vaistai.lt

Į pagalbą skaudamoms pėdoms – minimaliai invazinės operacijos (3225/0) 

Į pagalbą skaudamoms pėdoms – minimaliai invazinės operacijosPėdų operacijos dažnai apipinamos mitais, kad reabilitacijos laikotarpis po jų yra labai sunkus, o problemos po kelerių metų vėl sugrįžta. Todėl daugeliui atrodo, kad geriau gyventi su problema tol, kol galima kentėti, ir apie operaciją galvoti tik tada, kai deformacija jau labai didelė, kai sunku avėti batus ir tenka kęsti nuolatinį skausmą. Naujas sprendimas pėdų chirurgijoje, siekiant palengvinti pacientų reabilitacijos laikotarpį, – minimaliai invazinės operacijos.


Minimaliai invazinės pėdų operacijos – jau ir Baltijos šalyse

„Daugelį metų stebėdamas savo pacientus supratau, jog pooperacinis laikotarpis turi būti kuo lengvesnis, ir ieškodamas tinkamiausio operacijos metodo, atradau minimaliai invazinę pėdų chirurgiją", – pasakoja vienos didžiausių Baltijos šalyse traumatologijos ir ortopedijos klinikos „ORTO klinika“ gydytojas ortopedas traumatologas Juris Brūklis, kurio specializacija – pėdos chirurgija.

Operacijos dėl dažniausiai pasitaikančių pėdos deformacijų: iškrypusio kojos kauliuko (hallux valgus), plaktukinės pirštų deformacijos, kulno „pentinų“ – Baltijos šalyse, kaip ir daugelyje kitų, atliekamos atvirais pjūviais. Tačiau lygiagrečiai jau daugiau nei dešimtmetį chirurgai kuria ir tobulina naują šių operacijų atlikimo per nedidelius pjūvius metodą. Taikant jį tausojami sveiki audiniai ir reabilitacija būna daug lengvesnė.

„Minimaliai invazinė pėdų chirurgija yra medicinos avangardas. Žinoma, tokios operacijos chirurgui yra sunkesnės ir techniškai sudėtingesnės, tačiau nauda pacientui – neabejotinai didesnė“, – įsitikinęs J. Brūklis, devynerius metus dirbęs Vokietijos klinikose, o dabar operuojantis Baltijos šalių pacientus.


Patyręs ir profesionalus pėdų chirurgas – minimali atkryčio rizika

„Jei gydytojas ortopedas yra kompetentingas pėdų chirurgas, nereikėtų baimintis, kad problema gali pasikartoti, – sako J. Brūklis. – Visi pėdų smulkieji kaulai yra tarpusavyje susiję, todėl negalima spręsti tik akivaizdžios problemos. Chirurgo užduotis – atkurti pėdos anatominį taisyklingumą, operacijos metu koreguojant visus reikiamus kampus, formą ir stabilizuojant pėdą“.

Pasak pašnekovo, kuo didesnė deformacija, tuo rimtesnes korekcijas reikia atlikti.

„Patarčiau neleisti pėdai deformuotis, o jei operacija būtina, jos nereikėtų atidėlioti, ypač dabar, kai ją galima atlikti minimaliai invaziniu būdu, nepažeidžiant sveikų pėdos audinių ir nedarant nereikalingų pjūvių, kurie ilgai gyja", – sako J. Brūklis.

Klasikinės ir minimaliai invazinės pėdų chirurgijos palyginimas  
 Klasikinė pėdų chirurgija su atvirais pjūviais  Minimaliai invazinė pėdų chirurgija
 Žaizdos (pjūvio) ilgis 5-7 cm  Dvi ar trys 0,5 cm ilgio žaizdos (pjūviai) - mažiau skauda po operacijos
 Paprastai naudojami sraigtai ir (ar) implantai  Daugeliu atveju reikalingi sraigtai ir (arba) implantai
 Ilgesnė anestezijos trukmė.  Trumpesnė anestezijos trukmė.
Didesnė infekcijų rizika. Minimali infekcijų rizika.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos