vaistai.lt

Kai COVID-19 suserga mokyklą lankantis vaikas: veiksmų seka susirgusiems vaikams ir jų tėvams bei sąlytį turėjusiems vaikams (123/0) 

Kai COVID-19 suserga mokyklą lankantis vaikas: veiksmų seka susirgusiems vaikams ir jų tėvams bei sąlytį turėjusiems vaikamsNors pandemija jau tęsiasi ilgą laiką ir daugelis tėvų bei vaikų žino svarbiausias  taisykles, visgi klasėje susirgus vaikui neaiškumų ir klausimų dar iškyla tiek susirgusiojo vaiko tėvams, tiek vaikų, kurie turėjo sąlytį su susirgusiuoju, tėvams. Pateikiame žingsnių seką, kurios svarbu laikytis.

1. Vaikui įtarus COVID-19 ligą (koronaviruso infekcija), t. y. gavus teigiamą savikontrolės testo atsakymą ar teigiamą kaupinių PGR tyrimo atsakymą, būtina registruotis  individualiam PGR tyrimui mobiliajame punkte (telefonu 1808 arba internetu 1808.lt) bei izoliuotis iki neigiamo atsakymo gavimo arba izoliuotis 10 dienų (jeigu tyrimas neatliekamas).

2. Gavus vaiko teigiamą PGR tyrimo atsakymą būtina pranešti apie tai ugdymo įstaigai, laikytis izoliacijos taisyklių ir kreiptis į vaiko šeimos gydytoją. Gydymą ir izoliacijos laiką paskirs gydytojas. Jei vaikas lanko muzikos, sporto, dailės ar kitas mokyklas ir/ar būrelius, būtina informuoti ir juos.

3. Pranešus apie susirgimą su Jumis (su vienu iš tėvų, globėjų) susisieks ugdymo įstaigoje dirbantis visuomenės sveikatos specialistas, kuris atliks epidemiologinį tyrimą. Skambučio metu svarbiausia bendradarbiauti ir tiksliai išsiaiškinti, su kuo vaikas turėjo didelės rizikos sąlytį.

Galima nelaukti specialisto skambučio, o iš karto užpildyti elektroninę užsikrėtusiojo asmens anketą (https://atvejis.nvsc.lt/), kurioje reikia nurodyti užsikrėtimo aplinkybes, ugdymo įstaigą, taip pat vietas, kuriose susirgusysis lankėsi, įvertinti turimas sąlygas izoliuotis, apibūdinti jaučiamus simptomus, nurodyti sąlytį turėjusius žmones bei kitą svarbią informaciją.

4. Visi asmenys, kuriuos anketoje ar per pokalbį telefonu nurodo susirgęs vaikas (ar jo tėvai, globėjai)  įtraukimai į didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų sąrašą ir informuojami NVSC trumpąja SMS žinute, kurios siuntėjas „NVSC“. Žinutėje nurodomi vaiko, kuris privalo izoliuotis*, vardas, sąlyčio data bei izoliacijos pabaigos laikas, taip pat nuoroda į sąlytį turėjusiojo anketą, kurią būtina užpildyti, jei nėra taikomos izoliacijos išimtys**. 

* Izoliacija netaikoma vaikams, kurie: 210 dienų laikotarpiu sirgo COVID-19 liga; turi teigiamą serologinio tyrimo, atlikto  60 dienų laikotarpiu, rezultatą; yra paskiepyti pagal visą vakcinacijos schemą nepriklausomai, nuo to, kiek dienų yra praėję po paskutinės dozės (galioja tik asmenims iki 18 metų); yra sutikę dalyvauti mokyklose organizuojamuose periodiniuose profilaktiniuose testavimuose (galioja pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programose besimokantiems); mokosi ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programose.

** Jei paskiepytas ar persirgęs asmuo (iki 18 metų) gavo SMS žinutę: anketos pildyti NEREIKIA; izoliuotis NEREIKIA; REIKIA el. paštu adresu pateikti skiepijimą įrodančius dokumentus (persirgimą įrodančių dokumentų pateikti nereikia, jeigu liga diagnozuota Lietuvoje, tačiau informuoti apie tai, kad esate persirgę ir nesiizoliuosite reikia); sulaukti atsakymo pateiktus šiuos dokumentus ir informaciją – NEBŪTINA. 

Ką turi daryti kiti klasės vaikai, turėję sąlytį su sergančiuoju? 

Kaip susitrumpinti izoliacijos terminą po sąlyčio su sergančiuoju?

Kaip turi elgtis paskiepyti arba persirgę mokiniai po sąlyčio su sergančiuoju?

Atsakymus į šiuos klausimus rasite šiame NVSC interneto svetainės puslapyje, skirtame specialiai ugdymo įstaigų bendruomenei.

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos