vaistai.lt

Tarptautinė triukšmo suvokimo diena (1514/0) 

Tarptautinė triukšmo suvokimo dienaŠių metų paskutinį balandžio trečiadienį 19-ąjį kartą minima Tarptautinė triukšmo suvokimo diena, kuri skirta dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į triukšmą ir jo keliamą povojų sveikatai.

Panevėžio visuomenės sveikatos centras nagrinėja asmenų prašymus, pranešimus, skundus dėl stacionarių triukšmo šaltinių keliamo akustinio triukšmo. Praėjusiais metais, vykdydamas valstybinę visuomenės sveikatos saugos operatyviąją (neplaninę) kontrolę, Centras išnagrinėjo 44 fizinių asmenų Skundus, iš kurių beveik 16 proc. (7 Skundai) buvo dėl triukšmo. Išnagrinėjus minėtus Skundus, nustatyta, kad 3 Skundai buvo pagrįsti. Dažniausiai asmenys skundžiasi dėl šalia esančių parduotuvių, įmonių veiklos, jų įrenginių keliamo triukšmo. Informuojame, kad Lietuvos higienos norma HN 33:2011 „Triukšmo ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje“ (toliau - HN 33:2011), patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. birželio 13 d. įsakymu Nr. V-604, taikoma vertinant triukšmo poveikį visuomenės sveikatai. HN 33:2011 nurodyti triukšmo ribiniai dydžiai, kurie taikomi gyvenamuosiuose pastatuose, visuomeninės paskirties pastatuose bei šių pastatų, išskyrus maitinimo ir kultūros paskirties pastatus, aplinkoje, apimančioje žemės sklypų, kuriuose pastatyti nurodytieji pastatai, ribas ne didesniu nei 40 m atstumu nuo pastatų sienų. Ši HN 33:2011 netaikoma paties fizinio, juridinio asmens ar filialo keliamo ir jį veikiančio triukšmo, žmonių bei gyvūnų keliamo triukšmo, triukšmo darbo vietose ir transporto priemonių viduje esančio triukšmo, buitinių įrenginių (prietaisų) keliamo triukšmo vertinimo atvejais.

Triukšmas mus veikia visur: darbe, namuose, rekreacinėje aplinkoje. Triukšmo poveikis žmogaus organizmui priklauso nuo triukšmo pobūdžio (stiprumo, dažnių spektro ir kt.), poveikio laiko ir trukmės bei nuo individualių organizmo savybių: amžiaus, sveikatos, jautrumo triukšmui. Jautriausi triukšmui yra pagyvenę, turintys fizinių bei psichinių negalių, dirbantys triukšmingoje aplinkoje, žmonės. Triukšmas neigiamai veikia mūsų sveikatą bei gyvenimo kokybę. Nuolatinis triukšmas veikia kaip nervinę įtampą ir stresą sukeliantis veiksnys, todėl PSO triukšmą priskyrė prie fiziniųveiksnių, skatinančių profesinių ligų atsiradimą ir plitimą. PSO akcentuoja triukšmo keliamas problemas tokias kaip: klausos pažeidimas, kalbos nesupratimas, miego, fiziologinių funkcijų ir psichikos sutrikimai, mokslo ir kitų laimėjimų blogėjimas, socialiniai ir elgsenos pakitimai.

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos