vaistai.lt

Stebėtojų taryboje diskutuota apie paslaugų teikimą (128/0) 

Stebėtojų taryboje diskutuota apie paslaugų teikimąPanevėžio teritorinės ligonių kasos (TLK) stebėtojų tarybos posėdyje buvo pateikta informacija apie sutarčių su gydymo įstaigomis sudarymą 2022 metams ir kiti aktualūs klausimai. Taip pat pristatytos praėjusių metų Panevėžio TLK Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto vykdymo ir finansinės ataskaitos, šių metų TLK išlaikymo išlaidų sąmata ir įstaigos pareigybių sąrašas. Sąmatai, sąrašui ir ataskaitoms Stebėtojų tarybos nariai oficialiai pritarė.

2021 m. Panevėžio TLK sutartinių įsipareigojimų vykdymą ir 2022 m. sutarčių sudarymo aktualijas pristačiusi TLK direktoriaus pavaduotoja Alma Čiplienė pranešė, kad šiais metais Panevėžio TLK skirtas biudžetas yra per 199 mln. eurų arba 7,4 proc. mažesnis, palyginti su pernai metų galutiniu biudžetu. Nors bendras biudžetas mažėjo, paslaugoms skirtos lėšos augo.

Pranešėja atkreipė dėmesį, kad biudžetas, skirtas sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti, formuojamas pagal gyventojų skaičių (prirašytų arba statistinių), įvertinus jų amžiaus struktūrą. Bendrą Panevėžio TLK biudžeto mažėjimą lėmė pasikeitusios aplinkybės: nuo šių metų sutartis su visos šalies vaistinėmis dėl kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių sudarė Kauno TLK. Pernai Panevėžio TLK biudžete šiam tikslui buvo skirta maždaug 40 mln. eurų.

A. Čiplienė informavo, kad Panevėžio TLK sutartis su gydymo įstaigomis baigė pasirašyti 2022m. balandžio 7 dieną. Pasirašyta sutarčių su 113 gydymo įstaigų dėl sveikatos priežiūros paslaugų teikimo visos Lietuvos gyventojams. 24 įstaigos nesutiko su pateiktais projektais ir pateikė savo pageidavimus. Jos prašė perskirstyti lėšas atskiroms paslaugoms, taip pat prašė maždaug 4 mln. eurų papildomai. Po derybų pagal galimybes papildomai skirta 1,4 mln. eurų.

Stebėtojų taryba informuota apie naujoves pasirašant 2022 m. sutartis. Be pokyčių dėl vaistų, visos sutartys, pasak direktoriaus pavaduotojos, pasirašytos 3 metams, o sutartinės lėšos bus planuojamos kasmet pasirašant naują sutarties priedą. Taip pat neliko lėšų limitų siuntimams į medicininę reabilitaciją, įsigaliojo nauji dienos chirurgijos paslaugų teikimo reikalavimai, labai padidėjo lėšos prevencinėms programoms. Ir ypač – gimdos kaklelio vėžio prevencijai, nes pasikeitė programos vykdymo sąlygos – atsirado naujas brangus tyrimas.

Dar paminėta, kad nuo šių metų Visagino ir Pasvalio ligoninės atsisakė gimdymo paslaugų teikimo. Be to, atkreiptas dėmesys, kad bene 50 proc. visos Panevėžio TLK sutartinės sumos numatyta skirti Respublikinei Panevėžio ligoninei. Be jos, daugiausia lėšų atiteks Rokiškio psichiatrijos ir Utenos ligoninėms.

Išsiaiškinę, kodėl mažesnis Panevėžio TLK biudžetas, Stebėtojų tarybos nariai išsakė pastebėjimus dėl apmokėjimo tvarkos gydymo įstaigoms.

Tarybos pirmininkė pasvalietė Regina Mitrienė pasitikslino, ar pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigoms pernai buvo mokama už paslaugas tiek, kiek jos paslaugų suteikė. Išgirdęs teigiamą atsakymą, Utenos rajono savivaldybės atstovas Raimundas Čepukas pastebėjo, kad tokia praktika – ydinga. Anot jo, negerai, kad ligoninėms vis dar mokama 1/12 lėšų dalis nuo prieškarantininiu laikotarpiu suteiktų paslaugų, o poliklinikoms mokama už suteiktas paslaugas – taip, kaip būdavo mokama anksčiau. Visoms gydymo įstaigoms, uteniškio įsitikinimu, turėtų būti mokama už suteiktas paslaugas.

Posėdžio dalyviai pritarė, kad ligoninių tokia apmokėjimo tvarka tikrai neskatina teikti paslaugų, bet kol šalyje galioja ekstremalioji situacija, pokyčių nebus. Dar vyko diskusija dėl sveikatos priežiūros įstaigų reformos, naujų sveikatos centrų steigimo, pirminio lygio specialistų ateities ir privačių gydymo įstaigų požiūrio į juos. Pastebėta, kad Zarasų ir Panevėžio rajonuose, kurie yra vieninteliai, neturintys privačių gydymo įstaigų, jų irgi reikėtų.

Finansų ir apskaitos skyriaus vedėjas-vyriausiasis buhalteris Visvaldas Vilkas kalbėjo apie 2021 m. PSDF biudžeto vykdymo ir finansinių ataskaitų rodiklius. Jis teigė, kad iš apytiksliai 241 mln. eurų praėjusių metų biudžeto sveikatos priežiūros paslaugoms buvo išleista 12 proc. mažiau nei 2020 m. To priežastis – šalyje nuo 2021-ųjų pereita prie „vienos sutarties“ modelio, dėl ko Panevėžio TLK sumažėjo sutarčių skaičius, o kartu – biudžetas. Dėl tos pačios priežasties mažiau Panevėžio TLK turėjo ir lėšų medicininei reabilitacijai. Už visas gydymo įstaigose pagal sutartis suteiktas paslaugas Panevėžio TLK, pasak V. Vilko, apmokėjo laiku, nedidelis įsiskolinimas yra tik už paskutinio mėnesio paslaugas.

Pranešėjas paminėjo, kad Panevėžio TLK išlaikymo išlaidos pernai sudarė 0,56 proc. nuo visų 2021 m. TLK PSDF biudžeto lėšų. Jis informavo Stebėtojų tarybą apie ilgalaikio turto, atsargų ir ūkio inventoriaus įsigijimą, išlaidas darbuotojų atlyginimams ir kt.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos