merck-gardasil-top-2025-03.gif
blog image

Pasaulinės maisto saugos dienos proga: apie įrankius, kurie keičia vartotojo vaidmenį

Birželio 7-ąją minima Pasaulinė maisto saugos diena, kviečianti visuomenę, verslus ir institucijas atkreipti dėmesį į tai, kaip svarbu užtikrinti saugų maistą – nuo gamybos iki vartojimo. Maisto sauga – ne prabanga, o būtinybė, ir jos garantas – efektyvi stebėsena ir keitimasis informacija tarp šalių. Viena iš kertinių tokių sistemų Europoje – Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF), kuri Europos Sąjungoje veikia nuo 1979 metų. Sistemoje dalyvauja visos 27 ES valstybės narės, tarp jų ir Lietuva, Europos Komisija, EFSA (ang. European Food Safety Authority), taip pat Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija.

RASFF sistema suteikia galimybę operatyviai keistis informacija tarp šalių apie nesaugius maisto produktus ir pašarus. Aptikus galimą pavojų žmonių sveikatai, sistema užtikrina greitą reakciją: produktai sulaikomi, pašalinami iš prekybos, informacija perduodama kitoms šalims. RASFF padeda išvengti situacijų, kurios galėtų sukelti sveikatos krizes ar net gyvybei pavojingas ligas.

Praėjus keturiems RASFF gyvavimo dešimtmečiams, šios sistemos dėka buvo išnagrinėta daugybė skandalingai pagarsėjusių bylų. Pavyzdžiui, 1980 m. po Černobylio katastrofos buvo nustatyti radioaktyviomis medžiagomis užteršti pasėliai, 1990 m. – atsiradusi „karvių liga“ (ang. madcow), 2011 m. vasarą – Vokietijoje nustatytos e. colli bakterijos šprotuose, 2013 m. – „arklienos skandalas“, kai vietoj jautienos produktuose aptikta arkliena. Šioje sistemoje pranešama ir apie maisto klastojimo ar sukčiavimo atvejus. Lietuvos rinką taip pat palietė: RASFF sistemoje vien per 2024 metus buvo užregistruota apie 360 pranešimų, dažniausiai dėl mikotoksinų, patogeninių bakterijų, sunkiųjų metalų, alergenų ir pesticidų likučių maisto produktuose.

Praėjusiais metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) įgyvendino naują technologinį sprendimą, kuris labai pagreitino vartotojų ir visuomenės informavimą apie nesaugius produktus: VMVT interneto svetainėje yra virtuali švieslentė, kurioje duomenys apie rinkoje išplatintus nesaugius maisto produktus, pašarus, su maistu besiliečiančias medžiagas skelbiami realiu laiku.  

VMVT puslapyje galima rasti ir įmonių uždarymo / veiklos apribojimo lentelę, kurioje skelbiamos uždarytos arba apribotos veiklos įmonės. Subjekto veikla apribojama tada, kai jame nesilaikoma teisės aktų, reglamentuojančių maisto saugą, kokybę ir higieną.

Šios lentelės – skelbiamos realiu laiku – leidžia kiekvienam vartotojui tapti aktyviu maisto saugos dalyviu – tikrinti informaciją, stebėti, kaip dirba verslo subjektai, ir priimti atsakingus sprendimus.

Pasaulinė maisto saugos diena primena, kad saugus maistas – tai ne tik kokybės kontrolė, bet ir skaidri, prieinama informacija kiekvienam vartotojui. Tiek RASFF sistema, tiek Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba padeda užtikrinti, kad informacija apie nesaugius maisto produktus, reikalavimų pažeidimus ar sustabdytą įmonių veiklą būtų lengvai prieinama. Vartotojui suteikiama reali galimybė žinoti, pasirinkti atsakingai ir, esant poreikiui, imtis veiksmų – tiek dėl savo, tiek dėl kitų saugumo.

Jei pastebite, kad maisto gamyboje nesilaikoma higienos reikalavimų, vykdoma nelegali veikla ar turite įtarimų dėl nesaugių produktų, nedvejodami praneškite VMVT. Tai galite padaryti:

Maisto sauga prasideda nuo mūsų visų sąmoningumo.

Informacija iš:


VMVT: sezoninė maisto produktų prekyba populiarėja, tačiau pažeidimai kartojasi

Image: Freepik.com

Įvairenybės
Skaityti daugiau
masks
Higienos institutas ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija sutarė bendradarbiauti stiprinant psichikos sveikatą
masks
Kai 96 proc. lietuvių rytas prasideda ekrane: kaip nuolatinis informacijos srautas keičia mąstymą?
masks
Išleistas leidinys apie dažniausių mirties priežasčių ryšį su pagrindiniais rizikos veiksniais lyties aspektu