Anksčiau manę, kad pilvo pūtimą ir kitus nemalonius pojūčius keliančios ankštinės daržovės – netinkamas pasirinkimas sveikatai, tautiečiai šiuo metu jas vis dažniau įtraukia į savo mitybos racioną. Baimintis šalutinio šių daržovių poveikio nereikia, jei jos valgomos saikingai. Be to, tinkamai apdorotos šios daržovės gali padėti apsaugoti organizmą nuo įvairių ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, vėžio, aukšto cholesterolio kiekio kraujyje ar net ilgiau išlaikyti jaunystę.
Lėtina senėjimo procesus
„Maximos“ funkcinės mitybos partneris, gydytojas dietologas Edvardas Grišinas pranešime žiniasklaidai pažymi, kad pastaruoju metu tautiečiai ne tik dažniau kreipia dėmesį į subalansuotą mitybą, bet ir vis dažniau ieško sveikų receptų, kurie padėtų sustabdyti senėjimą.
„Visiškai sustabdyti senėjimo procesų, deja, nėra įmanoma. Tačiau ankštinės daržovės, kurias įtraukus į kasdienį racioną, yra vienas tų produktų, galinčių padėti sulėtinti organizmo senėjimą, siekti ilgesnio gyvenimo ir optimalios sveikatos būklės“, – mintis dėsto E. Grišinas.
Onkologinių ligų prevencijai
Įvairios ankštinės daržovės, pavyzdžiui, pupelės, lęšiai, avinžirniai ar žirniai, pasižymi baltymų, skaidulų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų gausa, o visos išvardintos šios maistinės medžiagos – ypač svarbios palaikant svarbiausias organizmo funkcijas.
Gydytojas dietologas priduria, kad ankštinių daržovių vartojimas labai svarbus onkologinių ligų, ypač storosios žarnos vėžio, prevencijai. Jos taip pat, pasak jo, padeda reguliuoti insulino šuolius, stiprina žmogaus imuninę sistemą. Ankštinės daržovės turi ir daug organizmui naudingų antioksidantų: flavonoidų, katechinų, kvercetinų.
Kas turėtų vengti ankštinių daržovių?
E. Grišinas pastebi, kad dažnai dietų besilaikantys žmonės vengia valgyti įvairias kruopas ar jų patiekalus, mat bijo suvartoti pernelyg daug angliavandenių. „Angliavandeniai būtini energijos gamybai. Ankštinės daržovės pasižymi didesniu krakmolingumu, išsiskiria savo baltymų, skaidulų, įvairių mineralų gausa ir turi daugiau gerųjų riebalų, o valgant jas angliavandenių gauname mažiau nei kitas kruopas“, – naudą vardija E. Grišinas.
Gydytojas dietologas neretai iš pacientų išgirsta ir tai, kad šie ankštinių daržovių vengia dėl sunkaus jų virškinimo proceso. Jis atkreipia dėmesį, kad išties yra žmonių, kuriems šių produktų reikėtų atsisakyti: „Susiduriantys su virškinamojo trakto problemomis, varginančiu pilvo pūtimu, sergantys disbakterioze ar uždegiminėmis žarnų ligomis, valgydami ankštines daržoves savijautą gali ir pabloginti.“
Būtent todėl mėgstantiems ankštines daržoves E. Grišinas primena saiko svarbą. „Suvalgius didelį kiekį ankštinių daržovių, greičiausiai, ims kamuoti nemalonus pilvo pūtimas. Tačiau, jei ankštinės daržovės vartojamos saikingai ir bus tinkamai derinamos su kitais produktais, jokių problemų kilti neturėtų“, – sako jis.
Trūkstantiems geležies rekomenduoja rinktis pupeles
Populiari nuomonė, kad ankštines daržoves itin mėgsta ir dažniau renkasi vegetarai, mat šis produktas turi daug baltymų ir gali atstoti iš raciono išimtą mėsą.
„Atsisakiusiems mėsos iš tiesų patariama į racioną įtraukti daugiau ankštinių daržovių. Šios daržovės turi daug baltymų, geležies. Vis tik nepamirškite, kad su kiekvieno produkto atsisakymu didesnė atsakomybė kyla renkantis kitus alternatyvas. Taigi, norint pakeisti mėsą vien pupelių nepakaks“, – sako gydytojas dietologas ir pateikia pavyzdį: 100 g jautienos yra 25 g baltymų ir 2,5 mg geležies, o tokiame pačiame kiekyje konservuotų ar virtų pupelių – 9 g baltymų ir 2 mg geležies.
Kaip tinkamai išvirti ir apdoroti ankštines daržoves?
Gydytojas dietologas pasakoja, kad ruošiant ankštinius produktus yra įvairiausių gudrybių, padedančių pagaminti juos taip, jog virškinimo procesas būtų paprastesnis. „Ne iki galo išvirtos pupelės ar avinžirniai virškinami sunkiau, todėl ypač svarbu ankštines daržoves tinkamai paruošti. Prieš verdant ankštinius produktus reikėtų juos pamirkyti per naktį, o ryte nukošti jų vandenį. Daržoves kiek pavirus naujai užpiltame vandenyje nuovirą vėlgi reiktų nupilti ir produktus dar kartą užvirti naujame vandenyje. Taip atsikratysime mums nereikalingų, sunkiau virškinamų medžiagų. Taip pat, jei įmanoma stenkitės nevalgyti luobelių, kurias visai nesunku pašalinti“, – pataria E. Grišinas.
Sunkiai virškinantiems avinžirnius gydytojas dietologas rekomenduoja iš jų gaminti humusą: „Kuo smarkiau produktą perdirbsite mechaniškai, tuo virškinamajam traktui liks mažiau darbo. Iš daugelio ankštinių daržovių galima daryti užtepėles, kurios taip pat nekels virškinimo problemų.“
Ankštinės daržovės tiks ir saldėsiams
Anot E. Grišino, ankštinės daržovės dėkingos savo skirtingais paruošimo būdais – jas galima naudoti sriubose, troškiniuose, salotose ir net desertuose. Taip pat jos puikiai tinka vegetariškiems patiekalams, pavyzdžiui, avinžirnių falafeliams gaminti. „Ankštines daržovės puikiausiai tinka ir saldiems patiekalams ruošti. Iš maltų juodųjų pupelių ir kakavos daromi šokoladiniai pyragai ir sausainiai“, – netradicinius patiekalus iš ankštinių daržovių išbandyti pataria ekspertas.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.
Informacija iš:
Image: FreeDigitalPhotos.net