vaistai.lt

Grožio industrijos pasiekimai gali sukelti smegenų pažeidimus ir apakimą (2558/0) 

Grožio industrijos pasiekimai gali sukelti smegenų pažeidimus ir apakimąKovo viduryje Jungtinės Karalystės grožio ir sveikatos naujienų portalai bei savaitraščiai mirgėjo nuo šokiruojančių naujienų: po procedūrų su veido raukšlių užpildais mažiausiai trys pacientai visiškai apako.

Šios naujienos paskatino prabilti garsiausius specialistus ir plastikos chirurgus, dirbančius grožio ir kosmetologijos industrijoje. Viena tokių specialisčių – gydytoja Julian De Silva.

Julian De Silva pasakoja, jog per visą savo karjerą yra girdėjusi bent apie trisdešimt atvejų, pasibaigusių liūdnai. Pavyzdžiui, po raukšlių užpildymo procedūrų pacientai neteko regėjimo arba kai kuriems tokios procedūros baigėsi infarktu. Julian De Silva, kuri specializuojasi veido plastikos chirurgijoje ir kitose veido grožio procedūrose, apgailestauja: „Deja, visos šios komplikacijos nėra retos, pasitaikančios vienam iš daugybės pacientų. Tai – kur kas dažnesni, sunerimti verčiantys atvejai“.

Grožio užpildai

Raukšlių užpildai pradėti naudoti dar 1980 m. Tiesa, tada jie buvo ne raukšlių užpildai, o randų korekcijai skirti užpildai. Kiek vėliau pastebėta užpildų savybė išlyginti raukšles. Taip apie 1985 m. prasidėjo raukšlių užpildų era. Užpildai buvo tobulinami, gerinama jų sudėtis ir panašumas į medžiagas, natūraliai egzistuojančias žmogaus organizme.

Daugelis raukšlių užpildų gamintojų teigia, jog leidžiamieji raukšlių užpildai suteikia veidui jaunatviškumo, padeda susigrąžinti prarastus veido kontūrus. Gamintojai tikina, jog procedūros yra saugios, jų trukmė dažnai būna ne ilgesnė nei 30 minučių. Tačiau vėliau klientas rezultatais gali džiaugtis kelis mėnesius ar metus. Kitaip nei botokso injekcijos, užpildai ne atpalaiduoja po raukšle esančius raumenis, o pripildo raukšlę tam tikros medžiagos. Dėl to atrodo, jog raukšlė paprasčiausiai dingo. Kai kurie užpildai naudojami ne tik raukšlėms užpildyti, bet ir veido kontūrams atkurti – pakelia skruostus, suteikia lūpoms putlumo. Yra tokių užpildų, kurie netgi išlygina suglebusią rankų odą.

Dažniausiai priešraukšliniai užpildai – želė pavidalo medžiagos, kurios suleidžiamos po oda. Oda atrodo stangresnė, o žmogus gali džiaugtis jaunatviškesne išvaizda.

Raukšlių užpildai užimą antrą ar trečią vietą po botokso injekcijų ir yra populiari nechirurginė grožio priemonė daugelyje Vakarų Europos šalių. Kalbėdami apie raukšlių užpildų šalutinius poveikius, daugelis gamintojų nebedaugžodžiauja, tik kukliai užsimena apie galimas alergines reakcijas, trumpalaikį odos spalvos pokytį, eritremą, dilgčiojimą injekcijos vietoje ir pan.

Kokias problemas įžvelgia kvalifikuoti specialistai

Kadangi priešraukšliniai užpildai nėra priskiriami vaistų kategorijai, nėra ir griežtos šių produktų kontrolės. Blogiausia, kad užpildai gali būti legaliai suleidžiami tiek kvalifikuoto gydytojo specialisto, tiek ne specialisto. Tikėtina, kad ne gydytojo specialisto atliekama procedūra gali baigtis nekaip. Dažniausiai – dėl žinių, patirties stokos. Ir tas „nekaip“ – nebūtinai apakimas ar infarktas, o, pavyzdžiui, ryškus kosmetinis defektas.

Štai labiausiai raukšlių užpildai išjuokiami dėl vadinamosios upėtakio lūpų išvaizdos. Gelis suleidžiamas į lūpas tam, kad lūpos atrodytų stangresnės, putlesnės, didesnės. Deja, galutinis rezultatais kartais gali atrodyti bjauriai ir pasigailėtinai. Priklausomai nuo to, kokia gelio rūšis naudojama, nenorimas rezultatas gali likti ir visam gyvenimui. Ne viena vyresnio amžiaus aktorė ar garsi moteris buvo išjuokiama dėl per didelio polinkio į jauninamąsias procedūras ir atsiradusio upėtakio lūpų efekto. Taip nutiko ir Melanie Griffith, Meg Ryan, Rene Zellweger.

Kita vertus, kosmetiniai defektai – palyginti smulkmena. Didžiausia rizika ir pavojus sveikatai atsiranda tuo atveju, jei užpildas netyčia suleidžiamas į arteriją. Tikėtina, jog tuomet viskas baigsis audinio nekroze ar audinio mirtimi. O jei pažeidžiamos arterijos, kuriomis deguonis tiekiamas į akis, tai gali baigtis apakimu. Pačiu blogiausiu atveju užpildas gali blokuoti deguonies patekimą į smegenis ir taip sukelti infarktą.

Šalia paskutiniu metu paskelbtų trijų apakimo po procedūrų atvejų, 2012 metais Jungtinėje Karalystėje buvo plačiai kalbama apie 32 panašius atvejus. Neilgai trukus, 2013 metais, buvo nustatyta dar 12 atvejų, kai po procedūrų su raukšlių užpildais pacientai apako. Taip pat buvo užfiksuoti bent keturi infarkto atvejai – kraujotakos blokada pacientams sukėlė audinių žūtį ir smegenų pažeidimą. Tiesa, šiuos infarkto atvejus galima išskirti kaip ypatingus, mat pacientams buvo leidžiami jų pačių poodžio riebalai iš kitų kūno vietų.

Gydytojai nerimauja, kad su implantais susijusios procedūros yra beveik nekontroliuojamos jokių institucijų. Todėl palyginti dažnos komplikacijos lieka užmarštyje, o gamintojai neprivalo imtis jokių veiksmų, kad informuotų visuomenę apie tokių injekcijų saugumą. Dėl tų pačių priežasčių nėra didesnės motyvacijos kurti saugesnius implantus. Be to, procedūras gali atlikti žmogus, neturintis išsilavinimo medicinos srityje, tinkamos kvalifikacijos ir parengimo.

Plastikos chirurgė Julian De Silva teigia: „Kadangi daugelis šalutinių poveikių lieka iki galo neištirti, apie juos daug kas ir nesužino. Net kvalifikuoti specialistai, kurie užsiima šiomis procedūromis. Taip neatkreipiamas didesnis dėmesys į procedūros saugumą ir klaidos neabejotinai lieka neišvengiamos ir toliau“.

Jungtinėje Karalystėje yra 120 licencijuotų raukšlių užpildų gamintojų, jiems nekeliami tokie griežti reikalavimai, kaip farmacinėms kompanijoms, kurios gamina vaistus. Štai JAV raukšlių užpildų gamintojų – tik 21 ir jų veiklą bei produkciją atitinkamos JAV tarnybos reguliuoja gerokai griežčiau.

Padidėjęs visuomenės dėmesys ir medikų rekomendacijos

2010 metais Europoje „Novabel“ gamintojo raukšlių užpildai buvo atšaukti iš rinkos praėjus tik septyniems mėnesiams po atsiradimo joje. Priežastis – šalutiniai poveikiai, kaip lūpų tinimas, dilgčiojimas, po oda susiformavę gumulėliai.

Kitas gamintojas, „Q – Med“, pristatantis visame pasaulyje populiarius „Restylane“ užpildus, prieš porą metų iš rinkos atšaukė savo kitos grupės produktą – krūtų implantus. Atšaukimas buvo vykdomas po to, kai nustatyta, jog šie implantai gali kliudyti diagnozuoti krūtų vėžį.

Abu incidentai paskatino plačias diskusijas tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek Europoje, tiek JAV. Daugelis gydytojų pareiškė susirūpinimą rinką pasiekiančiais vis naujais užpildais, kurie nepageidaujamus poveikius gali sukelti praėjus kuriam laikui po procedūros. Pavyzdžiui, pacientą pradeda kamuoti labai stiprus skausmas, tinimas, uždegimo reakcijos praėjus keliems mėnesiams po procedūros.

Gydytojas Darren McKeown, pasakoja: „Man, kaip medikui profesionalui, pavėluotos uždegimo reakcijos yra didelė ir nelengvai išsprendžiama problema. Tad kokio masto problema tai būtų žmogui, kuris neturi tinkamo medicininio išsilavinimo, bet atlieka tokias procedūras? Nekvalifikuotas žmogus nemokės suvaldyti pavėluotų uždegimo reakcijų, padėti savo klientui. Ko gero, apskritai nusiims visą atsakomybę nuo savo pečių“.

Darren McKeown kiekvienam, pasiryžusiam tokioms kosmetinėms procedūroms, pirmiausia pataria pasidomėti keliais svarbiais dalykais. Pavyzdžiui, kas atliks pageidaujamą grožio procedūrą. Ar žmogus kvalifikuotas, patyręs, ar turi medicininį išsilavinimą. Tuomet su specialistu reiktų pakalbėti apie naudojamus užpildus, kiekvieno jų teigiamas ir neigiamas savybes bei individualią riziką. Gydytojas pataria pirmiausia rinktis tuos užpildus, kurie patvirtinti Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ten implantams keliami gerokai aukštesni reikalavimai nei Europoje ir produktai dažnai esti saugesni.

Šaltiniai

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2581643/
Bad-botox-The-wrinkle-fillers-cause-brain-damage-lead-vision-loss.html

What You Should Know About Wrinkle Fillers. Michael J. Wheatley, MD, June 12, 2012

http://www.plasticsurgery.org/Patients_and_Consumers/
Procedures/Brand_Name_Procedures_and_Treatments.html

http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/facial-fillers/
care-at-mayo-clinic/treatment/prc-20013121


Audrė Bartaševičiūtė

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos