MAKADAMIJŲ ALIEJUS
(Oleum Macadamiae)
Makadamijų aliejus gaminamas iš makadamijų (Macadamia, Proteáceae šeimos) riešutų šalto presavimo būdu ir rafinuojamas. Makadamijų tėvynė – Australija, kur šie riešutai laikomi šventais. Makadamijos auga ir Kalifornijoje, Brazilijoje, Havajuose. Makadamijos – unikalūs ir brangiausi pasaulyje riešutai, kurių užauga mažiau kaip pagaminama juodųjų ikrų.
Mokslininkas, pirmasis aprašęs šios rūšies riešutus, pavadino juos savo draugo medicinos mokslo daktaro chemiko Džono Makadamo (John Macadam, 1827–1865) garbei.
Iš riešutų gaminamas aliejus savo sudėtimi yra panašus į aliejų, gaunamą iš jūrų žinduolių (spermacetų). Dėl to, kad makadamijų aliejus iškart įsigeria į odą, jį vadina „greitai dingstančiu“ aliejumi. Per tūkstantį aliejaus naudojimo metų nebuvo užregistruota nei vieno netoleravimo ar neigiamo poveikio atvejo.
Savybės:
antioksidantinė, drėkinamoji, minkštinamoji, kondicionuojamoji, atkuriamoji.
Naudojamas:
- audinių drėgmės ir riebalų balansui reguliuoti (palaiko odos tamprumą ir elastingumą);
- jautriai odai (naikina odos paraudimą, šerpetojimą ir suerzinimą, taip pat reakciją į saulės spindulius);
- įvairiems masažams (gerai įsigeria ir teigiamai veikia epidermį);
- brandžios ir vystančios odos priežiūrai (lėtina odos senėjimo procesą);
- švelnios ir pažeistos odos, taip pat paakių makiažui valyti;
- sausų ir pažeistų plaukų (po dažymo arba cheminės šukuosenos) priežiūrai.
IŠORINIO NAUDOJIMO BŪDAI
Naudojamas grynas, mišinyje su kitais aliejais, kaip bazinis aliejus natūralių eterinių aliejų kompozicijai sudaryti, kitų kosmetinių gaminių (kremų, kaukių, šampūnų, balzamų) papildymui. Naudojamas aplikacijoms, tvarsčiams, tepimams, masažinių ir kosmetinių mišinių gamybai.
„Aromatikos“ naminiai receptai
Figūros modeliavimo masažas: kruopščiai sumaišyti: 1 dalį (1–2 valg. šaukštai) makadamijų aliejaus, 1 dalį sezamų aliejaus, 1 dalį alyvų aliejaus, 10 lašų rozmarinų eterinio aliejaus, 10 lašų citrinų eterinio aliejus, 10 lašų greipfrutų eterinio aliejaus, 10 lašų levandų eterinio aliejaus, 1 valg. šaukštą alavijų sulčių ar minkštimo ir 1 valg. šaukštą avokado (arba moliūgo) minkštimo. Šiuo mišiniu kasdien masažuoti figūros problemines vietas.
Vonios masažinis maišelis: į marlinį maišelį įpilti 1–1,5 stiklinės avižinių dribsnių, 1 arbat. šaukštelį makadamijų aliejaus, 1 arbat. šaukštelį varnalėšų aliejaus, 5 lašus rozmarinų ar čiobrelių eterinio aliejaus ir 5 lašus šalavijų eterinio aliejaus. Maišelį naudoti prausiantis vietoj plaušinės.
Rankų ir kojų kremas: 1 valg. šaukštą glicerino, 1 valg. šaukštą sezamų aliejaus, 1 arbat. šaukštelį makadamijų aliejaus, 1 arbat. šaukštelį alavijų sulčių, 10 lašų apelsinų eterinio aliejaus sumaišyti iki vienalytės masės. Šiuo mišiniu tepti rankų ir kojų odą. Mišinį laikyti šaldytuve.
Veido odos valymas: užlašinti kelis lašus aliejaus ant šiltu vandeniu suvilgyto vatos tampono ir juo valyti odą.
Sausos odos priežiūra: sumaišyti 1 arbat. šaukštelį makadamijų aliejaus, 1 arbat. šaukštelį migdolų aliejaus ir 2–4 lašus rožių eterinio aliejaus. Pirštų galiukais, suvilgytais šiuo mišiniu, lengvais masažiniais judesiais įtrinti odą.
KONTRAINDIKACIJOS: lndividualus makadamijų aliejaus netoleravimas.
Svarbu! Tik natūralūs firmos “Aromatika” aliejai atitinka aprašytas savybes ir naudojimo metodus. Ruošdami rekomendacijas, mes atsižvelgėme į aliejinių augalų auginimo zonas, aliejų išgavimo metodus, jų sudėtį. Ši informacija negali būti pilnai pritaikoma naudojant kitų prekybinių firmų aliejus.
LAIKYMO SĄLYGOS: Sandariai užkimštą sausoje, vėsioje tamsioje vietoje ne aukštesnėje kaip +250C temperatūroje. Saugoti nuo tiеsiоginių saulės spindulių.
Tinkamumo laikas nurodytas ant pakuotės.
Natūralių firmos “Aromatika” augalinių aliejų seriją sudaro: abrikosų kauliukų, avokadų, alavijų, amarantų, arachisų (žemės riešutų), arganų, baobabų, agurklių, braziliškų riešutų, vynuogių sėklų, granatų sėklų, graikinių riešutų, simondsijų, jonažolių, žaliosios kavos, kakavos, medetkų, kedrų riešutų, kokosų, lazdynų riešutų, linų, makadamijų, mangų, migdolų, šaltalankių, alyvuogių, kešju riešutų, palmių, persikų kauliukų, nakvišų, kviečių gemalų, tikrojo margainio, varnalėšų, ryžių gemalų, ramunėlių, sapote, sezamų, puiklapių (tamanų), moliūgų sėklų, pistacijų, juodųjų kmynų, sviestmedžių, erškėtrožių.