vaistai.lt

Didėjanti sveikatos problema – antibiotikams atsparios bakterijos (1484/0) 

Didėjanti sveikatos problema – antibiotikams atsparios bakterijosEuropos supratimo apie antibiotikus dieną, kuri minima kasmet lapkričio 18 dieną Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistai informuoja kaip svarbu atsakingai vartoti antibiotikus ir laikytis gydytojų nurodymų. Specialistai primena, kad antibiotikai gydo tik bakterijų sukeltas ligas, – jie nepadės pasveikti nuo virusų sukeltų ligų, tokių kaip: peršalimas ar gripas.

Vartokite antibiotikus atsakingai!

Už antibiotikų veiksmingumo išsaugojimą atsakingi visi. Atsakingai vartojant antibiotikus galima padėti užkirsti kelią atsparių bakterijų vystymuisi ir išsaugoti antibiotikų veiksmingumą, kad juos galėtų vartoti ateities kartos. Todėl svarbu žinoti, kada dera vartoti antibiotikus ir kaip juos vartoti atsakingai. Mažinant atsparumą antibiotikams svarbus kiekvieno iš mūsų vaidmuo.

Antibiotikai, dar vadinami antimikrobiniais vaistais, – tai vaistai, kurie naikina bakterijas ar sustabdo jų augimą. Antibiotikai yra bakterinėms infekcijoms gydyti skirti vaistai. Ne visi antibiotikai kovoja su visomis bakterijomis. Egzistuoja daugiau nei penkiolika skirtingų klasių antibiotikų ir jie skiriasi savo chemine struktūra ir poveikiu bakterijoms. Vienas antibiotikas gali kovoti tik su viena arba keletu bakterijų rūšių.

Vartojant antibiotikus be reikalo, parinkus netinkamą vaistą ar gydantis neteisingai, kai sutrumpinamas gydymo laikas ar išgeriama ne visa dozė, – vystosi antibiotikams atsparios bakterijos. Antibiotikams atsparios bakterijos yra didėjanti sveikatos problema. Ilgus dešimtmečius antibiotikai padėdavo išgydyti gyvybei pavojingas infekcijas. Tačiau pastaraisiais metais netinkamas antibiotikų vartojimas paskatino antibiotikams atsparių bakterijų atsiradimą ir paplitimą. Kai žmogus suserga atsparios bakterijos sukelta infekcija, antibiotikai tampa neefektyvūs gydant šią infekciją ir liga ilgiau trunka arba jos eiga tampa sudėtingesnė. Apskaičiuota, kad vien tik Europos Sąjungos šalyse dėl antibiotikams atsparių bakterijų sukeltų infekcijų kasmet išlaidos sveikatos priežiūrai padidėja apie 1,5 mlrd. eurų. Naujų antibiotikų sukūrimui reikia daug lėšų ir laiko, planuojama, kad rinkoje nauji vaistai pasirodys tik po 8-10 metų.

Higienos instituto atlikti tyrimai rodo, kad 2009 m. be gydytojo nurodymų antibiotikus vartojo beveik 8 proc. suaugusių Lietuvos gyventojų. Nors lyginant su analogišku 2003 m. tyrimu, savigyda antibiotikais sumažėjo (tuomet ji siekė 22 proc.). Tik gydytojas gali įvertinti ligonio būklę ir skirti tinkamiausius vaistus.

Vartokite antibiotikus tik kai jie būtini!

Peršalimą ir gripą dažniausiai sukelia virusai, kurių antibiotikai neveikia. Tokiais atvejais antibiotikai nepadės jums pasveikti: jie nemažina karščiavimo, nemalšina tokių simptomų kaip čiaudulys ir neapsaugo nuo viruso plitimo. Tik gydytojas gali nustatyti diagnozę ir nuspręsti ar reikalingas antibiotikas. Jei gydytojas paskyrė antibiotiką, laikykitės jo nurodymų kaip jį vartoti, kad galima būtų išvengti atsparių antibiotikams bakterijų atsiradimo. Jei vartosite antibiotikus nesilaikydami gydytojo nurodymų, pvz., jei juos vartosite trumpesnį laiką, sumažinsite dozę arba vartosite juos neteisingais intervalais, bakterijos gali tapti atsparios antibiotikui. Atsparios bakterijos lieka organizme, bei gali būti perduodamos kitiems žmonėms. Todėl jei ateityje Jums prireiktų antibiotikų, jie gali būti neveiksmingi.

Peršalimas? Gripas? Pasveikite be antibiotikų!

Kaip elgtis jei sergate gripu ar peršalimu:

  • Jei sergate gripu ar peršalimu - rūpinkitės savimi, kad pasijustumėte geriau. Jei Jūsų būklė negerėja arba pablogėja, praneškite apie tai gydytojui.
  • Gerkite daug skysčių, kad išvengtumėte skysčių netekimo.
  • Paklauskite gydytojo arba vaistininko apie galimą slogos, gerklės skausmo, kosulio ir panašių simptomų gydymą be antibiotiko.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistai ragina gyventojus nevartoti antibiotikų be gydytojo paskyrimo ir nevartoti antibiotikų „likučių“. Kviečiame peržiūrėti savo namų vaistinėlę, surinkti senus ar nenaudojamus vaistus, nunešti į vaistinę ir atiduoti juos vaistininkui. Tai ne tik apsaugos Jus, Jūsų artimuosius nuo savigydos pasekmių, rizikos apsinuodyti, bet ir prisidėsite prie visos gamtos tausojimo!

Informaciją parengė:
Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė
Ala Cholopova

Lietuvoje iniciatyvą remia LR Sveikatos apsaugos ministerija ir Higienos institutas.

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos