vaistai.lt

Kuprinių svėrimo akcijų Kauno miesto mokyklose rezultatai (908/0) 

Kuprinių svėrimo akcijų Kauno miesto mokyklose rezultatai: trečdalis mokinių vis dar nešioja per sunkias kuprinesPasibaigus Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro inicijuotai kuprinių svėrimo akcijai, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai džiaugiasi, jog situacija Kauno miesto mokyklose yra daugiau nei patenkinama ir pastebi, jog panašios prevencinės akcijos duoda teigiamų rezultatų. Vis dėlto, dar apie trečdalis Kauno miesto mokinių nešioja per sunkias kuprines, o tai gali sukelti rimtas sveikatos problemas.

Taisyklinga kūno laikysena sudaro optimalias sąlygas krūtinės ląstos, dubens, vidaus organų vystymuisi ir veiklai. Kadangi laikysena nėra įgimta, ją svarbu taisyklingai formuoti nuo gimimo. Netaisyklingą laikyseną formuoja netinkama vaiko aplinka: per mažas arba per didelis fizinis aktyvumas (neatitinkantis vystymosi fiziologijos), ilgas sėdėjimas susikūprinus prie kompiuterio, netaisyklinga stuburo padėtis miegant minkštoje lovoje su aukštomis pagalvėmis, o taip pat, nugaros skausmus ir netaisyklingą laikyseną gali išprovokuoti ir mokyklinė kuprinė, kurios svoris neatitinka numatytų rekomenduotinų normų.

Lietuvos higienos normoje HN 41:2003 „Mokyklinės prekės“ nurodyta, kad didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 proc. mokinio kūno svorio. Nešiojant sunkesnę kaip 15 proc. kūno masės kuprinę, gali pradėti skaudėti nugarą, atsirasti stuburo pakitimų, formuotis stuburo iškrypimas į šoną – skoliozė (ypatingai tai svarbu pradinių klasių mokiniams). Pagal higienos normos reikalavimus (HN 41:2003 „Mokyklinės prekės“) tuščių kuprinių svoris pradinių klasių mokiniams turi būti ne daugiau kaip 700 gramų, vyresniųjų klasių  mokiniams – ne daugiau kaip 1000 gramų.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras 2014 m. rugsėjo–spalio mėnesiais inicijavo kuprinių svėrimo akcijas visose Lietuvos ugdymo įstaigose. Kaip informuoja Kauno visuomenės sveikatos biuro atstovai, situacija Kauno miesto mokyklinio ugdymo įstaigose yra daugiau nei patenkinama. Iniciatyvos metu buvo pasverta per 4041 mokinių ir jų kuprinių (1-12 klasės), kur nustatyta, jog trijų ketvirtadalių  mokinių kuprinių svoris neviršija rekomendacijų, t.y. nešiojamos kuprinės svoris varijuoja tarp 10-15 proc. vaiko kūno svorio (1 paveikslas). Skirtumo tarp berniukų ir mergaičių nefiksuota.

Daugiau kaip trys ketvirtadaliai pradinukų bei beveik pusė vyresniųjų klasių moksleivių nešioja atšvaitą. Tarp visų klasių mokinių vyrauja kuprinės su dviem petnešomis (diržais) (2 paveikslas), tačiau nešiojimo įpročiai skiriasi – pradinukai stengiasi nešioti kuprinę ant abiejų pečių, o vyresnieji dažniau nešioja tik ant vieno peties arba rankoje (3 paveikslas). Vyresnių klasių mergaitės labiau linkusios nešioti krepšius su viena rankena.

Vidutiniškai kiekvienas moksleivis svėrimo dieną į mokyklą atsinešė kuprinę, kurios turinys siekė per 1,9 kilogramo. Pastebėta, kad svėrimo dieną pradinių klasių mokinių kuprinių svoris su turiniu svyravo tarp 1,0–1,5 kilogramų, t.y. perpus didesnis, nei rekomenduojama. Pasak visuomenės sveikatos specialisto Tomo Vaičiūno, šioje vietoje buvo tam tikrų iškraipymų, kurie galėjo lemti tokį rezultatą: keletoje klasių mokiniai su kuprine nešėsi fizinio lavinimo aprangą, kuprinėje turėjo papildomos literatūros, kurią buvo paprašyta atsinešti į ugdymo procesą ir pan.

Kaip teigia Kauno visuomenės sveikatos biuro atstovai, paskutiniųjų 4 metų visuomenės sveikatos specialistų, vykdančių veiklą ugdymo įstaigose, įdirbis duoda teigiamus rezultatus. Specialistai kiekvienais metai organizuoja panašias nespecifines prevencines priemones ugdymo įstaigose, kurių metu ne tik apeliuoja į vaikų elgseną ir sąmoningumą, bet ir stengiasi paliesti ir tėvelius, kad šie skirtų kuo daugiau laiko savo atžalų kuprinės turinio kontrolei.

 

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos