Persikus ir nektarinus galima baigti nokinti namuose
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gauna vartotojų skundų dėl persikų ir nektarinų kokybės – vartotojai nepatenkinti parduodamais kietais ir neprinokusiais vaisiais.
Prekybininkai dažniausiai pardavinėja bebaigiančius nokti, dar kietokus persikus ir nektarinus. Pilnai prinokę vaisiai turi būti labai greitai suvartoti, nes pradeda gesti. Paprastai persikai ir nektarinai skinami neprinokę, tada būna mažiau jautrūs pažeidimams sandėliuojant ar transportuojant, ir nokinami iki tam tikro lygio sandėliuose.
Kaip pasirinkti ir vartoti šiuos vaisius pataria Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė: “Vartotojams nereikėtų baimintis kietų persikų ar nektarinų, renkantis parduotuvėse taip pat nereikėtų jų spaudyti, ieškant minkštesnių. Vaisius sėkmingai galima pabaigti nokinti namuose. Juos geriausia nokinti kambario temperatūroje, sudėjus laisvai į tamsų popierinį maišelį. Suminkštėjusius vaisius reikėtų laikyti šaldytuve, polietileniniame maišelyje. Persikų nereikėtų laikyti šaldytuve ilgiau kaip 3 paras, o nektarinų – 1 parą. Išėmus rekomenduotina šiek tiek palaikyti, kad sušiltų iki kambario temperatūros, nes tada jie būna aromatingiausi“.
Specialistės teigimu, pagal Lietuvoje galiojančius specialiuosiuos kokybės reikalavimus (standartus), parduodami vaisiai turi būti nepažeisti, nesugedę, švarūs, be ligų ir kenkėjų, nepažeistu minkštimu, be perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio, pakankamai subrendę. Pagal kokybės rodiklius, persikai ir nektarinai skirstomi į “Ekstra“, I ir II klases. Žemesnės nei II klasės visi švieži vaisiai ir daržovės gali būti skirti tik perdirbti. Persikams ir nektarinams taip pat yra taikomi prinokimo reikalavimai – jie turi būti pakankamai subrendę ir sunokę.
Teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų inspektoriai šiais metais patikrino 4 212 kg persikų ir 3 921 kg nektarinų. Pagal juslines savybes ir specialius matavimo prietaisus buvo vertinamas šių vaisių minkštimo sunokimas, spalva bei skonis. Vaisių sunokimas buvo nustatomas pagal jų cukringumą. Daugeliu atveju jis atitiko teisės aktų reikalavimus (ne mažiau 8° Brix), neretai netgi viršijo juos (10-12° Brix).
“Gauti patikrinimų duomenys leidžia teigti, kad Lietuvos rinkai teikiami persikai ir nektarinai atitinka specialiuosius kokybės reikalavimus. Kokybės reikalavimų neatitiko 2% persikų nuo viso patikrinto kiekio. Dažniausiai nustatyti pažeidimai – ligos ir puviniai, brandos defektai ir kt. Nektarinai visi atitiko kokybės reikalavimus, tik 2% šių vaisių buvo neteisingai paženklinti“, – teigė Aurelija Drumstienė.
Informacija iš:
Image: FreeDigitalPhotos.net