Jei jau išbandėte visus įmanomus kremus veidui ar balzamus plaukams, tačiau problemos tai neišsprendžia, ekspertų tikinimu, pats metas susimąstyti, ką dedate į burną ir praturtinti savo mitybą.
Portalas „The Daily Mail“ į pagalbą pasitelkęs savo srities specialistus, pataria, kokius produktus derėtų vartoti, kad žvilgėtų ir oda, ir plaukai.
Vertinkite oranžinę
Tokiose oranžinės spalvos daržovėse, kaip morkos, moliūgai ar saldžiosios bulvės, gausu beta karoteno, kuris ir suteikia joms šią sodrią spalvą. Beta karotenas naudingas ir mūsų odos sveikatai.
„Beta karotenas veikia kaip antioksidantas ir mažina laisvųjų radikalų daromą žalą mūsų odos ląstelėms. O dėl šios žalos ir prasideda ankstyvi senėjimo procesai. Beta karotenas mūsų organizme virsta vitaminu A – o tai yra vienas svarbiausių elastingos odos komponentų. Plaukų sveikatai ypatingai svarbios morkos – jose gausu biotino, gerinančio plaukų sveikatą ir jų augimą.
Oranžinės spalvos daržovės puikiai tinka kaip pagrindas įvairiausiems troškiniams, sriuboms, kaip garnyrai ar užkandžiai su kitomis mėgstamomis daržovėmis“, – tikina knygos „Natūralios cukraus alternatyvos“ autorė Marilyn Glenville.
Avižinė dievybė
Avižiniuose dribsniuose taip pat gausu biotino bei antioksidantų, ne veltui šis maistas vadinamas odos senėjimo priešnuodžiu. Maža to, juose gausu ir skaidulų, kurios padės išlaikyti sveiką virškinimo sistemą.
„Sveika virškinimo sistema yra gyvybiškai svarbi ir mūsų odai dėl dviejų pagrindinių priežasčių. Visų pirma – kad organizmas būtų aprūpintas visais iš maisto gautais vitaminais bei mineralais, maistą visų pirma reikia gerai suvirškinti, antra – jei iš organizmo nepasišalins visi nereikalingi maisto likučiai, tuomet užsilikę toksinai pradės cirkuliuoti per kraują ir dar labiau terš mūsų organizmą. O to rezultatas gali būti įvairūs išbėrimai, spuogai ar kitos odos problemos“, – tikina Marilyn Glenville.
Nepamirškite avokadų...
Juose gausu vitamino E, kuris taip pat naudingas mūsų odai, nes, kaip ir vitaminas C, veikia kaip antioksidantas, taigi ir saugo odą nuo laisvųjų radikalų jai daromos žalos.
Manoma, kad vitaminas E taip pat saugo odą nuo kenksmingų jai saulės spindulių ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
„Avokaduose gausu riebalų, tačiau tai yra sveikieji riebalai, naudingi ir mūsų sveikatai. Tie patys, kurie yra aptinkami ir alyvuogių aliejuje. Šie riebalai padeda odai išlaikyti natūralią jos drėgmę“, – sako Marilyn Glenville.
... ir vario
Kaip ir geležis, varis prisideda prie raudonųjų kraujo kūnelių gamybos ir kraujotakos sistemos, nervų, imuninės sistemos ir kaulų formavimosi.
Žmogui per parą reikia apie 0,9–2 mg vario. Daug vario turi ankštinių šeimos augalai, burokėliai, lapinės daržovės, jūros gėrybės, riešutai.
„Riešutai ir sėklos yra geriausi vario šaltiniai“, – tikina sveikos mitybos ekspertė Karen Cummings-Palmer ir pataria sauja migdolų ar saulėgrąžų sėklų pasigardinti savo rytinę pusryčių košę ar mėgstamą jogurtą.
Palikite vietos cinkui ir siliciui
Jei į savo mitybą įtrauksite daugiau cinko turinčių produktų, savo odos sveikata tikrai galėsite pasidžiaugti. Cinkas dalyvauja daugiau kaip 200 organizmo fermentų aktyvavime, tiesiogiai veikia audinių ir skeleto kolagenus, gerina regą.
Nemažai cinko turi kai kurie grybai (voveraitės, kazlėkai), taip pat jo gausu ir sėklose – linų sėmenys ar moliūgų sėklos yra patys geriausi jo šaltiniai.
Viso grūdo gaminiuose gausu silicio – dar vieno odai naudingo komponento, tad kitą kartą rinkdamiesi duonos gaminius, pirkite juos visagrūdžius.
Image: FreeDigitalPhotos.net