Kas yra maisto priedai? Kodėl jų dedama į maistą? Ar jie saugūs vartoti? Atsakome į dažniausiai jūsų užduodamus klausimus.
1. Kodėl naudojami maisto priedai?
Maisto ir veterinarijos specialistų teigimu, maisto priedas – tai bet kuri medžiaga, kuri paprastai atskirai nevartojama kaip maisto produktas ar jo komponentas. Tačiau be jų būtų neįmanoma pagaminti kai kurių maisto produktų, tokių kaip margarinas ir pan. Maisto priedų dedama į produktus ir žaliavas, kad jie būtų apsaugoti nuo žalingų aplinkos veiksnių poveikio: temperatūros svyravimo, mikroorganizmų, oksidacijos, ir kuo ilgiau išsaugotų maistinę vertę (vitaminus, nesočiąsias riebalų rūgštis ir kt.). Taip pat siekiant patenkinti vartotojų poreikius, pavyzdžiui, gaminti sumažinto kaloringumo maisto produktus; pagerinti maisto produktų savybes (skonį, spalvą ir kt.).
2. Kokios maisto medžiagos nelaikomos maisto priedais?
Maisto priedais neturėtų būti laikomi mineralai, mikroelementai ar vitaminai, kurių papildomai dedama į produktus kaip maistingųjų medžiagų, taip pat kramtomosios gumos pagrindinės sudedamosios dalys, iš vaisių išgaunami pektinai, valgomoji želatina, pieno baltymai ar glitimas ir kt.
Draudžiama naudoti maisto priedus neperdirbtuose, taip pat kūdikių ir mažų vaikų maisto produktuose (išskyrus tam tikrus teisės aktuose numatytus atvejus) ir kt.
3. Kokie pagrindiniai maisto priedų naudojimo principai?
Maisto ir veterinarijos specialistų teigimu, maisto priedai yra griežtai reglamentuojami, nustatomi saugūs vartoti jų kiekiai ir jie negali kelti grėsmės žmonių sveikatai. Draudžiama maisto priedus naudoti siekiant paslėpti produkto ar žaliavos trūkumus. Maisto priedų leidžiama dėti tik tada, kai yra pagrįstas technologinis poreikis. Už tai atsakingas gamintojas. Iš viso yra 327 maisto priedai, jie suskirstyti į 26 funkcines grupes: saldikliai, dažikliai, konservantai, antioksidantai, pagalbinės medžiagos, rūgštys, rūgštingumą, lipnumą reguliuojančios medžiagos, medžiagos nuo putojimo, užpildai, emulsikliai, emulsinimo druskos, kietikliai, aromato ir skonio stiprikliai, putojimą sukeliančios medžiagos, stingikliai, glazūros medžiagos, drėgmę išlaikančios medžiagos, modifikuoti krakmolai, įpakavimo dujos, propelentai, tešlos kildymo medžiagos, izoliuojančios medžiagos, stabilizatoriai, tirštikliai, miltų apdorojimo medžiagos. Europos Sąjungoje leidžiamiems naudoti maisto priedams yra suteikiama E raidė ir 3–4 skaitmenų numeris. Tai reiškia, kad šios medžiagos yra moksliškai ištirtos, o jų leistini nustatyti kiekiai saugūs vartoti. Maisto priedai yra nuolat tiriami ir jų sauga kaskart vertinama iš naujo. Atradus neigiamą vieno ar kito maisto priedo poveikį, jie uždraudžiami. Pavyzdžiui, pakartotinai atlikus tyrimus ir įvertinus, kad dažiklis E128 (raudonasis G) gali kelti pavojų sveikatai, 2007 m. Europos Komisijos sprendimu jis buvo uždraustas naudoti. Image: FreeDigitalPhotos.net
4. Kaip skirstomi maisto priedai?5. Ką reiškia maisto priedo E numeris?