vaistai.lt

Darželinukų ir mokinių vaikų tėvus toliau šiurpina utėlės  (23196/21) 

Darželinukų ir mokinių vaikų tėvus toliau šiurpina utėlėsTarp balanos gadynės ir šiuolaikinės kompiuterizuotos mokyklos yra vienas niežulį keliantis panašumas: kaip kentėjo vaikai nuo utėlių, taip ir po šiol kenčia. Apie šių parazitų išplitimą XXI a. Lietuvos mokyklose ir darželiuose pastaruosius keletą metų kalbama visu balsu: pedagogų ir visuomenės sveikatos specialistų godos žiniasklaidoje, laiškai tėvams iš švietimo įstaigų, pasakojimai iš lūpų į lūpas daugelį privertė atmerkti akis ir pripažinti skaudžią tiesą.

Užsikrėtusiųjų - tūkstančiai
„Šiurpas krečia prisiminus geltona dukters kasele ropojančios utėlės vaizdą, -  pasakoja vilnietė Nijolė, savo vaiką leidžianti į vieną miesto pradinių mokyklų. - Buvo baisu pagalvoti, ką apie mus mano klasės vaikų tėvai - mes normali šeima, ne kokie girtuokliai asocialai...tiesiog nežinojau, ko griebtis.“   

Tokių atvejų - daugybė. Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos duomenimis, kasmet mūsų šalyje užregistruojama maždaug po porą tūkstančių utėlėtumo (pedikuliozės) atvejų, beveik pusė užsikrėtusiųjų yra moksleiviai. Šie duomenys tik iš dalies atspindi tikrąją padėtį, nes dauguma tėvų utėles stengiasi išnaikinti patys ir į gydytojus nesikreipia.

Stereotipas apie šiuos parazitus dar labai gajus - neva juos platina tik apsileidę žmonės. Tačiau jei vaikas užsikrėtė utėlėmis, tai dar nereiškia, kad šeimoje nesilaikoma higienos reikalavimų. „Sukaupiau drąsos ir paraginau kitas šeimas tikrintis ir gydytis nuo utėlių, nes kitaip mokykloje vaikai ir toliau liktų nesaugūs, - sako ponia Nijolė, kuriai kova su utėlėmis tapo tikru išbandymu. - Utėlėtumo priežasčių daug ir šią problemą reikia spręsti, o ne slėpti.“

Minta krauju
Pedagogai bei sveikatos specialistai pabrėžia, jog atsakomybę už utėlėtumo prevenciją prisiimti turėtų patys tėvai - darželis ar mokykla jų neatstos. Tačiau informacijos, kaip efektyviai apsisaugoti ir išsigydyti nuo utėlių nepakanka, todėl šeima paliekama viena su dideliu rūpesčiu. Daugelis tėvų paprasčiausiai net nežino, kaip jos atrodo.

Galvinės utėlės - tai 2-3 mm (maždaug kaip sezamo sėkla) dydžio vabzdžiai, parazituojantys žmogaus galvos plaukuose ir mintantys jo krauju. Utėlės gali būti nuo šviesiai rudos iki juodos spalvos. Šie vabzdžiai greitai ropoja galvos oda, nešokinėja, neskraido, negali būti perduodami gyvūnų. Utėlių kiaušinėliai - glindos - yra druskos grūdelio dydžio, geltonai baltos kai gyvos, juodos spalvos mirusios. Glindos tvirtai prisiklijuoja prie plauko, nenukrenta nuo pūstelėjimo, brūkštelėjimo ir tuo skiriasi nuo pleiskanų, į kurias yra panašios.

Paprasta apsisaugoti
Medikai teigia, jog vaikų kolektyvuose utėlės plinta, kai susidaro sąlygos patekti nuo vienos galvos į kitą. Pavojinga dalintis ausinėmis, keistis drabužiais, kepurėmis, šukomis, rankšluosčiais, darželiuose – patalyne, pagalvėmis. Vaikai turėtų naudotis tik asmeniniais daiktais. Ši taisyklė galioja ir namuose, nes užsikrėtus vienam šeimos nariui, netruks ir kiti.

Net ir kasdienis galvos plovimas neapsaugo nuo utėlių. Išvengti jų įmanoma tik išaiškinus jau užsikrėtusius asmenis bei profilaktiškai naudojant apsauginį losjoną, kurį galima įsigyti vaistinėje. Esant pavojui užsikrėsti utėlėmis, vaiko galvą juo reikia apipurkšti kasdien, prieš išleidžiant į darželį ar mokyklą.

Utėlių atsparumas - įveikiamas
Norint išvengti šių parazitų, specialistai tėvams pataria vaikų galvas tikrinti kasdien. Geriausias būdas aptikti utėles – vandeniu sudrėkintomis tankiomis šukomis šukuoti plaukus. Utėlės mėgsta vietas prie ausų ir kaklo. Tačiau, ką daryti, jei išsipildė tai, kas blogiausia – vaiko galvoje radote glindų ar utėlių? Liaudies medicina siūlo galvas plauti su žibalu, čemeryčių vandeniu. Seniau šios priemonės iš tiesų gelbėjo. 
 
Šiandien situacija pasikeitė ir mokslo tyrimai rodo, jog per pastaruosius 30 metų utėlės tapo atsparios netgi cheminiams insekticidams, kurie neurotoksiškai veikia parazitų nervų sistemą ir taip juos sunaikina. Cheminių insekticidų turintys vaistai agresyviai veikia ne tik utėles, bet ir žmogų: jam gali kilti nepageidaujamos odos, kvėpavimo takų, nervų sistemos reakcijos. Utėlės neatstoja, šių vaistų reikia vis daugiau, didėja ir rizika sveikatai. Ką bekalbėti apie pavojų alergiškiems vaikams.

Mokslininkai siūlo dar kartą atsigręžti į gamtą ir padėti sau visiškai kitu principu – mechaniškai – veikiančiomis priemonėmis. Jų sudėtyje esantys augaliniai aliejai utėlių paviršių padengia riebalų plėvele ir jas uždusina. Parazitus belieka iššukuoti tankiomis šukomis. Natūralios priemonės nepažeidžia galvos odos, tinka net alergiškiems žmonėms.

Įrodytas 100 % efektyvumas
Norint atsikratyti utėlių, tėvams neretai tenka savo vaiko galvą paversti bandymų lauku: nepadeda nei vienas, nei antras, nei trečias būdas. O juk kiekvieną kartą, net ir gydantis augalinės kilmės preparatais, patiriama įvairiausių nepatogumų. Nekalbant apie cheminių preparatų toksišką poveikį. Todėl svarbiausias kriterijus, renkantis priemonę, yra ne tik jų augalinė sudėtis, bet ir užtikrintas jos poveikis.

Vaistinėse galima įsigyti Parasidose gydomąjį losjoną nuo utėlių - 100 % efektyvią priemonę, kurios veiksmingumas įrodytas patikimais moksliniais tyrimais, atliktais nepriklausomoje LHS instituto laboratorijoje Austrijoje.

Gydomuoju Parasidose losjonu ištrynus galvą, preparatą reikia palaikyti 45 min. – tokios vienos akademinės valandos trukmės „pamokėlės“ neatlaikys net ir pačios atspariausios utėlės. Vėliau galvą reikia išplauti su šampūnu. Šis preparatas neturi šalutinio poveikio ir vienintelė iš visų analogų tinka netgi kūdikiams nuo 3 mėnesių.

Informacija - viena svarbiausių priemonių, kovojant su šia užkrečiamąja liga, kurios egzistavimas mūsų visuomenėje tolygus gyvenimui be elektros. Juk nežinojimo apie apsaugą nuo utėlių tėvams neatleis vaikai, kuriems teks raudonuoti prieš klasės ar grupės draugus.







Komentarai (Viso žinučių: 21)

Paranit
Parašė Svečias 2014-06-03 09:19:07
sveiki, mes ir naudojome "paranit" savo vaikams, esame patenkinti. Įsigijome nebrangiai vaistinėje "efarma.lt"
To Audrone
Parašė Svečias 2013-08-26 19:45:46
Čemeryčių vanduo gaminamas iš augalo, kuris nuodingu šiaip jau laikomas. Pačiam gal dar nieko, bet jei vaikui, tai tikrai ne. Ir žaisti su juo ilgai reikia. Kai buvo reikalas, naudojon Hedrin, ir nereikia čia pasakoti kad brangu ir galima pigiau, man negaila vaikui 30 - 40 litų išleisti, veikia gerai užtat.
to Rita
Parašė Svečias 2013-06-26 15:48:18
Visiskai sutinku. Tai tikrai turetu buti kontroliuojama zymiai griezciau. Niekada nesu girdejus kad ka nors butu nubaude uz tai kad vaikas turedamas uteliu leidziamas i mokykla su rizika uzkresti kitus, kaip kad cia rasoma: 
http://hedrin.lt/uteliu-nenaikinantys-tevai-gali-buti-nubausti/
Rita
Parašė Svečias 2013-06-25 15:08:53
Aš manau jei tėvai jaustų atsakomybę ne vien už savo vaika, bet pagalvotų ir apie kitus, tikrai sumažėtų utėlėtumo problema mokyklose. Kur tai matyta, kad tokiais laikais vaikai dar parsineštų iš mokyklų utėlių. Saviškius jau po kartą gelbėjau nuo šitų parazitų ir tikrai pabodo metyt pinigus vėjais. Chemija ne chemija - vis tiek kainuoja.
Nina
Parašė Svečias 2013-05-21 12:00:10
Va čia galite pasižiūrėti, kaip atrodo utėlės ir pasiskaityti, kaip išnaikinti utėles - http://bit.ly/14Md5xW
rasa
Parašė Svečias 2012-02-19 10:30:37
Viešpatie koks "informatyvus" straipsnis - kodėl niekas neįdeda tos utėlės nuotraukos? Visad maniau kad tai tik maži voriukai, prireikė kad glindų atsirastų pas mažus vaikus kad susigaudytume kad tai utėlės. Net mano 65 metų mama neturėjo žalio supratimo kaip tos utėlės atrodo ir galvojo kad tai šiaip kažkokie vabalėliai. Manau jei išspausdintų utėlių fotografijas tai moment utėlėtumo Lietuvoje neliktų nes tie kurie visą gyvenimą turėjo utėlių ir to nežinojo paprasčiausiai išsigydytų ir nebeužkrėtinėtų kitų.
goda
Parašė Svečias 2012-01-30 11:00:20
vasarą, kai dirbau vaikų stovykloje, buvo vaikai užsikrėtę utėlėmis. išmėginom ne vieną vaistą, geriausiai suveikė Hedrin - išsinaikino utėlės per du kartus, kaip ir buvo rašyta. kai vaikų tiek vienoje vietoje, tai visokie vaistai, kurių veikimas užtrunka ilgai, visiškai nepasiteisina, nes vieni nuo kitų vėl užsikrėsti gali.
Audronė
Parašė Svečias 2011-11-25 10:54:22
Naudojau čemeryčias, nes tai vaistas. Ir bent jau ne cheminis.
Parašė Svečias 2011-11-16 01:53:45
Sh... visi tie Patanit, Parasidose ir Hederin. Nepirkit niekas! Uteles po ju naudojimo laksto kuo puikiausiai! Vat dabar suprantu ko cia suokia apie pigia kaina, nes astuoniem kartam uztenka - jauciu tik po kokiu 8 kartu naudojimo biski ir sumazetu. Pinigu kalna sumokejau, o teks vis tiek eit pirkt tuos visu taip keikiamus cheminius preparatus. Apgavikai, pinigus grazinkit!
lina
Parašė Svečias 2011-08-30 13:36:10
čemeryčių vandenį pirkau plaukams stiprinti ir tikrai nepamenu, kad būtų parašyta - nuo utėlių. be to, vaistininkė, kai paklausiau, sakė, jog nebegauna. mes paprasčiau utėlių atsikratėm su Hedrin. ir kainavo maža daug negu nurode patyres, nes kaip tik ant akcijos uztaikem. be jokio kvapo, sukuot nereikejo, vaikas patenkintas
patyres
Parašė Svečias 2011-07-15 19:27:09
durni jus?cemeryciu vandens papurkst issukuot o po 2 sav pakartot,ir baigta,26 lt per akis.100 ml 6lt turgui ziopliai.pamirsau kiek laiko laikyt,ir cia ilindau.bet 30 min uztenka,paskui vandens su actu,ir pasukuot.viskas.ziopliai neturit kur det pinigus
Parasidose
Parašė Svečias 2011-05-23 16:13:38
nesamone, kad 100 proc efektyvus :( isleidau beveik 200 Lt ir dabar jau pirksiu normalia chemija :(
Apas
Parašė Svečias 2010-10-08 22:24:32
Po karo taip pat buvo utėlių , bet problemą sprendė kirpdami plaukus trumpai ir plaudami galvą ūkišku muilu.Augom šeši vaikai ir problemų nebuvo.
vinis
Parašė Svečias 2010-08-28 10:12:31
soc.paramos vaiku centras nuolatos perka dideliais kiekiais priemones utelems naikinti, bande viska, ir cia minetus pedeks, ir paranit, ir parasidose, ir dar keleta produktu. 
paranit atsisake, aukletojos skundziasi, kad mazai ka padeda. su pedeksu isnaikina, tada su apsauginiais dar kuri laika pratempia. atveza naujoku, ir vel visiems perka pedeksa 
paziurejus tiek paranit, tiek parasidose sudeti, nematau uz ka ten moket tiek, augaliniai ekstraktai, net kiekybines sudeties nera nurodyta.
ekspertas
Parašė Svečias 2010-08-26 16:43:03
Tai, kad kiek zinau, Paranit ne Orivas produktas, todel uz Paranit reklama negaletu moketi:). Bet reklamuotojas itikino, kad Paranit yra geriau nei Hedrin :)
to Paranit
Parašė Svečias 2010-08-26 13:24:29
Kiek Orivas sumokejo uz reklama?
hedrinui
Parašė Svečias 2010-08-25 21:38:07
Tai nors ir 500ml to Hedrino tegul buna! Koks skirtumas kiek mililitru? Juk vistiek tik vienam kartui skirta, o kiek skaiciau Paranit net 8 kartams!Ir dar, koks durnius gali issedeti 8 val su brudu and galvos, kad isnaikinti uteles?!!! 8 valandas!! 
Paranit per 15 minuciu ir viskas. 
protingi zmones renkasi Paranit :)
kainos
Parašė Svečias 2010-08-24 22:32:39
Hedrin kainuoja 38 lt ir net 100 ml. O Paranit tik 60 ml ir 62 lt. Prabangios uteles turi buti kad uz mililitra moketi 1 lt.
kainos paaiskinimas
Parašė Svečias 2010-08-22 15:29:24
pedeks viena buteliukas vienam kartui kainuoja apie 9 lt. Paranit pakuote 8 kartams kainuoja 60lt, t.y. 7,5 lt vienam kartui. Taip, kad pedeks yra pakankamai brangus, be to chemija :)
Taip taip
Parašė Svečias 2010-08-21 20:28:36
ar zinot kokios kainos siu preparatu? geriausias dalykas PEDEKS ir pigu ir efektyvu, sutaupai iki 7 kartu, o ta prpaganda pasilikt galima kai bus geresni laikai ;)
Tata
Parašė Svečias 2010-08-16 16:50:54
Mes pernai naudojome Paranit. 100% efektyvumas ir tereikia laikyti 15 min. Be to pakuotes uztenka 8 kartams ir nemokamai duodamos metalines sukos.  
Linkejimai Orivas :)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos