vaistai.lt

Kas daroma Europoje, kad būtų išvengta tyčinių vaikų sužalojimų? (1352/0) 

Kas daroma Europoje, kad būtų išvengta tyčinių vaikų sužalojimų?Europos vaiko saugos aljanso strateginiame plane teigiama, kad vaikai turi teisę gyventi, mokytis, augti, žaisti apsupti meilės ir rūpesčio bei saugioje aplinkoje. Tai pirmoji kiekvieno iš tėvų pareiga, taip pat tuo rūpintis turėtų šalies vyriausybės, verslo atstovai, mokyklos ir kitos bendruomenės. Vaikų sauga turėtų būti bendras visų rūpestis. Vaikų sužalojimai yra pirmaujanti mirties ir negalios priežastis kiekvienoje Europoje Sąjungos valstybėje, kur didžiausia našta tenka labiausiai pažeidžiamoms socialinėms žmonių grupėms, ir valstybėse, kuriose vyksta intensyviausi socialiniai ir ekonominiai pokyčiai. Sužalojimai taip pat yra viena reikšmingiausių vaikų aplinkos sveikatinimo problemų, lyginant su oro ir vandens taršos, higieninių sąlygų ir švino įtaka vaikų sveikatai. Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencijoje teigiama, kad kiekvienas vaikas nuo gimimo iki 18 metų turi teisę į kuo geresnę sveikatą ir į saugią aplinką. Europos vaiko saugos aljansas siekia užtikrinti vaikams teisę į saugią aplinką.

Lietuva nuo 2011 metų dalyvavo Europos vaiko saugos aljanso projekte „Vaikų traumų, sužalojimų prevencijos ir saugos stiprinimo priemonės“ (toliau – TACTICS projektas) (angl. – Tools to Address Childhood Trauma, Injury and Children‘s Safety). Projekto TACTICS partneris Lietuvoje yra Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras, šią veiklą centre iš pradžių koordinavo Neinfekcinių ligų profilaktikos skyriaus vedėja Aida Laukaitienė, o nuo 2013 metų vasaros jį koordinuoja Neinfekcinių ligų profilaktikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Diana Mekšriūnaitė. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro kaip nacionalinio TACTICS projekto partnerio užduotys, įgyvendinant projektą buvo šios: koordinuoti informacijos rinkimą apie traumų prevencijos įgyvendinimą ir saugos stiprinimą vaikų tyčinių bei netyčinių sužalojimų srityje Lietuvoje, išanalizuoti ir pristayti Lietuvos gerosios praktikos pavyzdį, teikti informaciją Europos vaiko saugos aljansui, dalyvauti TACTICS projekto vaikų sužalojimų ir saugos stiprinimo atsakomybės, funkcijų pasiskirstymo ir politikos įgyvendinimo kartografavimo veikloje (angl. − Maping responsibilities for child safety).

2011 m. spalio 7 d. Europos vaiko saugos aljansas gavo Europos sveikatos forumo Gastein apdovanojimą už reikšmingą Europos sveikatos politikos iniciatyvą. 2011 m. apdovanojimą laimėjo Europos vaiko saugos aljanso Vaiko saugos ataskaitos kortelės iniciatyva. Laimėjusi iniciatyva − Vaiko saugos ataskaitos kortelė yra ir sudėtinė dviejų Europos vaiko saugos aljanso koordinuojamų projektų dalis: anksčiau įgyvendinto projekto „Vaiko saugos veiksmų planas“ ir naujojo tęstinio projekto „Vaikų traumų, sužalojimų prevencijos ir saugos stiprinimo priemonės“ (TACTICS), kurį taip pat remia ir iš dalies finansuoja Europos Komisija.

Užbaigiant įgyvendinti projekto „Vaiko saugos veiksmų planas“ naująjį tęstinį projektą „Vaikų traumų, sužalojimų prevencijos ir saugos stiprinimo priemonės“ (TACTICS) Europos vaikų saugos aljansas kartu su Europos Parlamento viceprezidente Isabelle Durant ir Europos vaiko teisių ombudsmenų tinklo pirmininku Bernard De Vos 2014 m. kovo 20 d. pristatys ataskaitą apie nacionalinius veiksmus prieš tyčinius vaikų sužalojimus.

Ataskaitoje apie nacionalinius veiksmus prieš tyčinius vaikų sužalojimus analizuojamos saugos priemonės, kurios taikomos, kad būtų išvengta tyčinių vaikų sužalojimų. Joje aprašomas politikos priėmimas, įgyvendinimas ir vykdymas nacionaliniu lygmeniu 25 valstybėse narėse. Ataskaitoje bus pateikta šalių veiksmų apžvalga vadovavimo, vaikų teisių, pajėgumų ir duomenų srityse – tai gali palengvinti sprendimų priėmimą Europoje, atsižvelgiant į kiekvienos šalies politiką. Be apibendrintų valstybių narių rezultatų, ataskaitoje taip pat yra kiekvienos šalies šiose keturiose srityse iki 2013 m. liepos mėnesio vykdytų veiksmų, sprendžiant vaikų tyčinių sužalojimų problemą, aprašai.

Atliktas vertinimas leido pamatyti dabartinės politikos trūkumus sprendžiant vaikų tyčinių sužalojimų problemą ir sukūrė stebėsenos priemonę, pagal kurios duomenis gali būti nustatomi prioritetai ir stebimas jų įgyvendinimas valstybėse narėse. Ši ataskaita buvo parengta kaip ES finansuojamo TACTICS projekto dalis. Projekte dalyvavo šios šalys: Airija, Austrija, Belgija, Bulgarija, Čekijos Respublika, Danija, Graikija, Islandija, Ispanija, Italija, Jungtinė Karalystė (Anglija ir Škotija), Kipras, Kroatija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Liuksemburgas, Malta, Norvegija, Olandija, Portugalija, Prancūzija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Suomija, Švedija, Vengrija ir Vokietija. Tai pirmas kartas, kai  šalyse buvo vertinami vaikų tyčinių sužalojimų prevencijos veiksmai.

Į ataskaitą ir aprašus buvo įtraukta tiek politika tyčinių sužalojimų ir smurto prevencijos srityje, tiek atskiros smurto priežastys:

  • Politika, susijusi su vadovavimu (pvz., ar šalis turi vyriausybės departamentą/ministeriją, atsakingą už smurto prevencijos veiklą?)
  • Su vaikų teisėmis susijusi politika (pvz., ar šalyje yra vaikų teisių kontrolierius? Ar šalyje yra įstatymas, draudžiantis fizines bausmes visose aplinkose, įskaitant namus, mokyklą, globos įstaigas?)
  • Su pajėgumais susijusi politika (pvz., ar šalis turi nacionalinę ankstyvosios vaikystės ugdymo programą, didinančią vaikų atsparumą smurtui? Ar per paskutinius penkerius metus šalyje buvo vykdomos bendraamžių smurto, pvz., patyčių, prevencijos programos pasitelkiant žiniasklaidos priemones?)
  • Duomenų rinkimas (pvz., ar šalys rinko duomenis, kurie leistų kasmet įvertinti nepilnamečių savižudybių skaičių? Ar 2014 m. šalyje bus atliekamas mokyklinio amžiaus vaikų sveikatos elgsenos tyrimas (angl. Health Behaviour for School Age Children)?).

Kiekviena sritis buvo vertinama naudojant nustatytus kriterijus ir apibrėžimus, siekiant įvertinti, ar ji egzistuoja, o jei egzistuoja, ar ji iki galo įgyvendinama. 

TACTICS projektą koordinavo Europos vaikų saugos aljansas (angl. European Child Safety Alliance). Europos vaikų saugos aljansui duomenis teikė ir juos apdoroti padėjo Europos Komisija, Nelaimingų atsitikimų prevencijos karališkoji draugija (angl. Royal Society for the Prevention of Accidents), Mastrichto Universitetas, Šiaurės šalių visuomenės sveikatos mokykla, Dublino universitetas, Europos visuomenės sveikatos aljansas, Europos visuomenės sveikatos asociacija, Europos sveikatos mokyklos, Europos transporto saugumo komisija, UNICEF, Pasaulio sveikatos organizacija ir įvairios organizacijos iš šalių partnerių (visą sąrašą galima rasti interneto svetainėje www.childsafetyeurope.org). Taip pat jame dalyvavo įvairūs ekspertai iš Europos Tarybos, Europos Komisijos Teisingumo generalinio direktorato, Europos vaikų teisių ombudsmenų tinklas, EuroChild, UNICEF, Notingemo ir Centrinio Lankašyro universitetų. Baigiantis šiam projektui taip pat bus parengta nauja Europos vaiko saugos aljanso Vaiko saugos ataskaitos kortelė.

Tyčinių sužalojimų pasekmės vaikams yra siaubingos. Vaikų nepriežiūra, bendraamžių smurtas, savižudybės ir savęs žalojimas lemia didžiulę naštą vaikams, jų šeimoms ir dažniausiai sukelia ilgalaikes fizines ir emocines pasekmes, kurios gali būti jaučiamos visa gyvenimą.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos