Ruduo mums dovanoja tikrą vitaminų bombą: vaisiai, daržovės, šakniavaisiai… Tik spėk rinktis, kaip nudžiuginti savo organizmą naudingais mineralais ir suteikti jam dar daugiau energijos ir jėgų. Viena iš puikiausių lietuviškų daržovių – tai burokėliai. Taigi, pasidomėkime, kuo jie ypatingi ir naudingi.
- Burokėliuose gausu B, PP grupės vitaminų, betaino, mineralinių medžiagų, tokių kaip jodas, magnis, kalis, kalcis, geležis, bioflavonoidų. Nenustebkite, kad burokėliuose aptinkamas nemažas kiekis vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, fosforo, o štai naudinguosiuose lapuose gausu vitamino A.
- Burokėlių skanaukite į sveikatą, kadangi jie teigiamai veikia kaulų, arterijų būklę, suteikia švytėjimo ir elastingumo jūsų odai.
- Padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo.
- Mažina vėžio riziką ir piktybinių auglių formavimąsi.
- Tinka žmonėms, kurie kenčia dėl besikaupiančių skysčių organizme, ir tiems, kurie turi problemų dėl antsvorio.
- Burokėliai – idealus pasirinkimas visiems, kurie turi problemų dėl kraujo, pavyzdžiui, nukritęs hemoglobino kiekis, įtariama anemija, leukemija.
- Burokėliai valo inkstus, kraują, mažina mūsų organizmo rūgštingumą, padeda iš kepenų pašalinti toksinus.
- Skanaudami burokėlius mes padedame ir savo smegenims, kadangi šie dėl savo ypatingos sudėties dovanoja ir puikią psichologinę sveikatą bei nuotaiką.
- Kraujagyslės ir širdis jums tikrai padėkos, jeigu valgiaraštyje nestokosite burokėliais pagardintų patiekalų: burokėliai padeda praplėsti kraujagysles, užkerta kelią sklerozei, turi raminamąjį poveikį, kuris būtinas normaliam širdies darbui.
- Tinka hipertonijos, aterosklerozės ir kitų širdies bei kraujagyslių sistemos ligų profilaktikai ir gydymui.
- Burokėliai netgi saugo nuo radioaktyvių ir sunkiųjų metalų, kadangi juose gausu pektinų. Apskritai, šios daržovės sureguliuoja cholesterolio kiekį, sulaiko kenksmingų mikroorganizmų plitimą žarnyne.
- Šios daržovės nepakeičiamos, kai esate išsekę, reikia atgauti jėgas, kadangi stiprina organizmą, imunitetą, gerina virškinimą ir netgi spartina medžiagų apykaitą.
- Kadangi burokėliuose gausu folio rūgšties, kuri atsakinga už naujų ląstelių statybą, jie puikiai tiks visoms damoms, kurios rūpinasi savo išvaizda. Be to, burokėliai jaunina!
- Tačiau verta žinoti, kad nors burokėliai ir labai puiki daržovė, jos skanauti reikėtų atsargiai tiems, kurių skrandžio veikla jautri ar itin padidėjęs rūgštingumas.
- Ar naudingi virti burokėliai? Pasirodo, net ir virti burokėliai išsaugo savyje naudingas medžiagas ir mineralus. Tačiau kai kurie su malonumu kerta ir neapdorotas daržoves – galite išbandyti!
- Gerdami burokėlių sultis, būkite atidūs, o dar geriau, maišykite jas su kitomis, pavyzdžiui, morkų. Padauginę galite pajusti galvos svaigimą, netgi pykinimą, todėl nepersistenkite.
Image: FreeDigitalPhotos.net
Padėk sau
Skaityti daugiau





