cscpharma-tantumverde-202311.jpg
merck-gardasil-top-202407.gif
blog image

Kuo daugiau bulvyčių suvalgome „McDonald's“, tuo švaresniais degalais važinėja austrai ir vokiečiai

Greitojo maisto restoranų tinklas „McDonald‘s“ visą maisto gamybai naudotą aliejų jau dešimt metų perdirba į biokurą. Visose trijose Baltijos šalyse bulvyčių gruzdinimui naudotą aliejų „McDonald‘s“ atiduoda Lietuvos bendrovei „Biomotorai“. Vien per praėjusius metus „McDonald‘s“ šiai įmonei perdavė daugiau nei 158 tūkst. litrų naudoto aliejaus, iš kurio buvo pagaminta 135 tūkst. litrų biodegalų.

„Rūpinamės aplinka, todėl nuolat ieškome būdų, kaip perdirbti maisto gamybos atliekas ir pakuotes. Džiaugiamės, kad jau dešimtį metų Baltijos šalių restoranuose panaudotą aliejų atiduodame, kad iš jo būtų gaminami biodegalai. Įdomu, kad iš šešių litrų aliejaus mūsų partneriai pagamina net penkis litrus biokuro. Tai tik įrodo, kad panaudoti produktai neturėtų būti laikomi atliekomis – juos galima efektyviai panaudoti, o jų perdirbimas padeda tausoti gamtą ir skatina atsakingą verslą“, – sako „McDonald's“ vykdomasis direktorius Baltijos šalyse Tomaszas Nawrockis.

„Baltijos šalių „McDonald’s“ restoranuose surinktas aliejus Lietuvoje apdorojamas modernia valymo ir filtravimo įranga, iš kur ši tvari biomasė keliauja į Austrijos ir Vokietijos biodyzelino gamyklas. Ten ji tampa mažiausiai CO2 į aplinką išskiriančiu kuru – biodegalais. Naudojant šiuos degalus CO2 išskiriama beveik dvigubai mažiau nei pasirinkus įprastus degalus“, – sako bendrovės „Biomotorai“ vadovas Donatas Karanauskas.

Visoje Europoje daugiau nei 80 proc. viso „McDonald‘s“ restoranuose sunaudojamo aliejaus yra paverčiama biodegalais, įmonė siekia, kad šis procentas nuolat augtų.

„McDonald‘s“ restoranuose Baltijos šalyse naudojamas tik aukščiausios kokybės 100 proc. augalinis aliejus, pagamintas Vokietijos gamintojo „Walter Rau“ iš rapsų ir saulėgrąžų sėklų mišinio.

Greitojo maisto restoranai stengiasi ir kitais būdais rūpintis aplinka. Savo restoranuose Baltijos šalyse „McDonald‘s“ įrengia tik energiją taupantį apšvietimą, reguliariai tvarko restoranų aplinką, kaimynines teritorijas.

Patiekalams pakuoti restoranuose naudojamos kuo mažesnės, lengvesnės pakuotės. Beveik 90 proc. visų bendrovės naudojamų pakuočių yra pagamintos iš atsinaujinančių šaltinių ir perdirbto popieriaus.

 

Informacija iš:

Kuo daugiau bulvyčių suvalgome „McDonald's“, tuo švaresniais degalais važinėja austrai ir vokiečiai

Image: FreeDigitalPhotos.net

camelia_brontex_202411.jpg
Įvairenybės
Skaityti daugiau
masks
Lietuvos mokslininkai kuria akustinio spektro ultragarso pagrindu kraujotaką gerinantį prietaisą, skirtą diabeto komplikacijų prevencijai apatinėse galūnėse
masks
KTU mokslininkų kūrinys: efektyvesnė reabilitacijos sistema po traumų, sumažinanti jų galimybę ateityje (testuoja ir olimpiečius)
masks
Lietuvos mokslininkai sukūrė celiuliozės perdirbimo būdą, kuris pritaikomas nuo tekstilės iki medicinos priemonių gamybos