Spuogai, išsiplėtusios poros, inkštirai, padidėjęs odos riebumas ne visada atsiranda tik paauglystėje. Įvairios odos problemos gali kamuoti ir suaugusius žmones. To priežastys gali būti įvairios: stresas, miego trūkumas, netinkama higiena ir turbūt pagrindinė – nesubalansuota mityba.
Spuogai, ypač ant veido, – ne tik estetinė problema. Probleminė oda gali sukelti diskomfortą ir įvaryti kompleksą ne tik paaugliui, bet ir suaugusiam žmogui. Specialūs kremai ir losjonai nuo spuogų ne visada padeda atsikratyti šios problemos, o kartais tik pablogina situaciją. Taip yra dėl to, jog problema dažniausiai slypi kur kas „giliau“ ir pradėti ją spręsti reikia iš „vidaus“, t. y. iš esmės keičiant mitybą.
Sutrikus virškinamojo trakto veiklai ir sulėtėjus medžiagų apykaitai, žarnynas nespėja valyti organizmo, šalinti toksinų ir šlakų, kurie absorbuojasi organizme ir jį „nuodija“. Viso to rezultatas: papilkėjusi veido oda, spuogai, inkštirai, užsikimšusios riebalų liaukos, odos jautrumas ir nelygi jos spalva.
Sunormalizuoti virškinimo veiklą, pagerinti medžiagų apykaitą nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tereikia įtraukti į mitybos racioną naudingus maisto produktus, o tuos, kurie kenkia – išbraukti. Tai ne tik pagerins odos būklę, bet taip pat turės teigiamą poveikį sveikatai apskritai.
Rekomenduojami produktai:
- Vaisiai, daržovės, grūdai, ankštinės kultūros. Juose gausu ląstelienos, kuri gerina žarnyno veiklą, valo jį ir „sutvarko“ jo mikroflorą.
- Liesa mėsa, žuvis, jūrų gėrybės, pieno produktai. Tai baltymų šaltinis, kuris yra pagrindinė organizmo naujų ląstelių ir audinių statybinė medžiaga.
- Jautienos kepenėlės, špinatai, alyvuogių aliejus, oranžinės spalvos vaisiai ir daržovės. Juose gausu vitaminų A ir E – pripažintų antioksidantų, kurie padeda iš organizmo šalinti kenksmingas medžiagas, dažnai sukeliančias bėrimus ir pūlingus spuogus. Vitaminas E taip pat saugo odą nuo randelių, kurių gali likti po spuogų. O alyvuogių aliejus prailgina odos jaunystę, jame esantis vitaminas A drėkina ir daro odą elastinga.
- Silkė, jautiena, šparaginės pupelės, austrės, sėlenos – cinko šaltinis, kuris reguliuoja riebalinių liaukų veiklą.
- Riešutai, kviečiai yra pagrindinis seleno šaltinis, kuris atstato pažeistas odos ląsteles. Be to, riešutuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, suteikiančių odai švytėjimo ir kovojančių su uždegiminiais procesais.
- Grūdai, kopūstai, sūris, ankštinės kultūros – B grupės vitaminų lobynas, būtinas gražiai odai. Kai trūksta B grupės vitaminų, oda būna išblyškusi, pleiskanoja, parausta.
- Linų sėmenų aliejus, linų sėmenys, žuvų taukai. Juose gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina cholesterolio kiekį, stabdo kenksmingų riebalų susidarymą.
- Citrinos, česnakai, imbieras, petražolės – neutralizoja toksinus, šalina riebalų perteklių, turi antibakterinių savybių.
- Vanduo, žalioji arbata. Odą būtina drėkinti ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Tad nepamirškite gerti daug vandens, kuris padės išlaikyti odos jaunystę ir grožį. O žalioji arbata kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie kenkia odai.
Ko vertėtų atsisakyti:
- Bandelių, blynelių ir kitų miltinių patiekalų;
- Cukraus ir kitų saldumynų;
- Gazuotų gėrimų;
- Greitojo maisto, traškučių, įvairių padažų, majonezo, aštrių prieskonių, aromato ir skonio stipriklių;
- Riebos, keptos mėsos, lašinių, dešrų, rūkytų mėsos gaminių;
- Arbatos (išskyrus žaliąją), stiprios kavos, alkoholio.
Image: FreeDigitalPhotos.net