vaistai.lt

„Shinrin Yoku“ – japonų itin praktikuojamas „miško maudynes“ verta išbandyti kiekvienam (Video) (431/0) 

„Shinrin Yoku“ – japonų itin praktikuojamas „miško maudynes“ verta išbandyti kiekvienam (Video)„Shinrin Yoku“ arba „miško maudynės“ yra japonų menas leisti laiką miške. Japonai šiuo ištobulintu būdu pasisemia jėgų ir tokias SPA procedūras pradėjo atrasti ir Vakarų šalių gyventojai. Kas gi yra „Shinrin Yoku“, kokia to nauda ir kaip mėgautis „miško maudynėmis“?

Leisti savo laiką miškuose – nėra jokia sensacinga naujiena. Žmogus visais laikais mėgo būti gamtoje, miškuose.

Tą puikiai savo kailiu pajautėme ir pasaulį sukausčius pandemijai, kai daugelis mūsų iš naujo atradome, kokį didelį malonumą ir atsipalaidavimą suteikia iš pažiūros visiškai paprastas pasivaikščiojimas artimiausiame parke ar miške.

Pats paprasčiausias pasivaikščiojimas gamtoje leidžia atsipalaiduoti, sumažinti streso lygį, „išvalyti“ mintis ir pasimėgauti švariu oru bei gamtos garsais.

Japonija iš tokių pasibuvimų miške sugeba gauti dar daugiau naudos ir „Shinrin Yoku“ arba „miško maudynės“ nėra tik graži metafora. Tai yra unikalus japonų būdas „miško maudynėmis“ siekti naudos sveikatai.

Yra atlikta nemažai mokslinių tyrimų, kurie analizavo „Shinrin Yoku“ poveikį, ir tyrimai rodo, kad medžių skleidžiamos cheminės medžiagos – fitoncidai – jas įkvėpus žmogui, yra labai naudingos sveikatai.

„Miško maudynių“ terminas gali skambėti, tarsi tai tebūtų eilinė naujųjų laikų mada, žadanti pagerinti sveikatą, tačiau daugybė tyrimų įrodė, kad „Shinrin Yoku“ teigiamas poveikis iš tiesų yra stiprus ir ilgalaikis.

Kaip atsirado „Shinrin Yoku“?

Japonijos žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės ministerija tokį terminą įvedė ir populiarinti šią praktiką pradėjo devintajame dešimtmetyje.

Tokiu būdu vyriausybė reagavo į modernumo sukeliamas problemas visuomenėje. Japonijos žmonės buvo pervargę, miestai perpildyti ir šalies piliečiai pradėjo neigiamai reaguoti į naują bei labai greitai urbanizaciją.

Japonijos vyriausybė suvokė besikeičiančio pasaulio keliamas grėsmes visuomenės sveikatai ir stengėsi išlaikyti šalies kultūrines vertybes bei visuomenės sveiką pusiausvyrą.

Kadangi tuo metu Japonijos gyventojams labai trūko kokybiškų poilsio vietų, „miško maudynės“ iškart išpopuliarėjo. Pasivaikščiojimo miške ir kvėpavimo grynu oru idėja toli gražu nėra nauja, tačiau tokių dalykų įvardijimas, kaip sąmoningumo ir sveikos gyvensenos pratimas paskatino žmones užsiimti „Shinrin Yoku“.

Žmonėms tiesiog plūstant į daugelį Japonijos miškų, pasisemti gryno oro ir tylos, pasirodė ir pranešimai apie žmonių sveikatos pagerėjimą.

Ir tiesą sakant psichikos bei fizinės sveikatos būklės pagerėjimas buvo toks didelis, kad buvo atlikta keletas reikšmingų „Shinrin Yoku“ veiksmingumo tyrimų.

Vienas tyrimas apžvelgė žmonių sveikatos rodiklius po praleisto laiko mieste, palyginus su sveikatos rodikliais, praleidus laiką miške. Ir tyrimas aiškiai parodė, kad praleistas laikas miške turi pastebimai teigiamą poveikį žmonių sveikatai.

Per šį laiką Japonijoje atsirado daug miško terapijos centrų ir dabar Japonijoje priskaičiuojama bent 44 akredituoti „Shinrin Yoku“ miškai, o atlikti tyrimai padėjo galutinai sukurti „Shinrin Yoku“ ir miško terapiją visame pasaulyje.

Japonų universitetuose gydytojai netgi gali rinktis miško medicinos specialybę. Nacionalinį Akasavos poilsio mišką kasmet aplanko per 100 000 japonų.

Video.

Kokia „Shinrin Yoku“ nauda sveikatai?

Įrodę, kad laikas, praleistas miške, iš karto pagerina sveikatą, mokslininkai sutelkė dėmesį į tai, kaip tiksliai „maudynės miške“ pagerina sveikatą. Ir tyrimai parodė, kad tų naudų yra daugybė bei poveikis ilgalaikis.

Tolesni „Shinrin Yoku“ tyrimai parodė, kad „miško maudynių“ praktikavimas pagerina žmonių imuninę sveikatą, neurologinį jautrumą, širdies susitraukimų dažnį, kraujospūdį ir nuotaiką.

Tyrimai taip pat rodo, kad „maudynės miške“ mažina kortizolio kiekį. Šis hormonas padeda kūnui ir protui reaguoti į stresą bei pavojų. Kai šio hormono išsiskiria per daug, jis gali sukelti organizmo uždegimą ir nepageidaujamą poveikį, pavyzdžiui – riebalų kaupimąsi pilvo srityje.

„Miško maudynės“ taip pat žmogaus imuninėje sistemoje padidina natūralių ląstelių žudikių (NK) kiekį ir jų funkcionalumą. Šios ląstelės imuninėje sistemoje veikia, kaip virusų ir vėžinių ląstelių žudikės. Padidėjus natūralių ląstelių žudikių kiekiui bei funkcionalumui, atsiranda ir teorija, teigianti, kad „miško maudynės“ gali būti viena iš svarbių priemonių, siekiant užkirsti kelią ir (arba) gydant vėžį.

„Miško maudynės“ gali mus apsaugoti nuo virusinių infekcijų ir/ar navikų susidarymo bei tuo pačiu sumažina stresą, tad tai yra svarbi prevencinės medicinos dalis. Ir daugiausiai už teigiamus poveikius reikia dėkoti patiems medžiams, kurie skleidžia žmonių įkvepiamus fitoncidus.

Kas yra fitoncidai ir kaip jie veikia?

Fitoncidai yra augalų išskiriamos biologiškai aktyvios medžiagos, kurios naikina bakterijas, parazitus ir grybus arba stabdo jų augimą ir vystymąsi. Tai yra augalų gynybinė sistema, siekiant apsaugoti save, tačiau tuo pačiu fitoncidai yra naudingi ir mums, žmonėms.

Kai žmogus įkvepia fitoncidų, rezultatai pasireiškia kone iškart. Kūnas pradeda veikti labiau subalansuotai, pagerėja bendri sveikatos rodikliai, normalizuojasi kūno funkcijų veikla ir į teigiamą pusę pasikeičia organizmo reakciją, kovojant su virusais, bakterijomis ir vėžinėmis ląstelėmis.

Toks teigiamas poveikis gali trukti nuo septynių dienų iki mėnesio ir tam tereikia miške praleisti keletą valandų ir pasimėgauti „miško maudynėmis“.

Yra daugybė fitoncidų ir jų poveikio žmonėms tyrimų, kurie daugiau nei įtikinami ir bendra visų tyrimų išvada yra ta pati: „esminis miško kvapas turi gydomųjų savybių“.

Kaip mėgautis „miško maudynėmis“?

Kadangi mokslo jau yra įrodyta, jog „miško maudynės“ gerina psichinę bei fizinę sveikatą, Jums gali būti įdomu tai išbandyti ir patiems. Štai kokie yra „miško maudynių“ pagrindai:

  1. „Miško maudynės“ reiškia, kad būnant miške reikia įsijausti į miško aplinką, orą, visą gamtą. Jokių telefonų, ausinių ir kitų modernaus gyvenimo prietaisų bei atributų. „Selfių“ darymą palikite kitam kartui. „Miško maudynės“ yra tam tikra meditavimo forma ir reikia visa esybe susilieti su mišku;
  2. Kai kurie žmonės mano, kad sėdėjimas miške, basomis, yra geriausias būdas pasisemti jėgų ir išvalyti kūną. Jei manote, kad tai Jums priimtina ir duoda teigiamos naudos – taip ir darykite;
  3. Praktikuokite gilų kvėpavimą. „Miško maudynių“ nauda labiausiai priklauso nuo įkvepiamų fitoncidų, tad išnaudokite kvėpavimą kuo geriau;
  4. Lėtinkite tempą – pasigrožėkite miško vaizdais, kvapais, garsais ir maksimaliai atsipalaiduokite bei išnaudokite gydomąją miško galią;
  5. Palikite visas technologijas ir rūpesčius už miško. Telefonus ir kitus prietaisus išjunkite, o jei leidžia saugumo sumetimai, išvis juos palikite dar prieš įžengdami į mišką. Visi rūpesčiai dėl darbo, šeimos, tai kas vyksta šalyje bei pasaulyje ir panašūs dalykai lai lieka už miško ribos;
  6. Į „miško maudynių“ procesą įtraukite lytėjimo pojūčius: lieskite lapus, augalus, medžius, žemę. Pajauskite pilnai supančią gamtą;
  7. Skirkite pakankamai laiko. „Miško maudynių“ naudos dydis yra proporcingas skiriamam laikui. Stenkitės neskubėti, mėgautis;
  8. Darykite tai reguliariai. Sveiki įpročiai reikalauja nuoseklumo ir „miško maudynes“ verta įtraukti į savo kasdienę veiklą. Mėgaukitės tuo kai tik užsigeidžiate ir leidžia laikas;
  9. Būkite saugūs. „Miško maudynių“ metu reikia dėmesį sutelkti į patį procesą, bet tuo pačiu verta iš anksto suplanuoti „miško maudynių“ vietą ir preliminariai kaip jos vyks. Jokiu būdu negalima pamiršti ar atsisakyti įprastų atsargumo priemonių;
  10. Negalvokite apie tai per daug. Daugybė žmonių plūsta į miškus, tikėdamiesi vienokio ar kitokio poveikio. Yra net specialūs maršrutai, gidai ir panašiai. Darykite tai, kas Jums patinka, kas suteikia daugiausiai malonumo ir veikia;
  11. Pasilinksminkite. Nežiūrėkite į save per daug rimtai ir neskirkite itin daug laiko renkantis žygio batus ar jogos kelnes. Tiesiog mėgaukitės akimirka.

 Video.

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos