Piasledine_2025_1060x100.jpg

Kai kitą kartą užkursite kepsninę, nepamirškite bulvių salotų. Jos gali padėti pasipriešinti kenksmingam raudonos mėsos poveikiui.

Daug raudonos mėsos valgantys žmonės labiau rizikuoja susirgti tiesiosios žarnos vėžiu. Bet darbe parodyta, kad vadinamasis butirilintas atsparus krakmolas gali turėti apsauginį poveikį, pakeldamas chemikalų, sumažinančių DNR pažeidimą, lygį.

Pirmame bandyme su žmonėmis, Karen Humphreys ir jos kolegos iš Flinderso universiteto, Adelaide'ėje, Australijoje, 23 sveikus savanorius 4 savaites maitino dieta, kurije buvo gausu raudonos mėsos. Tada tiems patiems savanoriams buvo patiekiama tokia pati dieta, papildyta butirilintu atspariu krakmolu, kurio esama atšalusiose keptose bulvėse ir bananuose.

Tada komanda apžiūrėjo savanorių žarnyno ląstelių pavyzdžius, ir išsiaiškino, kad krakmolas sumažino mikroRNR molekulių, kurios siejamos su tiesiosios žarnos vėžio ląstelių išgyvenimu ir augimu (Cancer Prevention Research, doi.org/tz7).

„Raudoną mėsą derėtų valgyti tik mažais kiekiais ir ląstelienos ar atsparaus krakmolo turintis maistas turėtų būti svarbi dietos dalis,“ sako Johnas Cummingsas, Dundee universiteto, JK gastroenterologas.

New Scientist № 2981

Parengta pagal:
http://www.newscientist.com/article/mg22329813.400-cold-potatoes-could-counter-health-effects-of-red-meat.html

Informacija iš:

Šaltos bulvės gali panaikinti raudonos mėsos žalą sveikatai

Image: FreeDigitalPhotos.net

Įvairenybės
Skaityti daugiau
masks
Higienos institutas ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija sutarė bendradarbiauti stiprinant psichikos sveikatą
masks
Kai 96 proc. lietuvių rytas prasideda ekrane: kaip nuolatinis informacijos srautas keičia mąstymą?
masks
Išleistas leidinys apie dažniausių mirties priežasčių ryšį su pagrindiniais rizikos veiksniais lyties aspektu