vaistai.lt

Keičiasi reikalavimai maisto produktams, kurių sudėtyje yra monakolinų (573/0) 

Keičiasi reikalavimai maisto produktams, kurių sudėtyje yra monakolinųNuo šiandien Europos Sąjungoje (ES) keičiasi reikalavimai (Komisijos Reglamentas (ES) 2022/860) maisto produktams, kurių sudėtyje yra monakolinų, gautų iš raudonosiomis mielėmis fermentuotų ryžių. Tokiu būdu gauta sudedamoji dalis dažniausiai naudojama maisto papildų gamybai. Monakolinai pasižymi savybe, padedančia palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje.

Europos Komisija tokį sprendimą priėmė atsižvelgusi į Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) mokslines išvadas, kuriose teigiama, kad monakolinų, gautų iš raudonosiomis mielėmis fermentuotų ryžių, nepageidaujamas poveikis kaulams, raumenims, odai ir poodiniam audiniui, taip pat kepenų, nervų, virškinamojo trakto sistemoms gali pasireikšti per parą suvartojant 10 mg šios medžiagos. Mokslininkų vertinimu, žalingo poveikio galima išvengti mažinant šios veikliosios medžiagos suvartojimo kiekį – per parą suvartojamoje vienoje produkto porcijoje turi būti mažiau nei 3 mg monakolinų.

Taigi, ženklinant maisto produktus, kurių sudėtyje yra monakolinų, privaloma pateikti papildomą informaciją, nurodant per parą leidžiamų suvartoti produkto porcijų skaičių ir pateikiant perspėjimą, kad per parą suvartojamas monakolinų, gautų iš raudonosiomis mielėmis fermentuotų ryžių, kiekis turi būti mažesnis nei 3 mg, taip pat nurodomas šios medžiagos kiekis vienoje produkto porcijoje.

Ženklinimo etiketėje taip pat privaloma pateikti šiuos perspėjimus – „Neturėtų vartoti nėščios moterys ar žindyvės, jaunesni nei 18 metų vaikai ir vyresni nei 70 metų suaugusieji“; „Jei jums pasireiškė sveikatos problemų, dėl šio produkto vartojimo pasitarkite su gydytoju“; „Neturėtumėte vartoti, jei vartojate cholesterolio kiekį kraujyje mažinančius vaistus“; „Neturėtumėte vartoti, jei jau vartojate kitus produktus, kurių sudėtyje yra raudonosiomis mielėmis fermentuotų ryžių“.

Lietuvoje šiuo metu notifikuotų maisto papildų sąraše yra per 30 maisto papildų, kurių sudėtyje yra ši veiklioji medžiaga. Tai daugiausia ES gamintojų produktai, tačiau yra keletas ir Lietuvos gamintojų.

Naujoji tvarka nenumato pereinamojo laikotarpio, todėl maisto papildų tiekėjai privalo užtikrinti, kad Lietuvos rinkai būtų tiekiami tik naująjį teisinį reglamentavimą atitinkantys maisto papildai.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net




Susijusios prekės




Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos