vaistai.lt

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras informuoja apie maudyklų vandens kokybę (529/0) 

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras informuoja apie maudyklų vandens kokybęHigienos instituto Sveikatos stiprinimo centras, įvertinęs gautus liepos mėnesio antrosios pusės maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatus, informuoja, kad liepos 18 d. Neries upės Žirmūnų paplūdimio maudykloje vandens kokybė neatitiko Lietuvos higienos normos HN 92:2018 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ reikalavimų.

Gauti 113 maudyklų iš 120 į stebėsenos sąrašą įtrauktų maudyklų vandens tyrimų rezultatai. Liepos mėnesį trumpalaikė tarša buvo nustatyta mažesniame skaičiuje maudyklų palyginti su birželio mėnesiu. Birželį trumpalaikė tarša nustatyta 7 iš 120 stebimų maudyklų, tai sudarė 6 proc. visų tirtų maudyklų, o liepą – 2 maudyklose, tai yra 1,8 proc. tirtų maudyklų. Antroje liepos mėnesio pusėje trumpalaikė tarša nustatyta tik Vilniaus miesto Neries upės Žirmūnų paplūdimio maudykloje liepos 18 d. Pakartotinai atlikus tyrimus liepos 27 d. vandens kokybė atitiko reikalavimus.

Informacijos apie maudyklų vandens kokybę nėra gauta iš Druskininkų miesto, Vilkaviškio, Kalvarijų, Elektėnų, Visagino rajono savivaldybių, kurią privaloma stebėti pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintą maudyklų sąrašą. Vandens tyrimų rezultatai kiekvienoje apskrityje iškart atnaujinami gavus informaciją iš savivaldybių ar laboratorijų Čia.

Ištyrus vandens kokybę 106 rekreacijai skirtose zonose, rastas didesnis nei leidžiama higienos normoje žarninių lazdelių ir (ar) žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius vandenyje prie šių poilsio zonų: liepos 18 d. Kėdainių r. Nevėžio upėje ties Pašilių sodais, Skongalio g., Dotnuvėlės tvenkinyje, Plungės r. Minijos upėje Stalgėnų k., Plungės tvenkinyje Galgingos g. pabaigoje taip pat šalia Mačernio g. 67, Vilniaus r. Naudžių tvenkinyje. Pakartotinai atlikus tyrimus liepos 20 d. Naudžių tvenkinyje vandens kokybė atitiko reikalavimus.

Visuomenė informuojama ir supažindinama su informacija apie vandens kokybę per žiniasklaidą, savivaldybių interneto svetainėse. Taip pat naujausi vandens kokybės tyrimų rezultatai bei rekomendacija nesimaudyti ar draudimas maudytis, jei nustatyta tarša, turi būti skelbiami stenduose prie paplūdimių.

Laikinai informaciją apie maudyklų vandens kokybę kiekvienoje apskrityje galite rasti Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro svetainės skyrelyje „Maudyklų vandens kokybė“. Ji atnaujinama iš karto gavus informaciją iš savivaldybių ir laboratorijų.

Gražvydė Norkienė,
Sveikatos stiprinimo centro Aplinkos sveikatinimo skyriaus vadovė,
Higienos institutas

Informacija iš:

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos