Dažnas, norėdamas baltesnių dantų, skuba įsigyti balinančių juostelių, pastų ir kitų priemonių, kurios turėtų išlaikyti dantis kuo šviesesnius. Žinoma, jokios kavos, juodosios arbatos ar raudono vyno – nuo šių produktų likusias dėmes nušveisti ne taip paprasta.
Tačiau apskritai reikia įvertinti ir kasdienę rutiną – ne visi skiria pakankamai reikiamo dėmesio ir laiko dantų higienai, tarkime, nesivalo dantų bent du kartus per dieną, netgi nėra bandę dantų siūlo, rašo rd.com. O kokie netikėti produktai kenkia mūsų dantų spalvai? Štai ką teigia stomatologai.
Vaisiai ir uogos
Natūraliai saldūs vaisiai ir uogos, tokie kaip granatai, gervuogės ar šilauogės, yra sveika ir skanu, tačiau jie ant dantų palieka tamsių dėmių. Kaip teigia specialistas Gerry Curatola, uogose yra tam tikrų medžiagų, nuo kurių likusias dėmes labai sunku nutrinti.
Žinoma, nereikia atsisakyti gamtos vitaminų, tačiau juos reikia vartoti saikingai. Jeigu nenorite tamsesnių dantų, tuomet specialistas sako, kad vandeningi vaisiai yra kur kas geresnis pasirinkimas.
Vartojate antibiotikus ar kitus medikamentus
Kai kurios antibiotikų rūšys, skirtos spręsti odos sutrikimus ar bakterines infekcijas, turi ir tam tikrų šalutinių poveikių, pavyzdžiui, gali pakeisti dantų spalvą. Todėl prieš vartodami jums paskirtus vaistus, pasikalbėkite su gydytoju, ko galite tikėtis.
Naudojate netinkamą skalavimo skystį
Dantų ir burnos skalavimo skystis irgi turi įtakos dantų spalvai. Siūloma atkreipti dėmesį į etiketę – jeigu sudėtyje rasite chlorheksidino ar cetilpiridinio chlorido, pasitarkite su stomatologu dėl kitų dantų priežiūros priemonių rekomendacijų.
Prieskoniai
Kario prieskoniai suteikia ne tik puikų skonį tailandietiškiems ir indiškiems patiekalams. Kadangi prieskoniai pasižymi intensyvia spalva, natūralu, kad ji veikia ir dantų spalvą. Ką daryti? Apribokite savo poreikius kasdien naudoti šiuos prieskonius.
Balzaminis actas
Jis taip pat pasižymi sodria spalva, galinčia perlo baltumo dantims suteikti netrokštamą atspalvį. Kaip teigia dr. Rozenberg, bet koks tamsus skystis, ypač rūgštus, toks kaip actas, gali pakenkti dantims, jeigu jais nepasirūpinsite po valgio.
Siūloma actą maišyti su traškiais ingredientais, pavyzdžiui, salotomis, riešutais, daržovėmis, kurie padės išvengti balzaminio acto sukeliamų dėmių.
Geriate tamsius gėrimus
Lana Rozenberg sako, kad reikia vadovautis viena taisykle geriant tamsius gėrimus – „jeigu jie palieka dėmių ant jūsų baltų marškinėlių, vadinasi, palieka ir dantų“. Taigi, kava, arbata, raudonas vynas ir gazuoti tamsūs gėrimai yra tai, ko turėtumėte vengti ir nepiktnaudžiauti.
Specialistė pataria gerti kuo daugiau vandens, kad nuplautumėte susidariusias dėmes, kramtyti traškių daržovių, kurios skatina seilėtekį, todėl teigiamai veikiama dantų spalva, ir pasitelkti šiaudelį – taip dėmių riziką sumažinsite iki minimumo.
Image: FreeDigitalPhotos.net