NVSC specialistai pataria mėsą tikrinti dėl trichineliozės
Ar žinojote, kad trichinelioze – liga, kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės, gali sirgti ne tik gyvūnai, bet ir žmonės? Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, 2013–2022 m. visi trichineliozės protrūkiai kilo dėl namų ūkyje užaugintų infekuotų kiaulių, taip pat dėl šernų mėsos vartojimo. Svarbu atminti, kad žmonės šia liga gali užsikrėsti vartodami žalią ar per mažai termiškai apdorotą užsikrėtusių ne tik kiaulių ir šernų mėsą, bet ir gurmanų pamėgtą barsukų ar bebrų mėsą. Rizika užsikrėsti trichinelioze padidėja rudenį, kadangi prasideda aktyvus medžioklės sezonas, todėl NVSC specialistai primena, kuo ji pavojinga žmonėms ir kaip galima apsisaugoti.
Simptomai priklauso nuo parazito buvimo vietos
Pirmieji ligos simptomai dažniausiai gali pasirodyti po 3 ar tik po 45 dienų. Ligos pradžioje, kai kirmėlės yra žarnyne, skauda pilvą, kyla šleikštulys, vemiama, viduriuojama. Vėliau, lervoms keliaujant į raumenis, atsiranda veido ir akių pabrinkimai, vystosi akių junginės uždegimas, pakyla temperatūra, atsiranda raumenų skausmai, odos bėrimas, nerimas ir nemiga. Esant sunkiai ligos eigai, gali vystytis plaučių uždegimas, širdies nepakankamumas.
Kaip apsisaugoti nuo trichineliozės?
* Tikrinti kiaulių ar šernų skerdieną dėl trichineliozės. Trichinelės labiausiai paplitusios diafragmos, liežuvio ir tarpšonkauliniuose raumenyse, todėl mėginį (apie 100 gramų raumens audinio) reikia pristatyti į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratoriją, naudoti maistui ją galima, tik gavus neigiamą atsakymą.
* Pirkti tik legaliai pardavinėjamą mėsą (įsitikinti, kad yra veterinarijos laboratorijos antspaudas).
* Naikinti graužikus, nes jie yra pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje.
* Nešerti kiaulių žaliomis medžioklės laimikių atliekomis, kadangi jos gali būti užkrėstos trichinelėmis.
* Laikytis higienos reikalavimų. Žaliai ir virtai mėsai reikia naudoti atskiras pjaustymo lenteles, po žalios mėsos malimo – mėsmalę gerai išplauti, nuplikyti karštu vandeniu, nusausinti ir tik tuomet naudoti kitų produktų malimui.
* Tinkamai paruošti mėsą. Aukštoje temperatūroje trichinelės žūsta gana greitai, jei karštis jas paveikia tiesiogiai. Kai patiekalams ruošti naudojami dideli mėsos gabalai, juose esančios lervos nepakankamai paveikiamos temperatūros ir mėsos viduje gali likti gyvybingos. Atkreipiame dėmesį, kad trichinelės išlieka gyvybingos, jei mėsa rūkoma ar sūdoma.
Išsamiau apie trichineliozę skaitykite čia.
Informacija iš:
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos Image: FreeDigitalPhotos.net