cscpharma-tantumverde-202311.jpg
merck-gardasil-top-202407.gif

Teigiama, kad intuityvusis valgymas – naujas būdas, kaip įveikti emocinį valgymą ir sureguliuoti svorį. Kuo pagrįstas šis naujai išpopuliarėjęs metodas?

Moksliniai tyrimai ir statistika patvirtina, kad, nustojus laikytis dietos, 95 proc. žmonių buvęs svoris grįžta, o 70 proc. priauga daugiau kilogramų. Todėl ilgai buvo ieškoma būdų, kaip be dietų padėti atsikratyti antsvorio, nes pastebėta, kad valgymo ribojimas sukelia organizmui neigiamų pasekmių ir valgymo sutrikimų. Dvi amerikietės gydytoja dietologė Evelyn Tribole ir vaikų bei paauglių nutukimo gydymo ekspertė Elyse Resch sukūrė metodą, kurį pavadino „intuityviuoju valgymu“. Sąvoka atsirado prieš 20 metų JAV, o Lietuvoje išpopuliarėjo visai neseniai.

Intuityviojo valgymo nauda ir poveikis patvirtinta mokslininkų. Ilgi tyrimai parodė, kad žmonių, kurie maitinosi pagal šį metodą, kūno masės indeksas ir cholesterolio kiekis kraujyje mažesni, labai pagerėjo ir bendra savijauta. Intuityviojo valgymo pradininkės šį metodą apibūdina kaip procesą, padedantį atgauti psichinę, emocinę ir fizinę pusiausvyrą (t. y. valgymo, minčių, emocijų), nes visa tai turi tiesioginę įtaką mūsų svoriui.

► Metodo esmė

„Liaukitės nerimauti dėl kalorijų, pamirškite greitą sulieknėjimą žadančias dietas ir, kai norite šokoladinio sausainio, suvalgykite be sąžinės graužaties“, – ši Amerikoje populiari citata puikiai apibūdina intuityviojo valgymo esmę.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasta: valgai tada, kai nori, ir tai, ką nori. Tačiau valgyti „ką noriu“ nereiškia be atodairos kimšti saldumynus, o „kada nori“ reiškia „ne bet kada“ valgyti, o išties išalkus, ne dėl patirto streso, nuobodulio ir pan. Intuityviojo valgymo principas – gebėjimas pradėti ir liautis valgyti pajutus organizmo siunčiamus signalus, t. y. alkį ar sotumą. Tai nėra paprasta, nes daugelio šis prigimtinis mechanizmas išsiderinęs.

Žmonės, kurie mokosi šio metodo, pereina keletą etapų, išmoksta atskirti emocinį alkį nuo fiziologinio, suvokti ir šalinti persivalgymo priežastis. Ir jos dažniausiai ne visada susijusios su maistu, juolab valios stygiumi, kaip laiko daugelis. Persivalgymą lemia sutrikęs alkio ir sotumo mechanizmas. Mokslininkų teigimu, nutukę žmonės, turintys didelį riebalinio audinio sluoksnį, net ilgai nevalgę gali nejusti alkio, o valgydami, priešingai – sotumo. Tai gresia persivalgymu, kuris nesusijęs su valia ir pan.

► Trys pagrindiniai intuityviojo valgymo principai:
  • vadovautis alkio ir sotumo pojūčiais;
  • besąlygiškai leisti sau valgyti;
  • atskirti fiziologinį valgymą nuo emocinio.
► Kaip veikia svorio reguliavimo mechanizmas

Kiekvienas turime unikalią svorio reguliavimo sistemą – alkį ir sotumą. Tai – organizmo siunčiami signalai, kurie rodo, kiek jam reikia maisto. Alkis praneša, kad mums trūksta energijos. Jis – tarsi signalas, skatinantis valgyti. Sotumas rodo, kad maisto medžiagų jau gana, ir valgyti nustojame.

Nors kasdien gauname nevienodą kalorijų kiekį, tiek žmonių, tiek gyvūnų organizmas turi ypatingą gebėjimą palaikyti pastovią kūno masę. Kai valgoma daugiau, automatiškai daugiau judama, daugėja spontaniškų judesių, greitėja medžiagų apykaita, daugiau energijos išeikvojama virškinimui, sumažėja apetitas. Valgant mažiau, judesiai lėtėja, judama mažiau, didėja apetitas. Jei mūsų organizmas nemokėtų taip puikiai reguliuoti svorio, jis kistų labai greitai. Pavyzdžiui, vos 1 proc. gaudami daugiau energijos nei sunaudojame (tai tėra 17–25 kcal per dieną, pavyzdžiui, 1–2 papildomi šaukšteliai cukraus), vidutiniškai per 30 metų priaugtume 30 kilogramų. Tačiau mūsų svorio reguliavimo sistema taip paskirsto su maistu gautą energiją, kad net 300 papildomų kalorijų per dieną nesukelia svorio didėjimo. Žinoma, jei ji nėra išsiderinusi ir įsiklausome į organizmo siunčiamus signalus.

► Kas išderina

Daug metų trukę tyrimai atskleidė, kad svorio reguliavimo mechanizmą labiausiai išderina įvairios dietos, reti valgymai, įvairūs išoriniai apribojimai – organizmo poreikių nepaisymas. Daugelis net nepastebime, kada prarandame prigimtinį alkio ir sotumo pojūtį. Spartėjant gyvenimo tempui, taip įsisukame į nesibaigiančių darbų ratą, kad asmeniniai poreikiai tampa ne tokie svarbūs. Tada ir pakliūvame į chaotiškos mitybos spąstus: valgome ne tada, kai esame alkani, o tada, kai turime laiko. Dažnai paskubomis, pakeliui į darbą, o vakare išsibadavę prisikertame už visą dieną ir neretai persivalgome. Organizmo siunčiamų alkio ir sotumo pojūčių ignoravimas nepraeina be pėdsakų. Pasekmė – virškinimo ir medžiagų apykaitos sutrikimas, didėjantis svoris ir kt. Visa tai suderinti padeda intuityviojo valgymo metodas.

Dėmesio! Paradoksalu, bet viena iš priežasčių, kodėl pasaulyje daugėja nutukusių žmonių, – laikymasis dietos. Pasirodo, kuo ji drastiškesnė, tuo atsiranda didesnių apetitą reguliuojančių hormonų pusiausvyros pakitimų. Negana to, šie sutrikimai (apetito didėjimas, nesugebėjimas pajusti sotumo, persivalgymas ir kt.) išlieka netgi praėjus metams po dietos.

Konsultavo intuityviojo valgymo konsultantė gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė

 

Informacija iš:

Intuityvusis valgymas. Kas tai?

Image: FreeDigitalPhotos.net

camelia_brontex_202411.jpg
Padėk sau
Skaityti daugiau
masks
Atostogos moksleiviams – ne tik džiaugsmo, bet ir nerimo laikas: kaip jiems padėti?
masks
Kineziterapeutė: žmogus turi judėti ir galvoti apie daromą judesį, kitaip gerų rezultatų nebus
masks
Dėmesio: kitapus ekrano – seksualinis smurtautojas