vaistai.lt

Keistas COVID-19 palikimas - persirgęs vyras dabar kenčia nuo neramios išangės (952/0) 

Keistas COVID-19 palikimas - persirgęs vyras dabar kenčia nuo neramios išangėsNeramių kojų sindromas - tai lėtina jutiminė-motorinė liga, pasireiškianti noru judinti kojas. Šis sindromas nėra labai retas, nors dažnai kojų judinimas sėdint yra tik įprotis. Neramios kojos erzina, bet ar galite įsivaizduoti neramią išangę?

77 metų japonas į ligoninę Tokijuje atvyko su įprastais COVID-19 simptomais. Jis karščiavo, kosėjo, gydytojai nustatė ir nestiprų plaučių uždegimą. 10 dienų jam teko gydytis ligoninėje, bet jo atvejis nebuvo labai sunkus - deguonies terapija jam taikyta nebuvo.

Amžius yra vienas iš svarbiausių COVID-19 rizikos faktorių, bet japonai yra ilgaamžiai. Be to, prieš ligą šis vyras buvo pakankamai sveikas ir aktyvus. Ir savo išange jis nesiskundė.

Po jo paleidimo iš ligoninės praėjo kelios savaitės ir vyras vėl kreipėsi į gydytojus. Išangės srityje jis pradėjo jausti stiprų diskomfortą. Kartais jam atrodė, kad jis nori tuštintis, bet tas jausmas nedingdavo ir po vizito į tualetą.

Neramių kojų sindromas pasireiškia nemaloniu pojūčiu kojose (arba vienoje kojoje), kuris dingsta tik bent trumpai ją pajudinus. Kai kurie žmonės teigia, kad tas pojūtis primena kutenimą ar niežėjimą - tarsi kas nors ropotų koja. Neramių kojų sindromas yra lėtinis sutrikimas, kuris gali praeiti savaime, bet dažnai žmones kamuoja metų metus ar net visą gyvenimą. Geriausiai padeda mankšta.

Mankšta bent jau trumpalaikį palengvėjimą suteikia ir tam COVID-19 išgyvenusiam vyrui. Tačiau diskomfortas išangėje kartais yra toks stiprus, kad jam tenka gerti migdomuosius. Kolonoskopija neparodė nieko neįprasto. Todėl buvo nuspręsta, kad tai - jutiminė-motorinė liga. Tai - neramių kojų sindromas, susikoncentravęs viename taške.

Nors medicininė literatūra apie neramią išangę kalba retai, tas sindromas gali paveikti ir veidą, rankas. Gera naujiena ta, kad nerami išangė nepakenks vyro sveikatai. Bloga - gydytojai negali padėti.

Neaišku, ar šį sutrikimą sukėlė būtent COVID-19. Galbūt tai buvo tik sutapimas. Tačiau yra žinoma, kad kai kuriais atvejais ilgasis COVID-19 (po ligos pasireiškiantys liekamieji reiškiniai) apie save praneša neurologiniais sutrikimais. Todėl labai tikėtina, kad nerami senolio išangė ir jo palyginti lengvai išgyventas COVID-19 yra susiję.

 

Parengta pagal:
Case report of restless anal syndrome as restless legs syndrome variant after COVID-19

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos