cscpharma-tantumverde-202311.jpg
merck-gardasil-top-202407.gif
blog image

Maistą švaistome laisva ranka – perkame tiek, lyg reikėtų pamaitinti ne tik šeimą, bet ir kaimynus

Rugsėjo 29 dieną minima Tarptautinė informavimo apie maisto švaistymą diena. Nors Lietuvoje daug apie tai kalbama, dideli maisto kiekiai aukojami nepasiturintiems, tačiau planavimo įsigyjant maistą trūksta – kasmet išmetame tūkstančius tonų maisto produktų.

Per metus Lietuvoje prarandama 393 tūkstančiai tonų maisto. Vienam Lietuvos gyventojui per šį laiką tenka apie 141 kilogramas iššvaistyto maisto. Daugiausia – net 86 kilogramai – išmetama namuose. Maisto švaistymo mastai Lietuvoje paaiškėjo mokslininkams prieš kelis metus atlikus specialų Žemės ūkio ministerijos užsakytą tyrimą. Tyrime dalyvavę gyventojai per savaitę vidutiniškai namuose išmesdavo apie pustrečio kilogramo maisto, daugiausia – paruošto. Kiek mažiau išmetama šviežių ir greitai gendančių maisto produktų.

Tuo tarpu gamybos įmonėse daugiausia prarandama ir nespėjama suvartoti burokėlių, rugių ir avienos, o mažiausiai – karvių pieno, paukštienos,  kviečių.

Specialistai pažymi, jog maisto švaistymas nėra vien tik mūsų šalies problema ir maisto išmetimas stipriai prisideda ir prie klimato kaitos. Skaičiuojama, kad išmetama ir sunaikinama trečdalis viso pasaulio maisto, nors dalis neturtingų šalių nuolatos gyvena nepritekliuje. Kadangi iš esmės perkame daugiau maisto, nei reikia, paveikiama visa grandinė. Ūkininkai augina daugiau gyvulių, pasėlių, gaminama daugiau maisto produktų, sunaudojama daugiau plastiko gamybai, kuro logistikai. Maisto pramonė sukuria net 12 procentų viso pasaulio CO2 emisijos.

Pasak tyrėjų, vartotojams reikalingi patarimai bei žinios kaip nešvaistyti maisto ir dauguma jų tikrai nesudėtingi:

- Žinokite, ką turite savo maisto atsargų sandėliuke ir šaldytuve.

- Neapsipirkinėkite alkani.

- Apgalvokite, ką valgysite ir pagal tai susidarykite pirkinių sąrašą.

- Nepirkite didesnio kiekio greitai gendančių produktų.

- Jei maisto lieka, galite jį užšaldyti po vieną porciją.

- Atkreipkite dėmesį, kokiomis sąlygomis maisto produktai turėtų būti laikomi.

Maistą švaistome laisva ranka – perkame tiek, lyg reikėtų pamaitinti ne tik šeimą, bet ir kaimynus

VMVT visus skatina elgtis atsakingai - dideli pokyčiai prasideda nuo kiekvieno iš mūsų pirkinių krepšelio. Taip pat labai svarbu įsigytus maisto produktus tinkamai laikyti ir prieš juos išmetant įvertinti, ar jie tikrai netinkami vartoti. Pasibaigus tinkamumo vartoti terminui “geriausias iki” maisto produktų kokybinės savybės gali būti sumažėjuios, tačiau tokie produktai, kaip makaronai ar kruopos, dar tikrai yra tinkami vartoti, jei nepakitusi jų spalva, kvapas ar nematyti kitų gedimo požymių.

Informacija iš:

Maistą švaistome laisva ranka – perkame tiek, lyg reikėtų pamaitinti ne tik šeimą, bet ir kaimynus

Image: FreeDigitalPhotos.net

camelia_brontex_202411.jpg
Įvairenybės
Skaityti daugiau
masks
KTU mokslininkė atskleidžia, kodėl kavinių maistas kartais atrodo mažiau sotus
masks
Odos vėžio nustatymas naminiams gyvūnams – KTU doktorantė siekia sukurti diagnostinę metodiką pasitelkiant DI
masks
Atsakingas antimikrobinių medžiagų naudojimas – Lietuvos pažanga