Nurodyta perženklinti saldainius, kuriuose nedeklaruoti alergenai
Nustačius, kad vartotojams etiketėje nepateikta privaloma informacija apie alergenus, nurodyta sustabdyti prekybą ir perženklinti ukrainietiškų saldainių su riešutais „Kuraga“ partiją.
Sprendimas priimtas atlikus saldainių laboratorinius tyrimus, kurių metu saldainiuose rasta 69 mg/kg sulfitų (SO2), 286,5 mg/kg kalio sorbato ir 213,8 mg/kg sorbo rūgšties. Visi šie priedai ženklinimo etiketėse nebuvo nurodyti. Sulfitai priskiriami alergenams, todėl jei produktų sudėtyje jų yra daugiau kaip 10 mg/kg, etiketėse apie tai turi būti nurodyta paryškintai.
Į Lietuvą saldainius importavo įmonė UAB „Bulvė“, jais buvo prekiaujama UAB „Rimi Lietuva“ prekybos tinklo parduotuvėse.
Įvertinus riziką vartotojų sveikatai, nurodyta visą partiją - 1231 kg. saldainių „Kuraga“ (sufasuoti kartoninėse dėžėse po 1 kg, kilmės šalis – Ukraina, tinkamumo vartoti terminas – 2017-11-03) surinkti iš prekybos ir perženklinti, pateikiant etiketėje visą privalomą informaciją apie alergenus ir kitus maisto priedus.
Sulfitai maiste naudojami kaip konservantai, nors kai kuriuose produktuose (vynuogėse, krevetėse, abrikosuose, žirniuose, česnakuose, svogūnuose ir kt. augaliniuose produktuose) jų randama ir natūraliai. Sieros dioksidas ir kiti sulfitai slopina bakterijų dauginimąsi, pailgina maisto produktų tinkamumo vartoti laiką. Kalio sorbatas (E202) – taip pat natūralus konservantas, pagamintas daugiausia iš sėklų. Natūraliai augaliniuose produktuose esantys sulfitų kiekiai yra nedideli ir nesukelia alergijų.
Image: FreeDigitalPhotos.net





