Varėnos rajone tiriamas salmoneliozės protrūkis, kurio priežastimi įtariami eklerai. Image: FreeDigitalPhotos.net
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šių metų lapkričio 25-27 dienomis medicinos pagalbos prireikė keturiems Varėnos rajono gyventojams po to, kai jie suvalgė pyragėlių su kreminiu įdaru. Gruodžio 2 dieną visiems susirgusiems laboratoriškai patvirtinta salmoneliozė.
Alytaus visuomenės sveikatos centro specialistai išsiaiškino, kad ligos priežastimi įtariamus pyragėlius ligoniai pirko Varėnos rajone esančioje parduotuvėje „Aibė“, o pagaminti pyragėliai buvo UAB „Laragis“, Kaune. Protrūkio tyrimas tęsiamas.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras primena, kad salmoneliozė yra dažniausia per maistą plintanti zoonozė Lietuvoje. Oficialiosios statistikos duomenimis, per paskutinius 6 metus susirgimų salmonelioze atvejų skaičius svyravo nuo 1584 (2012 metais) iki 3159 (2008 metais). Iki šių metų lapkričio 1 d. Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinėje sistemoje buvo užregistruotas 921 ligos atvejis.
Šiais metais yra kilę jau 37 salmoneliozės protrūkiai, iš kurių 30 - šeimose.
Pagrindiniais salmoneliozės protrūkių rizikos veiksniais buvo vištų kiaušiniai, broilerių mėsa ir jų produktai. Tačiau kasmet kyla protrūkių, kurių priežastimi yra ir konditerijos gaminiai.
Dažniausi papildomi veiksniai, sąlygojantys protrūkių atsiradimą, yra netinkamas maisto tvarkymas namuose bei maisto tvarkymo subjektuose, kai sudaromos sąlygos užkratui maiste pasidauginti iki sveikatai pavojingos dozės, sudaromos sąlygos maisto užteršimui jo tvarkymo vietoje, netinkamai nukenksminamas žaliavoje esantis užkratas ir kt.; asmeninės bei maisto tvarkymo higienos nepaisymas namuose, vaikų ugdymo įstaigose, maisto tvarkymo įmonėse.
Daugiau apie salmoneliozę skaitykite čia.
Parengė Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė