vaistai.lt

VMVT primena maisto papildų gamintojams ir tiekėjams tiekti į rinką tik saugius maisto papildus su žaliosios arbatos ekstraktu (682/0) 

VMVT primena maisto papildų gamintojams ir tiekėjams tiekti į rinką tik saugius maisto papildus su žaliosios arbatos ekstraktuValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) primena maisto papildų gamintojams bei tiekėjams, kad jau 2022 m. lapkričio 30 d. Reglamentu (ES) Nr. 2022/2340 buvo įtvirtinta, jog maiste ir maisto papilduose yra nustatytas naujas žaliosios arbatos ekstraktuose esančio epigalokatechin-3-galato kiekis, leidžiamas maisto papilduose ir maiste. Šios medžiagos kiekis maiste ir maisto papilduose negali viršyti 800 mg. Taip pat nustatyti produktų, kurių sudėtyje yra minėtos medžiagos, specialieji ženklinimo reikalavimai.

Ribojimai buvo nustatyti atsižvelgiant į Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) nuomonę, pagal kurią didelis žaliosios arbatos ekstraktuose esantis (-)-epigalokatechin-3-galato kiekis, t. y. 800 mg ir daugiau per parą, gali sukelti neigiamą poveikį sveikatai.

VMVT, vertindama notifikavimui pateiktų maisto papildų, kurių sudėtyje yra (-)-epigalokatechin-3-galato, ženklinimą, vis dar nustato neatitikimus specialiesiems ženklinimo reikalavimams, nors ženklinimas - pasikeitęs prieš metus. VMVT primena, kad maisto papildų, kurių sudėtyje yra minėta medžiaga, ženklinime turi būti pateikta ši informacija:

• Nurodomas didžiausias per parą leidžiamų suvartoti maisto papildų (maisto produktų) porcijų skaičius ir pateikiamas perspėjimas, kad per parą suvartojamas (-)-epigalokatechin-3-galato kiekis turi būti mažesnis nei 800 mg.

• Nurodomas (-)-epigalokatechin-3-galato kiekis vienoje maisto papildo (maisto produkto) porcijoje.


Taip pat ženklinime pateikiami šie perspėjimai:

• Neturėtumėte vartoti, jei tą pačią dieną vartojate kitus produktus, kurių sudėtyje yra žaliosios arbatos.

• Neturėtų vartoti nėščios moterys ar žindyvės ir jaunesni nei 18 metų vaikai.

• Neturėtų būti vartojamas tuščiu skrandžiu.

Europos maisto saugos tarnyba nustatė, kad tradiciniu būdu paruoštuose žaliosios arbatos užpiluose ir pagamintuose gėrimuose, kurių sudėtis atitinka tradicinių žaliosios arbatos užpilų sudėtį, (-)-epigalokatechin-3-galato kiekis suvartojamas per parą yra 90–300 mg, o toks kiekis nekelia rizikos sveikatai.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos