Iki šiol paskelbta nemažai nedidelės apimties randomizuotų tyrimų, analizavusių cinamono poveikį gliukozės koncentracijai kraujyje. Neseniai paskelbta metaanalizė apibendrino šių tyrimų rezultatus.
Teigiamas cinamono poveikis
Į analizę įtraukta 10 klinikinių tyrimų, kuriuose dalyvavo 2-ojo tipo cukriniu diabetu sergantys ligoniai. Buvo matuojama gliukozės koncentracija kraujyje, glikozolintas hemoglobinas, cholesterolis ir jo frakcijos, trigliceridai. Tyrimų metu nuo 4 iki 18 savaičių pacientai vartojo cinamoną – nuo 120 mg iki 6 g per dieną.
Cinamono vartojimas patikimai ir ženkliai (25 mg/dl) sumažino vidutinę gliukozės koncentraciją kraujyje, cholesterolio ir trigliceridų koncentraciją. Taip pat nustatytas didelio tankio lipoproteinų koncentracijos padidėjimas, tačiau nerasta poveikio glikozilinto hemoglobino lygiui.
Veiksmingas, bet nereikalingas?
Gydytojas endokrinologas Andrej Levinger sakė neabejojąs, jog cinamonas yra veiksmingas, kaip ir daug kitų neišgrynintų prieskonių arba maisto papildų. Juk ir daug tikrų vaistinių preparatų, dabar naudojamų endokrinologijoje, iš pradžių buvo išskirti iš gėlių svogūnėlių, roplių seilių ir t. t.
„Gal laikui bėgant vaistas iš cinamono ir bus plačiai pradėtas vartoti, o gal tiesiog bus užmirštas. Juk yra daug automobilių modelių, vieni jų kažkodėl tampa labai populiarūs, kiti rūdija sąvartynuose. Manau, tradicinių vaistų visiškai pakanka siekiant geros diabeto kontrolės“, – savo nuomonę išsakė endokrinologas.
Poveikis įvairiapusis
Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė „Vakarų Lietuvos mediciną“ patikino, jog esą pastebėta, kad natūralus cinamonas išties daro poveikį organizmui: mažina hiperlipidemiją (cholesterolio, trigliceridų kiekį), rezistenciją insulinui ir hiperglikemiją, mažina leukemijos ir limfomos ląstelių proliferaciją, mažina kraujo krešumą, artrito sukeltus simptomus, stabdo demencijos vystymąsi.
Be to, cinamonas turi magnio, skaidulų, geležies, kalcio, taip pat daug biologiškai aktyvių medžiagų – flavonoidų.
Kaip maitintis sergant diabetu
Gydytoja E. Kliukaitė sergantiems cukriniu diabetu rekomenduoja valgyti tris kartus per dieną (pusryčiai, pietūs, vakarienė) kas keturias ar penkias valandas, taip pat tarp pagrindinių valgymų reikėtų suvalgyti porą užkandžių.
„Rinkitės maistingą, įvairų, daugiau augalinės nei gyvulinės kilmės maistą. Kelis kartus per dieną valgykite duonos, košių – kruopų, makaronų (viso grūdo), taip pat įvairių, dažniau šviežių vaisių (300 gramų per dieną) ir daržovių (bent 400 gramų per dieną). Mažinkite riebalų, ypač gyvulinių, vartojimą. Riebią mėsą ir mėsos produktus pakeiskite liesa mėsa, paukštiena, žuvimi, ankštinėmis daržovėmis. Rinkitės liesą pieną ir liesus pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę). Venkite, jei galite, iš viso atsisakykite maisto produktų, turinčių cukraus, – saldumynų, baltų miltų kepinių. Valgykite nesūrų, virtą, troškintą ar keptą orkaitėje maistą. Per parą išgerkite 1,5-2 litrus skysčių, geriausiai – vandens. Būtinai pasirinkite reguliarią fizinę veiklą pagal sveikatos būklę, pomėgius, ji padės reguliuoti gliukozės ir riebalų apykaitą“, – pataria dietologė.
Šaltinis
Ann Fam Med 2013 Sep 01;11(5)452-459, RW Allen, E Schwartzman, WL Baker, CI Coleman, OJ Phung.
Informacija iš:
Image: FreeDigitalPhotos.net