Maisto produktų etiketėse – išryškinti alergenai
Žmonėms, kuriems maisto produktai sukelia alergines reakcijas, dabar kur kas lengviau išsirinkti jų sveikatai nekenksmingą gaminį. Mat pagal reglamentą dėl informacijos apie maistą tiekimo vartotojams, kuris visoje Europos Sąjungoje įsigaliojo nuo 2014 m. gruodžio 13 d., ant maisto produkto pakuotės turi būti išskirtos medžiagos, pasižyminčios alergizuojančiomis savybėmis.
„Pasireiškia dviejų tipų organizmo reakcijos į tam tikras medžiagas ar produktus – alergija arba netoleravimas. Suvalgius netinkamo produkto, alerginė reakcija pasireiškia gana greitai odos niežėjimu, paraudimu, pabrinkimu, sloga ir kt. Dėl maisto netoleravimo kilusi reakcija būna lėta, simptomai gali pasireikšti ir po kelių dienų. Dažniausiai vargina prasta bendra savijauta, pilvo pūtimas, viduriavimas, tuštinimosi sutrikimai, mieguistumas, odos uždegimas, bėrimas“, - sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus patarėja Ona Sužiedelytė.
Vartotojai, rinkdamiesi produktą turėtų atkreipti dėmesį, kokios jo sudėtinės dalys ženklinimo etiketėje išskirtos kitu šriftu, stiliumi ar fono spalva. Dažniausiai alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos išryškinamos juoda spalva.
Pavyzdžiui, pusryčių dribsnių etiketėje nurodytos sudedamosios dalys: avižų* miltai, kviečių* miltai, miežių* miltai, kukurūzų miltai, cukrus, kviečių* krakmolas, medus (5,1 %), lazdyno riešutai* (2 %), joduota druska, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E 339, antioksidantas E 306, cianokobalaminas (vitaminas B12), kalcio karbonatas, kvapiosios medžiagos (*alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos).
Jeigu etiketėje sudedamųjų dalių sąrašo nėra, alergiją ar netoleravimą sukeliančias medžiagas, būtina nurodyti ant pakuotės ar prie jos pritvirtintoje etiketėje, naudojant formuluotę „sudėtyje yra“.
Informacija apie tokias medžiagas, esančias nefasuoto maisto produkto sudėtyje, turi būti pateikta kainų etiketėje ar kitoje vartotojui prieinamoje informacinėje medžiagoje.
O. Sužiedelytė pabrėžia, kad turi būti pažymėtos visos alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos ir produktai, taip pat pagalbinės perdirbimo medžiagos ir gautos iš produktų, sukeliančių alergijas ar netoleravimą, nors galutiniame gaminyje jų pavidalas ir pakinta.
Jeigu šios medžiagos aiškiai nurodytos maisto produkto pavadinime ir sudedamųjų dalių sąrašas, pagal teisės aktų nuostatas, nebūtinas, tuomet apie jas papildomos informacijos pateikti nereikia.
Medžiagos, sukeliančios alergiją ar netoleravimą: http://vmvt.lt/lt/maisto.sauga.ir.kokybe/informacijos.apie.alergija.ir.netoleravima.sukeliancias.medziagas.teikimas/
Image: FreeDigitalPhotos.net