Sviestas – riebus, dažniausiai pieno produktas, kurio vengia daugelis, norintys turėti tobulą figūrą. Jis suteikia nepakartojamo skonio kepiniams, tačiau yra nepaprastai kaloringas. Tačiau kūno priežiūroje sviestas – nepakeičiama priemonė, drėkinanti odą ir suteikianti dieviško švelnumo.
Kodėl natūralūs sviestai yra tokie drėkinantys? Paslaptis glūdi sėklų ir riešutų aliejuje, kuris pasižymi odą minkštinančiomis savybėmis. Tam, kad būtų išgautas aliejus, visų pirma reikia sumalti arba išspausti šaltuoju būdu sėklas arba riešutų branduolius. Paskui masę virti, kol išsiskiria riebalai ir aliejai.
Dažniausiai išoriškai naudojami natūralūs sviestai neturi jokio šalutinio poveikio, tačiau jų vengti turėtų tie, kurie turi alergiją riešutams.
Molukinio tungamedžio riešutmedis paplitęs Havajuose. Senovėje pastarųjų riešutų aliejus buvo naudojamas primityvioms lempoms uždegti. Šiandien riešutų sviestas vertinamas kaip vertingas kūno priežiūros produktas, praturtintas vitaminais A, C ir E, nepakeičiamomis riebiosiomis rūgštimis.
Iš kakavos pupelių išgaunamas vertingas kakavos sviestas. Jis naudojamas ne vien šokoladų, bet ir kūno balzamų gamyboje. Kakavos sviestas turtingas antioksidantais, kalciu, kaliu ir geležimi.
Taukmedžio (sviestmedžio) sviestas spaudžiamas iš afrikinio sviestmedžio vaisių. Organiškame svieste yra cinamono rūgšties, kuri ne tik minkština odą, bet ir gali apsaugoti odą nuo žalingų UVB spindulių.
Mangai kartais juokais vadinami tropikų obuoliais. Iš Pietų Azijos kilęs vaismedis subrandina saldžius, lygia odele vaisius. Aliejus spaudžiamas iš mangų sėklų. Jame gausu beta karoteno, vitaminų A ir E.
Image: FreeDigitalPhotos.net