vaistai.lt

Kodėl būtina atkurti kiekvieną prarastą dantį? (1421/0) 

Kodėl būtina atkurti kiekvieną prarastą dantį?Danties netekimas – nemaloni problema, su kuria gali tekti susidurti kiekvienam. Deja, kartais pacientai šiai problemai spręsti skiria per mažai dėmesio, ypač tuomet, kai tarpas nėra pastebimas. Dantų protezavimas atidėliojamas, nes netekus vieno danties dar yra su kuo kramtyti, o ir šypsotis galima nerodant dantų. Visgi toks atidėliojimas gali brangiai kainuoti, todėl delsti neverta.

 

Mažas dantis – didelės problemos

Pirmojo danties netekę pacientai ilgainiui susitaiko su problema ir jos nesureikšmina. Išimtimi yra tik tie atvejai estetinėje zonoje – tuomet protezavimą atlikti greičiau paskatina psichologinės priežastys.

Gydytojai odontologai dažnai įspėja ilgai nelaukti ir nedelsiant planuoti netekto danties atstatymą. Praradus dantį, prasideda žandikaulio kaulo nykimo procesas – dantenoms nesusidaro kramtymo krūvis, kurio reikia žandikaulio kaului palaikyti. Ilgainiui kaulas atrofuojasi ir nyksta, o tai lemia veido kontūro, išvaizdos pokyčius.

Kita priežastis – sudėtingesnis implantavimo procesas. Kuo ilgiau lauksite, tuo sudėtingesnis (ir brangesnis) dėl žandikaulio nykimo bus prarasto danties atkūrimas. Gali net prireikti atstatyti prarastą žandikaulio kaulą, o tai nemažai kainuojanti ir ne itin maloni procedūra.

Atidėliojant protezavimą, kyla grėsmė gretimiems dantims. Jie gali pasvirti į atsivėrusią ertmę, išsikreivinti. Be to, pasunkėja geros higienos palaikymas, tuščioje ertmėje gali kauptis apnašos, bakterijos, išauga dantų ėduonies rizika. Ilgai delsiant atkurti prarastą dantį, galiausiai tenka gydyti ir pažeistus gretimus dantis.

 

Kaip atkuriamas prarastas dantis?

Kodėl būtina atkurti kiekvieną prarastą dantį?Prarastas dantis gali būti atkuriamas naudojant implantaciją ar tiltinius protezus. Atkūrimo metodą parenka odontologas, atsižvelgdamas į individualius veiksnius. Kai kuriais atvejais tiltinių protezų naudojimas yra geresnis pasirinkimas, tačiau dažniausiai „laimi“ dantų implantacija. Procedūros metu yra atliekama nesudėtinga chirurginė procedūra, kurios metu įsriegiamas specialus implantas. Pacientams nereikėtų baimintis: implantacija yra atliekama su vietine nejautra, tad nesukelia diskomforto.

Implantacijos procedūra reikalauja laiko – tik implantui prigijus gali būti atliekamas protezavimas, paciento patogumui gijimo laikotarpiu siūlomas laikinasis protezas. Jis atrodo natūraliai, todėl tai puikus būdas greičiau susigrąžinti šypseną. Vis dėlto tikrasis gydymas trunka kiek ilgiau: bendra jo trukmė priklauso nuo paciento organizmo ir pasirinkto implanto, tačiau paprastai prireikia keleto mėnesių.

Implantui prigijus, gaminamas nuolatinis protezas, kuris visiškai nesiskiria nuo natūralių paciento dantų ir yra nepastebimas. Toks protezas yra tvirtas ir stabilus – tarsi tikras dantis. Nesiskiria ir jo priežiūra, tad galėsite pamiršti apie tai, kad burnoje yra protezuotas dantis.

 

Kodėl pacientai delsia kreiptis dėl prarasto danties atkūrimo?

Implantacija ir protezavimas, praradus vieną dantį, yra geriausia išeitis. Taip ne tik atkuriama šypsenos estetika, bet ir sugrąžinamas kramtymo funkcionalumas, žandikaulio kaulas patiria krūvį kramtant, tolygiai pasiskirsto jėgos kramtymo metu. Vieno prarasto danties protezavimas gali išgelbėti kelis greta esančius dantis nuo didelių problemų.

Vis dėlto dažnai pastebima, kad kreiptis į odontologus danties netekę pacientai delsia. Priežastys gali būti įvairios ir nors implantacija atliekama su vietine nejautra, viena svarbiausių priežasčių yra skausmo baimė. Būtent tokiems pacientams pasirengusi padėti „Miško odontologijos klinika“. Čia gydytojai detaliai paaiškina visą procedūros eigą, suteikia pacientams išsamią informaciją. Danties atkūrimo procesas detaliai suplanuojamas, kad pacientams diskomforto būtų kuo mažiau. Žinoma, nereikėtų tikėtis, kad implantacijos procedūra praeis nepastebimai, bet didelio skausmo pasirinkus patikimą odontologų komandą taip pat nereikia baimintis.

Kita priežastis, dėl kurios prarasto danties atkūrimas dažnai atidėliojamas, yra žinių trūkumas. Dažnai manoma, kad jei atsiradęs tarpas netrukdo, tai ir žalos nėra. Deja, tarpo poveikis kitiems gali būti itin didelis ir turėti drastiškų pasekmių. Dėl to geriausia visada pasikonsultuoti su profesionaliu gydytoju, o dar geriau danties atkūrimą planuoti jau prieš jo pašalinimą – pasikonsultuokite su savo odontologu, kuris įvertins situaciją ir parengs optimalų gydymo planą.







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos