengti maisto produktų, kurie sukelia dujų, pavyzdžiui, kopūstinių šeimos daržovių, džiovintų pupelių ir lęšių.
  • Valgykite lėtai ir venkite gerti per šiaudelį.
  • Vartokite pieno produktus be laktozės (jei netoleruojate laktozės).

 

Probiotikai taip pat gali padėti atkurti sveikų žarnyno bakterijų populiaciją. Tyrimai apie probiotikų veiksmingumą yra nevienareikšmiai. Vienoje apžvalgoje nustatyta, kad probiotikai turi vidutinį poveikį, 70 proc. sutinkama dėl jų poveikio pilvo pūtimui mažinti. Probiotikų galite rasti kefyre ir graikiškame jogurte.


Medikamentinis gydymas

Pasitarkite su gydytoju, jei gyvenimo būdo pokyčiai ir mitybos priemonės nepadeda sumažinti pilvo pūtimo. Jei gydytojas nustato medicininę pilvo pūtimo priežastį, jis gali rekomenduoti medicininį gydymą.

Gydymui gali prireikti antibiotikų, spazmolitinių vaistų ar antidepresantų, tačiau tai priklauso ir nuo Jūsų būklės.


Kada kreiptis į gydytoją

Kreipkitės į gydytoją, jei pilvo pūtimas pasireiškia kartu su bet kuriuo iš toliau išvardytų simptomų:

  • stiprus ar ilgalaikis pilvo skausmas,
  • kraujas išmatose arba tamsios, deguto spalvos išmatos,
  • didelis karščiavimas,
  • viduriavimas,
  • stiprėjantis rėmuo,
  • vėmimas,
  • nepaaiškinamas svorio kritimas.

 

Image by wayhomestudio on Freepik







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos