Higienos įgūdžius viešojo maitinimo įmonėse reikia tobulinti
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) šių metų lapkričio mėnesį vykdė akciją „STOP bakterijoms!“, kurios metu įvairių miestų ir rajonų restoranuose, kavinėse, užkandinėse buvo tikrinama darbuotojų asmens higiena, imami mėginiai nuo darbuotojų rankų, vertinta, ar nedėvimi žiedai, ar švarūs drabužiai, pakanka priemonių rankoms plauti, personalas pasitikrinęs sveikatą ir t.t.
Patikrinus 64 viešojo maitinimo įmones, 24 įmonių darbuotojų rankų plovinių mėginiuose aptikta bakterijų Escherichia. coli (E. coli) ir Staphylococcus aureus (S. aureus).
Bakterijos darbuotojų rankų ploviniuose aptiktos 10 kavinių, 5 restoranuose, 3 valgyklose, 1 picerijoje, 4 mokyklų, 1 vaikų darželio, 1 sanatorijos maisto ruošimo skyriuose. Tyrimų metu nustatyta, kad 13 % visų nuo rankų tirtų plovinių buvo aptiktos S. aureus, 5 % – fekalinį užteršimą parodančios E.coli, o 3 % – E. coli ir S. aureus, todėl tokių virtuvės darbuotojų asmens higiena vertinta nepatenkinamai. Šiose įmonėse neveikė asmens higienos savikontrolės sistemos.
Iš viso buvo įvertinta 187 darbuotojų rankų mikrobiologinė tarša. Trijose viešojo maitinimo įmonėse bakterijos aptiktos ant visų maistą tvarkiusių darbuotojų rankų. Tai AB „Averita“ kavinė „Žemaitija“ (Pramonės g. 15, Šiauliai), N. Kančauskienės įmonės mokyklos valgykla (Raseinių g.1, Kelmė) ir MB „Valgma“ (Vytauto g. 4, Biržai). Susumavus bendrus tyrimų rezultatus, nepatenkinami mėginių atsakymai nustatyti 40 darbuotojų, tai sudarė 21 proc. nuo visų patikrintų darbuotojų.
„Nustatyti faktai dar kartą patvirtina, kad į asmens higieną viešojo maitinimo įmonėse dažnai žiūrima atsainiai ar net aplaidžiai. Reikia pripažinti, kad darbuotojų, dirbančių nešvariomis, nedezinfekuotomis rankomis pasitaikė ir mokyklų valgyklose, ir restoranuose ar populiariose kavinėse. Rezultatai verčia sunerimti dar ir dėl to, kad apie šią akciją buvome paskelbę iš anksto, taigi įmonėms sudarėme visas sąlygas pasiruošti, peržiūrėti savo personalo higienos užtikrinimo procedūras ir jas sustiprinti. Tačiau akivaizdu, kad kai kurių darbuotojų bendros higienos žinios ir įgūdžiai vis dar yra nepatenkinami“, – pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.
Higienos reikalavimų nepaisančioms įmonėms nurodyta atlikti generalinius valymus, dezinfekavimą, peržiūrėti savikontrolės sistemas. Kai kurios patikrintos įmonės pervestos į didesnės rizikos grupę, sumažintas jų vertinimo balas, savininkams skirtos baudos. Įmonėms patarta vykdyti vidinius savikontrolės auditus, neeilines darbuotojų atestacijas, papildomai apmokyti darbuotojus higienos įgūdžių.
„Lietuvoje daugiau kaip 270 visuomenės sveikatos priežiūros specialistų yra gavę licencijas vykdyti privalomuosius higienos įgūdžių mokymus. Šiuos mokymus vykdo Sveikatos biurai, esantys prie savivaldybių, Raudonojo kryžiaus draugija, poliklinikos, įvairios privačios institucijos. Matyt, mokymai vykdomi neefektyviai ar nekokybiškai, todėl ketiname ne tik tęsti tokias akcijas, tačiau surinktą medžiagą perduosime ir Sveikatos ministerijai, kuri išduoda tokių mokymų licencijas, tvirtina programas, tad turėtų vertinti ir jų efektyvumą“, – komentavo VMVT direktorius.
Įmonių, kuriose darbuotojų higiena įvertinta nepatenkinamai, sąrašas.
Image: FreeDigitalPhotos.net